Notebook Satın Alırken Kıstaslarınız Neler Olmalı?

Yıllardır kullandığınız eski dizüstü bilgisayarınız artık beklentilerinizi karşılamıyorsa, yeni bir modele geçme zamanı gelmiş demektir. Sahip olduğunuz model, öncesine göre daha fazla ısınıyorsa, program kullanırken veya oyun oynarken donma, kasılma yapıyorsa size günümüz gerekliliklerine uygun yeni bir dizüstü bilgisayar gerekiyor. Hazırladığımız rehberde yeni bir modele geçmek isteyenler veya ilk kez dizüstü bilgisayar alacaklar için dizüstü bilgisayarların tüm özelliklerine yakından bakıyoruz.

Dizüstü bilgisayarı seçimi yaparken öncelikle bilgisayarınızı hangi amaçla kullanacağınızı belirlemeniz ve buna göre özellik tercihi yapmanız gerekmektedir. Genel kullanım, oyun ve iş kullanımı gibi üç farklı ana kullanım alanı bulunurken siz de yeni modelinizi buna göre seçebilirsiniz.

Genel itibarıyla bilgisayarınızı hemen her durumda kullanmak, giriş seviyesinde fotoğraf düzenleme, video montaj yapma, oyun oynama gibi ihtiyaçları karşılarken rahat bir şekilde film izleme, internette gezinme gibi gündelik kullanıma uygun olmalıdır.

Oyun kullanımında dizüstü bilgisayarınızın güçlü donanımsal ve ekran özelliklerine sahip olması, yüksek performans isteyen oyunları rahat bir şekilde çalıştırması gerekmektedir.

İş kullanımında ise özellikle kreatif işler yapanlar için üst düzey fotoğraf düzenleme, video montaj yapma, performans isteyen programları çalıştırma gibi güçlü bir performans sunması lazım. Ayrıca taşınabilir olması için ince yapıda ve hafif olması önemlidir.

İşlemci ve bellek seçimi

Dizüstü bilgisayarların en önemli kriteri olan işlemci donanımın kalbi durumunda olurken, RAM yani bellek kapasitesi ise atar damarlardır. Yeni bir notebook satın alırken bu iki özelliğe dikkat etmeli ve uzun süreli bir kullanım için üst düzey performans sağlayan bir model seçmeniz gerekmektedir. Bunun için de Intel’in en hızlı ve yeni işlemci ailesini seçmek gerekiyor.

Intel Core i7 platformu dizüstü bilgisayarı her kullanım alanında da güçlü bir performans verecektir. RAM seçiminde ise DDR4ten aşağı seçim yapmamak gerekiyor. RAM kapasitesi içinse genel kullanım için en az 4 GB, oyun ve iş performansı içinse en az 8 GB RAM kapasitesi yeterli olacaktır.

Ekran kartı seçimi

Günümüzde dizüstü bilgisayarlar için en önemli diğer kriter ise ekran kartı. Modelin RAM kapasitesinden yemeyen harici ekran kartı seçimi yapılması gerekirken birçok markada Pascal mimari ile güç sağlayan NVIDIA’nın ekran kartları tercih edilmektedir.

Oyun performansı için önemli kriter olan ekran kartı seçiminde NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB yeterli performansı sağlayacaktır. Genel kullanım ve iş kullanımı içinse NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB yeterli olacaktır.

Disk ve SSD seçimi

Depolama alanında artık SSD’ler ana seçim olurken PCIe NVMe SSD’ler de yavaş yavaş kullanım alanını genişletiyor. Üst düzey bir performans için günümüzde artık  PCIe NVMe SSD’ler tercih edilmesi gerekirken bu seçim maliyetleri arttırabiliyor. Daha az ücret ödemek isteyenler içinse SSD’ler halen üst düzey performans için seçilebilir. SATA disklerin ise artık sadece dosya depolama alanı olarak bilgisayarlara ek kapasite kazandırmak için kullanılması gerekiyor.

Ekran ve çözünürlük seçimi

 

Yıllar içerisinde HD, Full HD ve 2k ekranlar hayatımıza girerken artık 4K çözünürlük veren ekranlar dizüstü bilgisayarlarda hatta akıllı telefonlarda dahi karşımıza çıkıyor. Artık HD çözünürlüğe veda edip en az Full HD çözünürlük tercih edilmesi gerekiyor. Tabii kullanım alanına göre bu seçim büyük önem taşıyor.

Oyun kullanımı için bir dizüstü bilgisayar alacaksanız 4K ekran üzerinden oyun deneyimi yaşamak oyundan alınan keyfi arttırabiliyor.

