Nik Color Software Programı ile Fotoğraf Düzenleme

Nik Software, fotoğraf meraklılarına özel içersinde 7 farklı fotoğraf düzenleme programı bulunduran bir yazılım paketi. Eskiden ücretli bir yazılımdı fakat artık Google’dan ücretsiz indirebilirsiniz.
Nik Software, Mac ve Windows platformlarında kullanılabilen bir uygulama. Google’a girdiğinizde eğer Mac kullanıyorsanız Mac için olan versiyonunu, Windows kullanıyorsanız Windows için olan versiyonunu indirmeniz gerekiyor.
Adobe Photoshop, Adobe Lightroom ve Aperture gibi programlar içerisinde de eklenti olarak çalışabilme özelliğine sahip.

Nik Collection içinde hangi yazılımlar var?


Nik Software paketinin içinde 7 adet profesyonel fotoğraf düzenleme içeren yazılımlar bulunuyor.
Bunlar; Color Efex Pro, HDR Efex Pro, Analog Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, Sharpener Pro, Dfine.
Şimdi işinize çok yarayacağına inandığım bu maharetli yazılımlardan kısaca bahsedelim.

Nik Software Analog Efex Pro


 
Nik Software içerisinde bulunan fotoğraf düzenleme programından biri de Analog Efex Pro. Analog Efex Pro ile analog fotoğraf makinelerinin, filmlerinin görüntüsünü elde edebilirsiniz.
Analog film etkisini almak için illa ki analog makineyle fotoğraf çekmek zorunda değilsiniz. Akıllı telefonunuzla çekmiş olduğunuz fotoğraflara bile, Analog Efex Pro filtreleri sayesinde profesyonel bir kameradan çıkmış etkisi yaratmanız mümkün.
10 farklı filtre içerisinden beğendiğinizi seçebilir, fotoğraflarınızı bambaşka havaya sokabilirsiniz. Panel kullanımı da oldukça basit, sizi zorlamayacaktır.

Nik Software Color Efex Pro 


 
Nik Collection bünyesinde bulunan Color Efex Pro ile çektiğiniz fotoğraflarınızın renkleriyle oynayabiliyorsunuz. İçersinde barındırdığı 55 adet filtre seçeneği ile dilediğinizce renk editi yapma imkanı da sunuyor. İster vintage tonlar elde edin, ister daha canlı tonlar, ister daha pastel, hepsini yapmanız mümkün. Color Efex Pro menüsüne tıkladığınızda karşısınıza çıkacak olan filtre alternatiflerinden istediğiniz renklerde fotoğraf oluşturmanız mümkün.
Fotoğrafta renk hassasiyetinin önemli olduğu durumlarda, filtrelerde doğru rengi elde etmeniz için doğru renk kalibrasyonu olan bir monitörde çalışmanızın gerekliliğini de vurgulamak isterim. Sizlere bu noktada benim de kullandığım Viewsonic’in VP serisi monitörlerinden VP2768 modelini tavsiye edebilirim. Canlı renkler ve yüksek çözünürlük sayesinde her fotoğrafınızı büyük bir keyifle düzenleyeceksiniz.
 
Geniş ekranı, çalışma alanınızı rahatlatırken, fotoğraflarınızdaki bir çok detayı çok daha iyi bir şekilde görmenizi sağlıyor. 24’’, 27’’ alternatifleri ile profesyonel görüntüler oluşturabilirsiniz.
 
Beğendiğiniz filtreye tıkladıktan sonra sağ tarafta göreceğiniz alanda o filtrenin ayarlarına müdahalede bulunabiliyorsunuz. Yine ara yüzü oldukça kolay ve kullanımı son derece basit bir program.

Nik Software Silver Efex Pro


Silver Efex Pro ile renkli çektiğiniz tüm fotoğrafları kolayca siyah beyaza dönüştürebilirsiniz. Siyah beyaz fotoğraf oluşturmada benim en çok kullandığım bölüm. İçersinde 38 adet farklı siyah beyaz tonu bulunuyor. Kullanımı ise diğerleriyle aynı. Photoshopta fotoğrafınızı seçersiniz, sonra Silver Efex Pro kısmına tıklarsınız ve karşınıza çıkan panelden ise dilediğiniz filtreyi seçip karar verebilirsiniz.
 

Nik Software Viveza


Nik Collection Viveza ile fotoğraflarınızda hassas ayarlar yapabilirsiniz. Fotoğraflarınızda kısmi seçimler yaparak renk ve ton ayarları ile profesyonel fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Viveza bünyesindeki filtreler sayesinde fotoğraflarınız doğal görünümünden uzaklaşmadan profesyonel fotoğraflara dönüşüyor. Nik Software Viveza ile renk, ışık veya fotoğrafınızın yapısı üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak Viveza, kontrast ve ton ayarlamalarına da imkan veriyor.
Normalde fotoğraflar üzerine sonradan uygulanan iyileştirmeler, fotoğrafınızın doğallıktan uzaklaşmasını sağlar. Ancak Viveza bünyesindeki filtreler sayesinde fotoğraflarınız doğal görünümünden uzaklaşmadan profesyonel fotoğraflara dönüşüyor.
 

Nik Software HDR EFex Pro


Nik Software HDR Efex Pro uygulaması, çektiğiniz fotoğrafların doğal görünümünden sanatsal görünümüne kadar bir çok hale dönüştürmenizi sağlıyor.
HDR fotoğraf sevenler için vazgeçilmez bir program olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Çekilen fotoğraflarınızı yüklüyorsunuz ve paneldeki ayarları takip ettikten sonra karşınıza son adımda tek bir HDR fotoğraf çıkıyor.
 

Nik Collection Sharpener Pro


Nik Collection Sharpener Pro uygulaması fotoğraflarınızda keskinleştirme imkanı sunan bir araç. Daha çok profesyonellerin tercih ettiği görüntü keskinleştirme seçenekleri ile fotoğraflarınızda gizli kalan ayrıntıları tutarlı bir biçimde ortaya çıkarabilirsiniz.
Uygulamayı kullanırken fotoğrafınızın doğal görünümünden uzaklaşmamasını tavsiye ederim.
Oldukça basit bir arayüz ile kolay çözümlemeler elde edebilirsiniz.

Nik Collection Dfine


Nik Collection Dfine ile fotoğraflarınızda oluşan noise’ ları azaltabiliyorsunuz. Dfine sayesinde kusursuz fotoğraflar geliştirebilir, fotoğraflarınızı profesyonel hale getirebiliyorsunuz. Aynı zamanda kontrastı ayarlayabilir ve renk doygunluğunu azaltabilirsiniz.
Yazan: Özlem DİKEL


Bu yazı Photoline dergisinin 138.sayısından alınmıştır.
 

Exit mobile version