Pratik İpuçları ile Macbook’ta İşlemci ve Disk Hızı Testi

Performansından memnun olmadığınız Mac’in ‘son durumunu’ tüm detayları ile görebileceğiniz tamamen ücretsiz yazılımlar…

Yeni bir Macbook alan herkes öncelikle bu kadar para verdiği bir bilgisayardan üst düzey performans bekliyor. Haliyle bu durum karşısında hemen bilgisayarın özelliklerini test etmek akla geliyor. Hatta Macbook yavaşladığı anda hemen bir takım testler ile bilgisayarın performansı ölçmek isteyen kullanıcılar bile var. Gayet normal, başta da belirttiğimiz gibi hedef performans ve bu noktada karşımızdaki engelleri zaman kaybetmeden geride bırakmak istiyoruz. Şimdi, sizlere Macbook bilgisayarlarınızın performansı hakkında nasıl bilgi sahibi olabilirsiniz? Bunları açıklamaya çalışalım.

Mac kullanıcıları için biraz da mühendislik zamanı diyoruz! Performansından memnun olmadığınız Mac’in ‘son durumunu’ görebileceğiniz tamamen ücretsiz yazılımlar söz konusu. Bu yazılımlar sayesinde Mac’in hangi konularda sorun yaşadığını görebilmeniz mümkün.

İnternet üzerinde Macbook bilgisayarlarınızın genel performansını test edebilmeniz için pek çok farklı yazılım olduğunu söylemek istiyoruz. Ancak biz sizler için en bilindik ve en çok kullanılan iki yazılımı sayfalarımıza taşıyacak ve performans testlerinin nasıl yapılacağını anlatacağız.

Geekbench işlemci testi

Geekbench’in oldukça popüler bir yazılım olduğunu söylemeden geçmeyelim. Hem macOS hem de diğer cihazların performans testinde ön plana çıkan Geekbench uygulaması, işlemci ve genel performans testlerinde en çok kullanılan yazılımlar arasında.

Teste başlamak için öncelikle yazılımı bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Uygulamayı bilgisayarınıza indirmek için Mac App Store ya da kendi sitesini kullanabilirsiniz. Her iki platformda da uygulamanın ücretsiz olarak indirilebildiğini belirtelim.

Uygulamayı bilgisayarınıza indirip kurmanızın ardından ise karşınıza bir ekran gelecek. Bu ekran aynı zamanda bilgisayarınızın sistem bilgilerinin yer aldığı bir ekran. Teste başlamak içinse ekranda yer alan “Run CPU Benchmark” butonuna basmanız yeterli. Çok sade bir arayüze sahip olduğunu da belirtelim.

Teste başlamanızın ardından bilgisayardan bilgisayara farklılık gösteren bir süre ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü test aşamasında işlemcinizin farklı şekillerde teste tabi tutulduğunu bilmenizde fayda var. Testin tamamlanmasının ardından sonuç bilgilerini yer aldığı bir web sayfasına yönlendirilecek ve burada bilgisayarınızın test sonucunda aldığı puanlar görüntülenecektir.

Diğer yandan eğer tek çekirdek ve çoklu çekirdek performans sonuçları yeterli gelmediyse yönlendirildiğiniz web sayfanın aşağıdaki kısımlarında bilgisayarınızın farklı testlerden aldığı sonuçları da görebilirsiniz. Bu özelliği muazzam detaylar sunması yönüyle beğenimizi kazanıyor.

Test sonuçlarını almanızın ardından Macbook bilgisayarınızın diğer macOS işletim sistemi bulunduran cihazlar arasındaki sıralamasını görebilirsiniz.

Blackmagic testi

Blackmagic de yine Mac App Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen işlemci hız testi yazılımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. MacBook bilgisayarlarınızın işlemci hız testini ölçme konusunda size yardımcı olan Blackmagic ile bilgisayarınızın performansı hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Öncelikle App Store üzerinden Blackmagic’i indirin, basit kurulum aşamasının ardından zaman kaybetmeden uygulama ekranında yer alan “Spped Start Test” butonuna basın. Derli toplu bir yazılım olduğu için sizi doğrudan hedefinize götürüyor zaten.

Blackmagic Speed Test MacBook bilgisayarınızda 720p 50 fps’den 2160p 60 fps video özelliklerine kadar diskin okuma ve yazma hızında ölçümler yapar. Bu ölçüm size MacBook bilgisayarınızın diskine dair performans ayrıntılarını sunar.

Karşınıza çıkan performans verileri üzerinden değerlendirme yapabilir, bu noktadaki gerekli çözümleri deneyebilirsiniz.

Her iki yazılımın da Mac App Store’da ücretsiz olarak bulunması yüzleri güldürüyor.

Geekbench, işlemci ve genel performans testlerinde en çok kullanılan yazılımlar arasında.

Mac kullanımı çok keyiflidir. Elbette beklediğimiz performansı veriyorsa…


Bu yazı, Macline dergisinin Eylül sayısından alınmıştır.

Exit mobile version