Overclock Nedir? Zararları Neler?

Overclock nedir, ne gibi zararları var? Bu sorular üzerinden hareket ederek overclock hakkında merak edilen noktalara değindik.

Overclock Nedir? Zararları Neler?

Overclock nedir sorusu genellikle bilgisayarın performansını iyileştirmek ile ilgili araştırma yapanların tesadüfen overclock işlemine denk gelmesi üzerine bu işlem hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sorduğu bir sorudur.

Hız aşırtma olarak da bilinen bu işlem, ekran kartı ve işlemci için uygulansa da nadiren de olsa diğer donanım bileşenleri üzerinde de uygulanır. Bu, bir donanım bileşeninden daha iyi performans alınmasını sağlar fakat bazı dezavantajları da bulunuyor. Bu dezavantajların göz ardı edilmesi bazı istenmeyen olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.

Dilerseniz yanlış bir işlem yapılmasının önüne geçmek için overclocking hakkında merak edilen tüm detaylara değinelim.

Overclock Nedir?

Overclock, hız aşırtma anlamına gelir. Donanım bileşenlerini fabrikadan çıktığı zaman sahip olduğu maksimum hızın da üzerine çıkmasını sağlar. Örneğin CPU fabrikadan belirli bir maksimum hızda çalışacak şekilde gelir. CPU eğer uygun bir soğutma ile desteklenirse herhangi bir sorun yaşanmadan yine de iyi bir performansa sahip olabilir.

Tabii ki mevcut hız sınırlamasına bağlı kalmak zorunda değilsiniz. CPU hızını daha da arttırabilir, 1 saniyede çok daha fazla işlem gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz. CPU hızlanmasına hızlanır ama bu size çok daha yüksek ısı ile geri döner. Bunun için iyi bir soğutma imkânına sahip değilseniz donanım bileşeni kalıcı hasar alabilir.

Bu noktadan sonra donanım bileşeniniz ilk günü performansına sahip olmaz. Bilgisayarınızı artık eskisi gibi hızlı kullanamazsınız. Bir saniyede gerçekleşecek işlem -şanslıysanız- birkaç saniye sürmeye başlar. Bunun yanı sıra mavi ekran hatası alabilirsiniz, bilgisayarınız sürekli yeniden başlatılabilir.

Kaldı ki bazı CPU’lar overclock yapmanızı engeller. Bu aslında kullanıcının herhangi bir mağduriyet yaşamaması için alınmış bir güvenlik tedbiridir.

Overclock işlemi, akıllı telefonlarda da gerçekleştirebilir. Root atılan bir Android işletim sistemli telefonda bunu yapmanızı sağlayacak bazı uygulamalar mevcuttur ama bu uygulamaları kullanmanın iyi bir fikir olduğu söylenemez.

Overclock Zararları Neler?

Overclock ile donanım bileşeninin performansını iyileştirmek istiyorsanız iki kez düşünmeniz tavsiye edilir. Bu konuda yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz yanlış bir adım atmaktan kaçınmalısınız. Bu işlemden doğacak herhangi bir sorundan kullanıcının kendisi sorumludur.

Exit mobile version