Öldükten sonra NFT ve kripto varlıklarınıza ne olur?

grave on laptop computer, dependence on the digital world concept, 3d render, 3d illustration

Öldükten sonra NFT ve kripto varlıklarınıza ne olur? Tüketiciler servetlerini geliştirdikçe, varlıklar tipik olarak somut hale gelir: nakit, yatırımlar, mülk, arabalar, mücevherler, sanat. Ancak karışıma giderek artan bir şekilde yeni bir varlık türü ekliyoruz: dijital varlıklar, ister kripto para birimi biçiminde ister yeni bir varlık sınıfı, NFT’ler şeklinde.

Şu anda tarihin en büyük servet transferini yaşıyoruz ve tahmini 16 trilyon doların önümüzdeki on yıllarda el değiştirmesi bekleniyor. Acil bir durumda veya ölüm durumunda fiziksel bir varlığın dizginlerini teslim etmek kolay olsa da, dijital varlıklar için o kadar basit değildir.

Oppo Reno 6 özellikleri ve fotoğrafları ortaya çıktı

Yeni bir Angus Reid araştırması, Willful’un dört tüketiciden yalnızca birinin hayatında tüm şifrelerini ve hesap ayrıntılarını bilen birine sahip olduğunu tespit ederek şu soruyu akla getiriyor: Tüketiciler dijital varlıkları devretmeye hazır olacak mı? Sanal ürünlerde milyarlarca insan dijital etere takılıp kalacak mı?

Dijital varlıklar, 2021’de haber döngüsüne hakim oldu. Kripto para birimi yeni olmasa da, hızla yükselen değeri, milyarder Elon Musk gibi önde gelen isimlerden gelen promosyonlar ve geleneksel finans şirketlerinin Bitcoin teklifleri nedeniyle geçen yıl çok fazla ilgi gördü. Morgan Stanley gibi… Herhangi bir tür kripto para birimine sahipseniz, ona erişmenin tek yolu özel bir anahtar, genellikle 64 basamaklı bir parola, kullanmaktır. Özel anahtar yoksa, sanal para birimine erişim de yoktur.

NTF VE KRİPTO VARLIKLARINIZA VEFAT DURUMUNDA EN BÜYÜK ÖRNEK

Bitcoin satın alan ve sabit disklerini atmasalardı veya anahtarlarının izini kaybetmemiş olsalardı bugün milyoner olacak insanlar hakkında birçok hikaye bildirildi. Yüksek profilli bir örnek, kripto para birimi borsası Quadriga’nın kurucusu Gerald Cotten’ın durumu. Cotten 2018’de öldüğünde, yanına özel anahtarları 250 milyon dolardan fazla müşteri varlığına götürdü.

Tüketiciler ayrıca, kripto para birimini mümkün kılan aynı blok zincirinde barındırılan dijital varlıklar olan NFT’ler veya fungible olmayan belirteçler hakkında hikayelerle doludur. Çoğuna göre, sanatçı Beeple’ın bir Christie’s müzayedesi yoluyla 69 milyon dolarlık bir sanat eseri satması ya da Toronto’daki sanal bir evin 600.000 dolardan fazla satabilmesi ya da insanların bizim kullandığımız gibi sanal NBA olayları için 200 milyon dolardan fazla harcama yapmaları saçma görünüyor. Ancak bu yeni varlık sınıfı, dijital varlıkların fiziksel varlıklardan daha değerli olmasa da değerli olabileceğini ve kripto para birimine benzer şekilde onlara erişmek için büyük olasılıkla özel bir anahtara ihtiyaç duyduklarını kanıtlıyor.

Biri öldüğünde, ya mal varlığının nasıl dağıtılacağını belirleyen bir iradesi vardır ya da iradesi olmadan ölürlerse, bir hükümet formülü mal varlığının nasıl bölüneceğini ana hatlarıyla belirtir. Bir vasiyetname kimin neyi alması gerektiğini ana hatlarıyla belirtirken, genellikle güncel bir varlık listesine sahip değildir ve şifreler veya erişim anahtarları içermez.

Ancak bir uygulayıcı, kişinin hesap sahibi olup olmadığını iki kez kontrol etmek ve bu fonlara erişim sağlamak için finansal kurumları arayarak durum tespiti yapabilir, bu da genellikle vasiyetname ve / veya ölüm belgesinin kopyalarını sağlamayı gerektirir. Dijital varlıklar söz konusu olduğunda, bankayı aramak ve bir akrabanın değerli bir NFT’ye sahip olduğunu bulmak kadar basit değil. NFT veya kripto para birimini yöneten hiçbir dizin veya merkezi yapı yoktur, kasıtlı olarak merkezi olmayan bir yapıdadır, bu gizlilik için harikadır. Ancak birinin değerli dijital varlıkları elinde tutup tutmadığını anlamak isteyen aile üyeleri için ideal olmaktan daha azdır.

Ve mesele sadece dijital varlıkların varlığını bilmek değil, onlara nasıl erişileceğini bilmekle ilgilidir. Willful tarafından yaptırılan Angus Reid Forumu’nda yakın zamanda yapılan bir araştırma, 35 yaşın altındaki tüketicilerin sevdikleriyle hesap paylaşma olasılıklarının çok daha düşük olduğunu gösterdi (35 yaşın altındakilerin % 19’u hesap bilgilerini paylaşıyor. Bu mantıklıdır, çünkü ne kadar gençseniz, öldükten sonra mal varlığınızı devretme olasılığınız o kadar az olur. Ancak bu teknoloji meraklısı genç nüfus, bir şey olursa ailelerini zor durumda bırakabilir.

Peki, tüketiciler NFT ve Kripto varlıklarının korunmasını sağlamak için ne yapabilir?

Öncelikle, tüm hesap bilgilerinizi, oturum açma bilgilerinizi, dijital varlıklara özel anahtarlarınızı ve diğer önemli bilgileri depolayabilen 1Password gibi bir şifre yöneticisi kullanmayı düşünün ve ana erişim şifresini uygulayıcınızla paylaşın veya isteğinizle saklayın.

Directive Communication Systems’ın kurucusu Lee Poskanzer, acil bir durumda hesaplarınıza kolay erişim sağlayabilirken, bunun ailenizi veya uygulayıcıları da riske atabileceğini söylüyor ve çoğu durumda web sitesi ve uygulama sahiplerinin parola paylaşımını açıkça yasakladığını vurguluyor. Hizmet şartları ve bazı yargı alanlarındaki gizlilik yasaları, hesap sahibi kimliğine bürünmeyi yasaklamaktadır (ABD’de, Depolanan İletişim ve Elektronik İletişim Gizlilik Yasası kapsamındadır). Hesaplar gittikçe artan bir şekilde iki faktörlü kimlik doğrulamaya ihtiyaç duyuyor ve bu, uygulayıcıların kişinin akıllı telefonuna erişimi yoksa onaylanması kolay olmayabilir.

Exit mobile version