NETFLIX’te İşinize Yarayacak İpuçları

‘Netflix’siz bir hayat mı? Her şeye varım ama böyle bir şeyi düşünemem’ diyen hatrı sayılır bir kesim var Türkiye’de. Yüksek profilli iş insanlarından öğrencilere kadar tüm kesimlere hitap eden online multimedya platformunda dizi, film, belgesel izlemek de çok büyük bir keyif. E, tutkunları haksız sayılmaz, bu kadar geniş bir ‘izleme’ arşivinin keyfini sürmek gibisi yok. Ancak şu da bir gerçek ki içerik tarafında ortada şöyle bir ‘durum’ var: Uçsuz bucaksızlık…

Netflix’te o kadar çok içerik var ki hemen herkesin farklı filmlerde, şov ve dizilerden söz ediyor olmasına tanıklık ediliyor. İnsanlar bir şeylere ‘denk’ gelip izleyebiliyor, genel kesimin ilgisini çekmese de bazılarını adeta bağımlılık derecesinde kendine çekebiliyor bu ‘bir şeyler…’

En nihayetinde ise platformda izlenecek şeylerin araştırılması, yoğun zaman alan bir tür uğraş halini alıyor. Neyse ki çoğu kişinin bir numaralı eğlence aracı Netflix’te deneyimi iyileştirecek, çeşitli şekillerde işinize yarayacak çok sayıda ipucumuz var. Çoğunun denenip uygulanmış olduğunun altını çizelim, yani burada kulaktan dolma bilgiler değil birinci sınır tecrübe yazılıyor…

İlk olarak şunu belirtelim ipuçları ile yeni içerik bulmanız daha basit hale gelecek. Ayrıca izleme deneyiminiz de iyileşmeye başlayacak.

Puan vermeyi es geçmeyin

Netflix, sizi tanımaya programlı bir platform. Ona yardımcı olmak da tamamen sizin elinizde. Peki ne yapmalısınız; öncelikle izlediğiniz içeriklere puan verebilirsiniz. Bu değerlendirmeleriniz algoritmik olarak ele alınır ve zamanla Netflix’in size sunduğu önerileri belirlemeye başlar. Unutmayın, Netflix sizi ne kadar tanırsa o kadar iyi içerikler sunacak.

İzleme geçmişinizi güncel tutun

İzleme geçmişiniz, Netflix için bir tür kullanıcı alışkanlığı değerlendirme havuzudur. ‘Bu kullanıcı şunları izlemiş, öyleyse şu diziyi kesin sever’ demesinin bir yoludur diğer deyişle. İşte bu algoritmik konuda size düşen görev sevmediğiniz yapımları izleme geçmişinizden silmek olacak. Peki izleme geçmişi nasıl silinir? Çok kolay; hesabınızdan ‘aktivite görüntüleme’ bölümüne gittiğinizde tüm izledikleriniz burada listelenmiş halde göreceksiniz. Her içeriğin yanında silme butonu var, buradan seçimler yaparak ‘fazlalıkları’ kaldırın.

Özellikler ekleyin

Biraz daha derinlere inmeye hazır mısınız? Silmek ya da puan vermenin ötesine… Örneğin Netflix’i bilgisayardan izliyorsunuz diyelim, Google Chrome ekleyerek web mağazasındaki eklentileri indirebilir, bu sayede çeşitli özellikleri geliştirebilirsiniz (mesela playback hızının artırılması).

İpucu: Chrome mağazasından Netflix Party eklentisini bilgisayarınıza yükleyerek bir şeyler izlerken aynı zamanda grup chat yapabilirsiniz. Yani birlikte izliyor gibi davranabilirsiniz, eğlenceli görünüyor değil mi?

Birden fazla profil özelliğini kullanın

Netflix kesinlikle iyidir. Ama şu da bir gerçek ki sizinle daha iyi hale gelir. İşte bu yönde bir bilgi daha; bu özellik oldukça yeni ve muhteşem. Artık birden çok profil üzerinden kullanım gerçekleştirebilmeniz mümkün. Bu da ne demek dediğinizi duyar gibiyiz, şöyle ki bir profilinizi komedi yapımları izlemek için, bir başkasını çizgi film için kullanabilirsiniz. Böylelikle profilleriniz üzerinden size daha doğru tavsiyeler gelir. Karmaşayı azaltarak hem Netflix’in sizi anlamasını kolaylaştırır hem de seveceğiniz daha fazla içerikle karşı karşıya kalırsınız. Müthiş!

Araştırın (Manuelizm)

Kökeni binlerce yıl öncesine giden kadim bir insan dürtüsüdür araştırmak. Anlamak ve sonuç elde etmek için bazen zahmetli ama her zaman yerinde bir yöntemdir. Felsefeyi hemen bir yana bırakıp Netflix’e dönüyoruz, tavsiyeleri okuyarak en iyi içeriklere ‘manuel’ olarak da erişim sağlayabilirsiniz elbette (binlerce yıl öncesinden günümüze uzanan o harikulade yöntem: Manuelizm).

