Retouch nedir ve nasıl yapılır?

Yzn: Özlem Dikel

Fotoğraf dünyasının dijitalleşmesi sonucu artık çekim sonrasında dijital düzenleme kaçınılmaz hale geldi. Bu düzenlemeler için kullandığımız farklı programlar var. Bu programların başında Adobe”nin sunduğu Photoshop ve Lightroom gelir. Retouch yani dijital düzenleme işlemleri çoğunlukla bu programlarla yapılır.

Photoshop uçsuz bucaksız bir denize benzer. Başarılı retouclar için sabırsız olmamanızı tavsiye ederim. çünkü bu iş tecrübeyle gelişecektir. İyi bir retouch veya manipülasyon için program ve ekipman bilgisinin yanı sıra iyi bir göze sahip olmanız gerekir. çizim yeteneğiniz ve resim bilginiz varsa retouch yapmak sizin için daha kolay olacaktır. çizim ya da resim alt yapısı olmayanlar ise dert etmesinler zaman içersinde çalışarak yol katedeceklerdir. Ayrıca bir diğer önemli nokta ise, yaptığınız retouchların gerçek görüntüden uzaklaşmadan, ışık ve renk değerlerinin doğal kalması her zaman daha iyi sonuç verecektir.

Retouch nedir?

Fotoğraflar üzerinde düzeltme işlemlerinin tümüne retouch diyoruz. İyi bir retouch uzmanı ciltteki tüm leke ve izleri cilt dokusunun doğallığını bozmadan temizleyebilir veya renk düzenlemelerini yapabilir hatta fotoğrafta fazla bulduğu detayları çıkartabilir ya da eksik bulduğu detayları ekleyebilir. Tüm bunlar için program hakimiyetiniz çok önemlidir ve sonrası sizin sihirli parmaklarınıza kalmıştır.

Hatalı retouch yapılırsa ne olur?

Doğru yapılan retouch, her zaman fotoğrafa artı sağlar. özellikle kusursuz ciltler yaratmak retouch”ın olmazsa olmazıdır. Kimi fotoğrafçılar veya retoucherlar cilt temizliği yaparken cildin tüm doğallığını kaybeder. Mimik çizgileri, göz altı çukurları ve yüzümüzün olması gereken hatlarını kaybederler. Bunun sonucunda ortaya hatalı bir ifade çıkar. Retouch yaparken amacımız plastik, ifadesiz bir yüz değildir. Kusurları giderilmiş biraz daha temiz, ışığı ve etkisi daha arttırılmış bir yüz yaratmaktır. Başarılı bir retoucher yüzdeki ifadeyi yok etmeden kişiyi çok daha güzel hale getirebilir.

 

Retouch ile manipülasyon arasındaki fark nedir?

 

 

 

Manipülasyon uygulaması yapıldığında kişinin belini inceltebilir, burnunu küçültebilir, göbeğini eritebilirsiniz. Hatta manipülasyonun bir sınırı yoktur demek yanlış olmaz. Kahverengi gözlü birisini ister mavi gözlü yapın, şişman birisini isterseniz zayıflatın. Bu işlemler çok zahmetli olduğu için özel istek olmadığı sürece zaten böyle bir müdahaleye kalkışmayacaksınızdır. Fakat yinede fotoğrafa müdahale veya Photoshop dendiğinde akla bu tür müdahaleler gelir. Aralarındaki farkta yeteri kadar bilinmediği için sıkça karıştırılır.

Retouch yaparken sıklıkla kullanılan tool’lar

Retouch işlemlerinde çoğunlukla Clone Stamp Tool, Patch Tool, Healing Brush, Spot Healing Brush, Brush, Content Aware Move Tool araç çubuklarını kullanırız. Mesala çilli kızın çillerini yok etmek için çoğunlukla patch tool kullandım, yer yer çeşitli brushlar kullanarak yüzün ton dengesini sağladım. Patch tool”u kullanırken yapmanız gereken, lekeli yerden seçim yaptığınız alanı temiz bir alana sürüklemektir. Böylelikle lekeli doku yerini temiz dokuya bırakacaktır. Ayrıca yukarıda sağdığım diğer yöntemlerle doku transferi yapabilir daha sonrasında temizlenen tüm yüzey üzerine brush ile cildin renginden ton alarak hafif opacityde tonlama yapabilirsiniz.

Eğer renk düzenlemesi yapacaksanız, Image menüsünden Adjustment sekmesine girip Color Balance, Photo Filter, Hue Saturation ve Selective Color kısmından renklere müdahale edebilirsiniz. Ayrıca benim sıklıkla kullandığım Color Efex Pro eklentisi ile de fotoğraflarınıza çok sayıda renk filtresi uygulayabilirsiniz. Google”da Color Efex Pro diye arattığınızda bu programa rahatlıkla ulaşacaksınız. Bilgisayarınıza yüklediğinizde ise Photoshop”a eklenecektir. Böylelikle Photoshop”ta çalışırken rahatlıkla hem Photoshop”un kendi renk ayarlarından hemde Color Efex Pro”nun renk ayarlarından faydalanabileceksiniz.

Gelelim inceltme büyütme işlemlerine, bu işlemleri ise photoshop”ta Liquify menüsünden yapıyoruz. Burdaki araç çubuklarından ise inik bir kaşı kalkık, ince bir dudağı ise kalınlaştırabilirsiniz.

 

İyi bir de monitor lazım

Başarılı bir retouch için kullanılacak olan programın çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekir. Bununla birlikte kullandığınız monitörünüzün de çok iyi olması gerekmektedir. Ben tüm retouchlarımı Viewsonic”in VP serisi profesyonel monitörlerinden VP3268-4K modelinde yapıyorum. Renk referanslarımı bu monitörden alıyorum. ViewSonic VP68 serisi monitörler, ister amatör, ister profesyonel olun, ister fotoğraf veya video editleyin, ister CAD/CAM uygulamaları kullanın oldukça iyi iş çıkartıyor. Benim kullandığım VP3268-4K serinin 32 inç ve 4K UHD çözünürlüğe sahip olan modeli. 4 kenar ince çerçevesiz tasarımı, yükseklik ve otomatik pivot gibi ergonomik özellikeri ve çoklu ekran desteğini de sunarak maksimum kullanım kolaylığı sağlıyor.

Sonuç olarak

Son olarak şunu da eklemek isterim, çok güzel fotoğrafların sırrı retoucha bağlı değildir. Evet dijital işlemleri biraz da olsa bilmemiz gerekir fakat photoshopsuz fotoğraf birşeye benzemiyor algısına asla kapılmayın! Doğru pozlamada, doğru ışıkta iyi bir kompozisyonda çekilmeyen fotoğrafa istediğiniz kadar photoshop yapın fotoğrafınızı kurtaramazsınız. Fotoğrafı fotoğraf

Exit mobile version