NASA ve Tide uzaya özel deterjan geliştirdi

İnsanların Mars’ta yaşaması için neler gerektiği hakkında çok fazla konuşma meydana geldi. Barınak, hava, su ve yiyecek bulmamız gerekecek. Ama çamaşır ne olacak? Tide çamaşırhane markasının sahibi, NASA ve Procter & Gamble ile bunu çözmek için birlikte çalışıyor.

P&G salı günü yaptığı açıklamada, “Tide, çamaşır deterjanı çözümlerinin geliştirilmesine ve uzayda teknoloji gelişimine yardımcı olmak için NASA ile bir Uzay Yasası Anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında NASA, uzayda Gelgit temizleme çözümlerini test edecek ve inceleyecek.” dedi.


İlginizi Çekebilir: NASA’nın yeni aracı “Azim” ilk kez Mars’ta dolaştı


Mars’taki çamaşırhanelere gitmeden önce, NASA ve Tide, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bazı deneyler yapacak. ISS’de çamaşır makinesi yok. Şu anda astronotlar bir parça giysiyi kirlenene kadar giyiyor. Sonra dışarı atıyor. Düzenli ikmal misyonları, astronotları temiz giysilerle dolu tutar. Ancak bu, Mars gibi daha uzak yerler için harika bir seçenek olmayacaktır.

P&G, sınırlı su, içerik güvenliği ve yaşam destek sistemleriyle uyumlulukla ilgili sorunları ele almak istiyor. Örneğin, ISS’deki sıvılar (idrar dahil) suya geri dönüşüyor.

NASA ve TIDE ORTAK ÇALIŞMASIYLA UZAYA ÖZGÜ DETERJAN

P&G, “Tide, derin uzay görevlerinde kullanılan yıkanır öğeler için kötü koku, temizlik, leke çıkarma gibi sorunlarını çözecek. Bunun için uzay için özel olarak tasarımı yapılan bir deterjan ortaya çıktı. Aynı zamanda kapalı döngü bir su sisteminde kullanıma uygun olacak” dedi.

P&G, ISS koşullarında temizleme ve leke çıkarma bileşenlerinin stabilitesini test etmeyi içerecek olan ISS üzerinde bazı 2022 deneyleri için hazırlanıyor. Şirket ayrıca NASA Artemis ay misyonları ve düşük yerçekiminin bir sorun olacağı gelecekteki Mars misyonları için yer alacak bir kombine yıkama-kurutma makinesi geliştirmek istiyor.

Temiz kıyafet sorununu çözmeye çalışanlar sadece NASA ve P&G değil. Avrupa Uzay Ajansı, uzay giysisi iç çamaşırları için antimikrobiyal tekstilleri araştırıyor.

NASA ve P&G’nin keşfettiği herhangi bir çözüm, dünyanın belirli bölgelerinin su kıtlığıyla karşı karşıya olduğu Dünya’da da yardımcı olabilir. Yörüngede, ayda veya Mars’ta çok az su ve enerji kullanarak kıyafetleri temizleyebilirseniz. Bu Tide’ın ana gezegeni için de bir geri dönüş olacaktır.

Exit mobile version