PlayStation 5 ve Yeni Xbox Beklentileri

Playstation 4 ve Xbox One, 2013’te kullanıcılarla buluşmuştu. Genelde bir nesil 5 yıldan fazla sürmezdi, ancak şimdiden bu konsolların 6. yılına girdik ve ortalık hareketlenmeye başladı. PS4 Pro ve Xbox One X adlarıyla gelen orta nesil cihazlarla üretim bir şekilde uzatıldı. Ancak, bu daha çok yarım adımdı ve bazı insanların tahmin ettiği gibi üretim süresini iki katına çıkartmadı. Nedenini bilmiyoruz ama sanıyoruz ki nedeni ‘çok daha iyisi’ için süren araştırmalardı belki de.

Xbox One da PS4 de artık yaşlandılar. 2013’te PS4 satın alan bir kullanıcı, makinenin birçok yönden yıprandığını söyleyecektir. Üstelik gelişen ekran teknolojileri ve oyunlarda beklentinin yükselmesi gibi durumlar karşısında mevcut nesil yeterli seviyelerin yakınında bile değil. Üstelik artık birçok oyunu düzgünce oynamak için ayarları düşürmek gerekiyor.

Bu noktada geliştiriciler çoktandır yeni konsollara hazırlanıyorlar ve oyunlarını bir sonraki nesle hazırlıyorlar. Herkes, iki konsol için de satışların en düşük seviyeyi görmesiyle beraber yeni nesil için haber bekliyorlar. Heyecan verici zamanlardayız ve böyle devasa kuruluşlar böylesine büyük sırları uzun süre boyunca gizli tutamadıkları için bilgiler bir şekilde sızıyor. Bakalım şimdiye kadar ortaya çıkan şeyler eşliğinde neler biliyoruz?

Çıkış Tarihi

Bu iki konsolun da çıkış tarihiyle alakalı makul bir tahminimiz var. Microsoft, resmi olarak Scarlett Projesi adında, birden fazla yeni nesil konsol üzerinde çalıştığını açıkladı. Bunlar temel olarak iki oyuncu sınıfını hedefliyor: Casual ve hardcore.

Casual versiyon düşük etiket fiyatıyla gelecek ve nispeten daha güçsüz olacak. Yeni Xbox’ın bu ay (Haziran’da düzenlenecek) E3’te açıklanacağı neredeyse doğrulandı. Bizler de sonraki sayımızda kapsamlı bir Xbox dosyasına hazırlık yapıyoruz.

Xbox’un başındaki kişi Phil Spencer, geçtiğimiz sene konsollara değindi ve raporlara göre, Microsoft bu sene devasa bir şova hazırlanıyor. Öte yandan bekleyiş hala pek kısa değil, duyuruların ardından konsollar önümüzdeki senenin sonbaharında (2020 Ekim gibi) gelecek ve muhtemelen de Xbox Infinite olarak adlandırılacak.

Microsoft tarafında bilgiler oldukça tatmin edici. Ancak tam aksine Sony, konu PlayStation 5 ile ilgili detayları açıklamaya gelince oldukça ketum. Şu anda, Playstation 4 Xbox One’dan daha fazla satıyor. Bunun nedeni Microsoft’un neslin başında beklentileri tam olarak karşılamamasıydı ve aradaki fark gittikçe artıyor. Bu da Sony’i endüstrinin lider gücü haline getirdi, çapraz platform gibi kararları daha büyük bir nüfuzla ele almasına sebep oldu.

Sonuç olarak, Sony bu seneki E3’ten çekildi (Evet yanlış okumadınız, Microsoft’un konsol açıklayacağı etkinlikte Sony olmayacak) ki bu birçok insanı endişelendiren bir hamleydi. Şimdi tansiyon biraz yüksek, muhtemelen Sony yetkilileri açısından stres dolu zamanlar söz konusu. Neden mi? Eğer Sony, PlayStation 5’i 2020’de yayınlamazsa, muhtemelen 2005 yılında olduğu gibi yeni nesil savaşını kaybedecek. Umarız bu olmaz.

Peki yeni nesil konsollar hangi özelliklerle gelecek? İşte bu soru için de bazı bilgiler şimdiden mevcut ya da doğruluk ihtimali bulunan güçlü spekülasyonlar var.

Özellikler

Hepimiz özellikleri merak ediyoruz. İki yeni nesil konsolun da ciddi bir güçle geleceğini söylemek yanlış olmaz. Sony ve Microsoft yeni nesilleri için 15 teraflopluk işlemci gücü hedefliyor.

