Oyunlarda Daha Kaliteli Görüntü için 3 Pratik Yöntem

Oyunlarda en sık karşılaşılan ve can sıkıcı bir hale gelen problemlerden biri de grafik kartlarının yetersiz olduğu durumlarda pikselleşme sorunu. Özellikle oyun esnasında gerçekçilik ve kalite açısından oyundan zevk almayı engelleyen bu durum ekran kartlarında yapılan bazı ince ayarlar sayesinde iyileştirilebiliyor.

Ekran kartı üreticileri bu konuda oyunculara birtakım kolaylıklar sunmuş durumda. Oyunlarda ortaya çıkan bozulmalara örtüşme adı veriliyor. Üreticiler örtüşme olarak adlandırılan bu soruna Anti – Aliassing çözümünü getirmeye çalıştılar ve pek çok problemin de bu şekilde önüne geçtiler. Detaylı grafik kartlarında karşımıza çıkan bu özellik ile 2000’li yılların ortalarına kadar birtakım örtüşme sorunları giderildi, ancak yine de istenen kalite sağlanamadı. Ayrıca Anti – Aliassing ile işlemci daha fazla zorlanıyor ve performans açısından düşüş yaşanıyordu.

Günümüz ekran kartları genel olarak bu sorunlar aştı ve özellikle merkezi işlemcilerden daha yüksek seviyede performans artışı sağlayarak oyunlara ciddi oranda kalite getirdi. Ancak düzeltmeler olsa da farklı sorunlar gündeme gelmeye başladı. Bunlardan biri oynanan oyunlardaki Anti – Aliassing özelliğinin yetersiz olabilmesiydi. Yeteri kadar Anti – Aliassing desteği olmayan oyunlarda ne yapılması gerekiyordu? Şimdi Windows PC’niz için bunlara yakından bakalım.

SSAA çözümü

 

Yaşanan problemlere karşı çeşitli çözümler üretmek mümkün. Hatta bunu direkt olarak oyuncuların kendisi yapabiliyor. Sorunun çözümüne ilk olarak SSAA ile başlayalım. SSAA özelliğinin işlevi görüntüyü yeniden işlemesi. Üstelik bunu bir kere değil, defalarca yapıyor olması çözüm konusunda etkili sonuçlar ortaya çıkarıyor. Genel bir oranlama yapacak olursak standart görüntünün 2, 4 veya 8 katı boyuta ulaştığını söylemek mümkün. Görüntünün işlenmesinin ardından çözünürlük standart hale getirildiğinde ise örtüşme hataları önemli ölçüde giderilmiş oluyor. Ayrıca bunu yapmak için Generic Downsampling Tool ya da GeDoSaTo yazılımlarından faydalanabilirsiniz.

Programları kullanmanızdaki amaç oyunda köşeleri yumuşatmak ve oyunları aynı zamanda yüksek çözünürlükte oynamak. Tabii ki bu önemli bir avantajı oyunların oldukça yüksek çözünürlükte oynanabilmesi.

GeDoSaTo programı

GeDoSaTo programını kurmanızın ardından Edit > Settings menüsüne girin ve buradan ayarları düzenleyin. Ayarlar kısmında iki farklı çözünürlük menüsü karşınıza çıkacak. Bunlardan biri yüksek çözünürlüklerin olduğu diğeri ise monitör çözünürlüğünün sekmesidir.

Çözünürlük ayarlarını öncelikle 1,5 ve bunun ardından 2, 2,5 ve 4 katı olacak şekilde yapın. Herhangi bir sorunla karşılaşmadığınız anda oyun yapmış olduğunuz ayarlardaki çözünürlüğü tanıyacak ve görüntü seçeneklerinde bu ayarlamalara yer verecektir.

GeDoSaTo programı arka planda çalışmaya devam ederken yüksek çözünürlüklerden birini seçin ve bunun ardından oyunda yer alan AA efektlerinin tamamını kapatın. Eğer yumuşak geçişler elde ettiğiniz halde oyunu oynamakta zorlanıyorsanız, daha düşük bir çözünürlük deneyerek en ideal oynama seviyesini bulun. Diğer yandan bunun tersi olduğu durumlarda ise bir üst yüksek çözünürlüğü seçebilirsiniz.

Nvidia Inspector programı

Nvidia Inspector programını bilgisayara indirin. Driver sürümü yanında yer alan yeşil simgeye tıklayın ve karşınıza çıkan menüden Antialiasing-Mode menüsüne giriş yapın. Buradan ise ‘Override any application setting’ seçeneğine tıklayın.

Nvidia Inspector programı ile oyunun AA özelliğini açmanıza gerek kalmaz. Şimdi öncelikle Antialiasing Setting menüsüne girin ve buradan 32xS [2×2 SS + 8x mS] ayarını seçin. Bu ayar ile her kareden 32 örnek alınacak ve supersampling ve multisampling’i aynı anda yapacak. Burada supersampling oyundaki her karenin yüksek çözünürlüklü bir kopyasını çıkarır, multisampling ise her pikselden farklı örnekler alır ve bu pikselleri görüntünün tamamına uyum gösterecek oyundaki çizgileri yumuşatır. Bu yapılan işleme Extreme AntiAliasing adı verilir.

Bunların yanı sıra dikenli tel, çayır ve yaprak gibi objelerin düzeltilmesi için de Nvidia Inspector programının AA ayarı içerisinde Antialliasing – Transparency Supersampling bölümü vardır. Bu bölümde 8x Sparse Grid Supersampling ayarını seçin. Her oyunda geçerli olacak bu ayar, her iki tekniğinde oyunlarda aktif olmasını sağlayacak.

İnce ayarlar ile mükemmel sonuçlar

Oyun esnasında gerçekçilik ve kalite açısından oyundan zevk almayı engelleyen pikselleşme sorunu, ekran kartlarında yapılan bazı ince ayarlar sayesinde iyileştirilebiliyor.

Bu yaza damgasını vuran 10 oyun

  1. Super Mario Maker 2
  2. Crash Team Racing: Nitro Fueled
  3. Mortal Kombat 11
  4. Grand Theft Auto V
  5. Minecraft
  6. Super Smash Bros. Ultimate
  7. Marvel’s Spider-Man
  8. Days Gone
  9. Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege
  10. Red Dead Redemption II
Exit mobile version