Reyting ne demek ve nasıl ölçülür gibi sorular özellikle sevdiği dizilerin neden yayından kaldırıldığı konusunda bilgilenmek isteyen izleyicilerin en çok sorduğu soruların başında gelmektedir. Reyting sisteminin aslına bakılacak olursa izleyiciler ile hiçbir alakası yoktur.
Bu sistem, ilk olarak reklamverenlerin tercihte bulunmasına yardımcı olmak için ortaya çıkmış ancak kanallar tarafından bir kazanç değerlendirme aracına dönüşmüştür.
Reyting Ne Demek, Ne İşe Yarıyor?
Reyting sistemi, izleyicilerin tercihlerini kayıt altına almak için tasarlanan bir sistemdir. İzleyicilerin en çok hangi programları izlemeye ağırlık verdiği ve bunun yanında en çok hangi programların yükselişte olduğu hangi programların izlenmemeye başladığı gibi bilgilerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.
Sistemin televizyonda kullanılmaya başlanması, 1950 yılına dayanmaktadır. Nielsen Media Research tarafından geliştirilen sistem, günümüzde hala kullanılmaktadır.
Yazının başında da belirtildiği üzere geliştirilme amacı, reklamverenlerin daha iyi tercihte bulunmasını sağlamaktan ibaretti fakat televizyon endüstrisinin geldiği bugünkü noktada reyting sistemi kanallar için bir tür sınıflandırma sistemine dönüştü.
Örneğin izleyici tarafından en çok tüketilen, çok fazla harcama yapılmasını gerektirmeyen, standart yapımlara kıyasla çok daha fazla bütçe ayrılan ve izleyicinin karşısına büyük bir açılışla çıkan diziler sadece dört bölümün sonunda final yapabilmektedir.
Bunun sebebi de oldukça açıktır: Yapımın arkasındaki ekip ne kadar çalışırsa çalışsın ve ne kadar harcama yaparsa yapsın, reyting sonuçlarında istenen performansı göstermeyen bir dizi ya da programın kısa ömürlü olması kaçınılmazdır.
Bu sistem, televizyon programlarının çevrim içi ortamda yayımlanan tekrarlarının izlenme oranını da göz ardı etmektedir.
Reyting Nasıl Ölçülüyor?
Reyting ölçümü aslında oldukça tartışmaya açık bir sistem olarak görülmektedir. Sistemin sürekliliği açısından izleyicilerin davranışlarının kaydedilmesi gerekmektedir. Bu da ancak seçilmiş evlerdeki televizyonlarda çalıştırılan küçük cihazlarla yapılabilmektedir.
Bu cihazlar, televizyonu kullanan kişilerin davranışlarını kayıt altına alır. İzleyici hangi kanalı daha çok izliyor, televizyon açıkken o kanalda hangi program yer alıyor gibi soruların cevabı ise bu cihazlarla toplanan verilerin işlenmesi ile öğrenilmektedir.
Kulağa her ne kadar şehir efsanesi gibi gelse de bu cihazlar bir evde ömür boyu kalmamaktadır. Bu, bir ülkenin çeşitli kesimlerinin görüşlerine ulaşabilmek için gerekli bir uygulamadır. Bu sebep dolayısıyla bir cihaz bir evde belirli bir süre kaldıktan sonra oradan alınıp başka bir eve kurulmaktadır.
Reyting ne demek ve nasıl ölçülür sorularının yanıtı kısaca bu kadardı. Peki, sizce reyting sistemi gerçekten de güvenilir midir yoksa sistemi eleştirilen kişiler eleştirilerinde son derece haklı mıdır?
Yorum Yap