Genel kullanım ve iş kullanımı içinse Full HD yeterli olurken ihtiyaçlara göre dokunmatik ekranlar da tercih edilebilir. Geniş görüş açısı ve renk doğrulu için IPS panelleri seçmek de büyük öneme sahip.

Klavye seçimi

 

Performans ve ekran özellikleri yanında geri planda kalsa da klavye seçimi de önemli. Oyuncular için arka aydınlatmalı ve renkli tuş yapılı klavye seçimi tercih edilirken, diğer kullanım alanları içinse klavyenin ergonomik olması rahat bir kullanım için olmazla olmaz.

Parmak izi ve güvenlik seçimi

Özellikle akıllı telefonlar için olmazsa olmaz güvenlik önlemi olan parmak izi okuyucusunu artık dizüstü bilgisayarlarda da görüyoruz. Özellikle iş kullanımında güvenliğe önem verenler parmak izi okuyucusunu tercih ederken bazı modellerde yüz ve iris tanıması özellikleri de bulunabiliyor. Siz de kullanım alanınıza ve güvenlik kriterlerinize göre bu özellikleri tercih edebilirsiniz.

Pil kapasitesi seçimi

Dizüstü bilgisayarların üretilme amacı olan mobil kullanım için en önemli kriterlerin başında şüphesiz pil ömrü geliyor. Yeni nesil modellerde batarya kapasitesi değil mevcut kapasitenin ne kadar etkili kullanıldığı önemli. Ofis kullanımı için sürpriz toplantı, gezi ve benzeri durumlar için en az 12 saat kullanım ömrü sunan modeller tercih edilmeli.

Genel kullanım içinse 8 ile 10 saat arası pil ömrü yeterli olacaktır. Oyun bilgisayarlarında ise kullanım süresi kadar yüksek performansta bu sürenin ne kadar gittiği de önemli bir nokta.

Boyut ve ağırlık seçimi

Dizüstü bilgisayarların mobil kullanım sunması modellerin boyut ve ağırlığını da önemli kılıyor. Eğer sürekli dışarıda ve mobil ortamda olacaksanız hafif ve ergonomik bir yapıda olması büyük öneme sahip. İş kullanımı için yine hafiflik önemli bir kriter olurken, oyuncular için ise genellikle masa başında kullanım yapıldığı için bu kriter olmazsa olmaz değil. Yine de notebook’unuzu uzun süreler kullanmayı planlıyorsanız ince ve hafif bir seçim önemli.

Mobil özgürlük ve kalem seçimi

Son dönemde dizüstü bilgisayarları farklı formalarda görmeye başladık. Katlanabilir modeller, tablet formuna dönüşen modeller ile dokunmatik ve kalem ile kullanım sunan modeller yer alıyor. Özellikle ekranı tamamen katlanabilen ve bu sayede 4 farklı kullanım şekli sunan modeller kullanıcılar büyük bir özgürlük sağlıyor. İş ve genel kullanımda tüm bu özellikleri tercih etmek notebook’tan aldığınız deneyimi üst düzeye çıkarabiliyor. Bu nedenle daha fazla özgürlük istiyorsanız kalem desteği ve dokunmatik ekran gibi ek özellikleri tercih edebilirsiniz.

Ses performansı seçimi

Dizüstü bilgisayarların olmazsa olmaz bir diğer özelliği de ses kalitesi. Kaliteden ödün vermeden daha yüksek ses performansı sunan modeller her kullanım alanında daha üst düzey bir deneyim sunuyor. Özellikle oyuncular için genellikle kulaklık ile oyun oynama tercih edilmesine rağmen üst düzey ses performansı sunan modelleri tercih etmek oyundan alınan keyif için kritik bir durum. Ses konusunda rüştünü ispatlamış markaların hoparlörlerini taşıyan modelleri tercih edebilirsiniz.

Oyun oynamıyorsan buna dikkat!

Eğer notebook’unuzda oyun oynamayı planlamıyorsanız güçlü donanımın doğal bir sonucu olan yüksek fiyat etiketlerinden kaçınabilir, gündelik kullanıma yönelik ‘daha çok taşınabilirlik ve şıklık’ esasına sahip seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Oyundan kurumsal ekosisteme geniş bir skalada var olan güvenilir notebook markalarını tercih etmek, uzun vadede avantaj sağlayabilir.

Lisanslı yazılım faktörü

Bilgisayarınızı satın aldınız, peki ya gerekli yazılımlar? İhtiyacınız olan yazılımlar arasında ofis, fotoğraf düzenleme, siber güvenlik programları olacak. Bu noktada daha fazla verimlilik ve güvenlik için tercihiniz lisanslı ürünler olmalı.


 

Exit mobile version