Quic ile internet hızınız artacak

İnternetin temellerinden biri yeni bir yükseltme aldı ve bilgisayarlar arasında veri aktarımı için bir protokol olan Quic, internetteki hızı ve güvenliği artırır. 1974’te Ye Olde İnternet’e dayanan bir standart olan İletim Kontrol Protokolü’nün veya TCP’nin yerini alacak gibi duruyor.

Küresel ağ için birçok standart belirleyen İnternet Mühendisliği Görev Gücü, Quic’i standart olarak yayınladı. Web tarayıcıları ve çevrimiçi hizmetler, teknolojiyi yıllardır test ediyor. Ancak IETF’nin onayı, standardın tamamen kucaklayacak kadar olgun olduğunun bir işaretidir.


İlginizi Çekebilir: Evde Çalışanlar İçin İnternet Hızını Artırma


Veri aktarımının temel seviyesinde interneti geliştirmek son derece zordur. Sayısız cihaz, program ve hizmet, onlarca yıl süren eski altyapıyı kullanmak üzere oluşturulmuştur. Quic, Google’ın Chrome tarayıcısına deneysel olarak 2013’te gelmesinden bu yana yaklaşık sekiz yıl geçti. Ve henüz kamu geliştirmesi aşamasında yer alıyor.

MÜHENDİSLER QUIC İLE İNTERNET HIZINI ARTIRMAK İÇİN ÇOK ÇABA HARCIYORLAR

Ancak internetin temellerinin yükseltilmesi, dünyaya yayılan iletişim ve ticaretin omurgasını canlı tutmak için çok önemlidir. Bu nedenle Quic mühendisleri, güvenli web sitesi iletişimi için HTTPS; verileri gelecekteki kuantum bilgisayarlardan korumak için kuantum sonrası şifreleme; internette çok daha fazla cihazı barındırmak için devasa geçişler üzerinde çok fazla çaba harcıyorlar.

İnternet altyapı şirketi Fastly’de mühendis olan Jana Iyengar, bir blog yazısı değerlendirme yaptı. Iyengar, “İnternet ulaşım ekosistemi onlarca yıldır kemikleşmiş durumda. Quic, yeni nesil internet yeniliklerinin sorumluluğunu üstlenmeye hazır.” dedi.

Google, Quic ile ilgili 2017 araştırma makalesinde, teknolojinin şirket içi sürümünün web arama sonuçları için bekleme süresini PC’lerde %8 ve telefonlarda %4 azalttığını söyledi. İnsanların YouTube’u ara belleğe almak için harcadıkları zaman, PC kullanıcıları için %18 ve mobil kullanıcılar için %15 düştü.

Exit mobile version