Xbox için konuşacak olursak iki varyasyonla gelinecek. Daha güçlü olan versiyonunun adı Anaconda, daha zayıf ve ucuz olanınki ise Lockhart olacak. İşte bu konsolların özellikleri:

Xbox Lockhart Özellikleri

 

CPU – AMD Zen 2 Custom 8 Çekirdek

GPU –  Custom AMD NAVI GPU 8+ Teraflop kapasiteli

RAM – 12 GB GDDR6 hafıza

Depolama – SSD 1TB NVMe 1 + GB / s

Xbox Anaconda Özellikleri

CPU – AMD Zen 2 Custom 8 Çekirdek

GPU – Custom AMD NACI GPU 12+ Teraflop kapasiteli

RAM – 16 GB GDDR6 hafıza

Depolama – SSD 1TB NVMe 1 + GB / s

Playstation 5’e geldiğimizde ise, elimizde sızdırılmış geliştirici kiti ve controller fotoğrafı var. Tabii ki son hali değil, ancak yayınlanan ürün de muhtemelen büyük oranda benzer olacak.

Özelliklerine gelecek olursak, Xbox’un verdiği özelliklerle oldukça benzer olduklarını söyleyebiliriz. İşte PlayStation 5’in olası özellikleri:

Playstation 5 Özellikleri

CPU – AMD Zen 2 Custom 8 Çekirdek 3.2 Ghz eşzamanlı

GPU – NAVI tabanlı custom AMD GPU 12+ Teraflop kapasiteli

RAM – 16 GB GDRR6 hafıza

Depolama – 1TB SSD

Hem Sony hem Microsoft yeni nesilleri için oldukça para harcadılar. Oyun endüstrisinin bu iki devinin savaşını görmek için sabırsızlanıyoruz…

“Bu yaz kaçırmamanız gereken 8 konsol oyunu” var! Mevcut nesli es geçiyoruz sanmadınız değil mi?

Bu yaz kaçırmamanız gereken 8 konsol oyunu 

Mevcut konsollar hala hayatımızda. 2020 sonuna kadar onlarlayız. Yaz dönemi ise oyun için ‘tam zamanı’ dönemi. Newtech ekibi olarak bu ayların kaçırılmaması gereken konsol oyunlarını bir araya getirdik.

Red Dead Redemption 2

Bu oyunda vahşi batının acımasız topraklarında yolculuk edip Van der Linde çetesine katılarak banka soygunları, acımasız kanun adamları, kanun kaçakları ve kelle avcılarıyla dolu bir dünyaya adım atıyorsunuz. Macera severler için muazzam.

Days Gone

Hayatta kalan yağmacılar ile Freaker olarak anılan enfekte insanların ve hayvanların kol gezdiği küresel bir salgına yakalanmış bu korkunç dünyada kanunsuz gezgin motorcu Deacon St. John olarak hayatta kalmak için motorunuza atlıyorsunuz.

Apex Legends

Her biri benzersiz yeteneklere sahip genişleyen karakter kadrosuyla ekibinizi kuruyor, yeni, oynaması ücretsiz battle royale tarzı mücadeleye katılıyorsunuz.

The Division 2

Özgür dünyanın kaderini güvence altına almakla görevlendirilmiş bir elit savaş gücüne katılmaya hazır mısınız? Amacınız salgın sonrası Washington DC’de düzeni yeniden sağlamak. Ürpertici.

Mortal Kombat 11

En acımasız dövüş oyunu serisi hiç olmadığı kadar vahşi FINISH HIM fatalite hareketleriyle geri dönerken yeni ve eski dövüşçülerle birebir dövüşmeye hazır olun. Sıradaki sizsiniz

Rage 2

Oyunda çorak toprakların süper kahramanı oluyor ve bir grup inanılmaz silah, kombo ve araçla kıyamet sonrasında kargaşa çıkarıyorsunuz. Kesinlikle yılın en iyilerinden.

World War Z

Dünya genelindeki kasaba ve şehirlerde ortalığı yerle bir eden acımasız zombi ordularına karşı savaştığınız bir diğer yapım. Ağır silahlı ekibinizle birlikte insanlığı kurtarmak için mücadele ediyorsunuz.

Marvel’s Spider-Man

İnanılmaz derecede ayrıntılı New York sokaklarının üzerinden süzüleceğiniz oyunda süper güçlü kahramanınızla suç patronlarını adalete teslim ediyorsunuz.

Bu yazı, Newtech dergisinin Haziran sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version