En iyiler listeleri son dönemde bir hayli revaçta. Mesela Google’da ‘TeknolojiTuru Netflix’ diye aratma yaparak son derece detaylı bir ‘en iyiler’ listesi görebilmeniz mümkün. Eğer yabancı kaynaklardan faydalanmak isterseniz sıklıkla bu tür listeler yayınlayan The New York Times’ın web sitesine göz atabilirsiniz. Decider’ın listeleri de gayet iyidir.

Bu arada kısa bir not, yabancı medya platformlarındaki bazı içeriklerin Türkçe Netflix’te bulunmama olasılığı her zaman vardır.

Bir diğer iyi Türkçe kaynak da noluyo.tv elbette, sunulan öneriler gayet güncel ve başarılı. Son olarak Twitter’da da tanınmış, popüler isimlerin Netflix tavsiyelerine göz atmanız sandığınızdan kolay; arama kısmına #netflix yazmanız yeterli.

İzlemek istediğiniz diziyi bulmak

Ne istediğini bilenlerin üstesinden gelemediği şaşırtıcı bir sorunları olabilir; nasıl gerçekleştireceğini bilememek. Netflix’te ne izlemek istediğinizin farkındasınız ama nasıl bulacağınızı bilmiyorsanız yapacağınız birkaç basit şey var.

Apple TV’deyseniz Siri’yi kullanabilirsiniz; aradığınız yapımı ona sorun, size iyi sonuçlarla gelecektir. Sesli asistanlar genel olarak bunun için iyidir. Ek olarak olarak Just Watch ve Can I Stream It? (CISI) sitesine de göz atabilirsiniz.

Listenize ekleme yapın

Netflix’te ‘Listem’ adında bir özellik mevcut. Buraya yakın zamanda izlemeyi planladığınız içerikleri ekleyebilirsiniz. Netflix, söz konusu içerik planlarınızla eşleşen dizi, film, vb. içerikleri size gösterir. Şuna dikkat etmenizde yarar var, listenizi mümkün olduğunca kısa tutun, eğer çok uzunsa bekleme süreniz de artacaktır.

Netflix’te bizim favorimiz 25 yapım

Bu dizilere göz atın [Mutlaka!]

Stranger Things

Tuhaf giriş sahneleri, sarsıcı detaylar… Zaman zaman artık yeter, neler oluyor sorusu. Takip eden ‘neden’ler… Stranger Things kesinlikle 80’lerde ‘genç’ olanlara hitap eden önemli bir fantastik bilim kurgu yapımı. Yeni nesil için zorlayıcı olması ise kuvvetle muhtemel, bu nedenle 30 yaş altına yeterince tavsiye edemiyoruz.

Konusuna gelince; kaybolan arkadaşlarını arayan üç çocukla onlara yardım eden, doğaüstü güçlere sahip bir kızın başından geçen olaylar anlatılıyor. Üstelik Stranger Things 3. sezon onayı aldı bile… Beklenti ne zaman başlayacak sorusu için 2018 sonu ve hatta 2019 başı şeklinde. Üstelik bu durumun gerekçesi de açıklanmış durumda, senaryo yazarlarının “zamana” ihtiyaç duyması…

OA

Sarsıcı bir TV yapımı, bilim kurgu ve gizemle örülü… OA, Netflix’in ilgi gören serileri arasında, konusu Prairie Johnson adlı öldü denilen bir kadının tekrar ortaya çıkması, ancak bu kez gözlerinin görüyor (kördü) ve sırtında garip izlerle geri gelmesi gibi ilginç öğelerle dolu işleyişiyle dikkat çekiyor. Kimi bölümleri aşırı derecede yavaş ve sıkıcı olan OA, sürekli belirsizlik sarmalı nedeniyle izlenmeye değer.

Better Call Saul

Efsanevi Breaking Bad’in bitişi büyük sarsıntıları da beraberinde getirmişti. Bu yapımın çok sayıda farklı bakış açısına sahip oluşu, ilginç karakterleri söz konusuydu ve New Mexico çöllerindeki ilginç avukat Saul Goodman, kendi hikayesiyle bir diziye konu olacaktı. Better Call Saul, sonraki yıllarda Walter White’ın (Breaking Bad) avukatlığını üstlenecek kimsenin çıkış öyküsü. Sorunlar, geçim sıkıntıları ve varolma savaşı içindeki Saul, komedi unsurlarıyla çevrili, bir yandan da merak uyandırıcı serüvenin temeli. Eğlenceli ve akıcı olduğuna şüphe yok, ancak öncesinde Breaking Bad’i izleyip, sevmemiş birinin bu diziye başlaması o kadar da iyi bir fikir olmayacak.

BONUS:

A Young Doctor’s Notebook

L to R. Old doctor (Jon Hamm), Young doctor (Daniel Radcliffe)

Tanıdık iki yüzle farklı bir dizi serisi ile karşı karşıyasınız A Young Doctor’s Notebook’da. Küçük bir köy hastanesi, Rus Devrimi ve yaşanan ilginç olaylar… Tıbbi vakaların ele alınışıyla 10 sene öncesinin fenomen yapımı The House’u andırsa da gerek karakterlerin çok daha gerçekçi dille ele alınışı gerekse dram ve İngiliz karanlık komedyası izleri, bu seriyi ilginç hale getiren ana faktörler arasında.


 

Exit mobile version