NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), astronotlar için OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet botu olan ChatGPT’nin çalışma biçimine benzer şekilde çalışan bir asistan geliştiriyor.
2001: A Space Odyssey filmini hatırladınız mı? Bu filmde bilinçli bir süper bilgisayar olan HAL 9000, uzay gemisindekiler ile sohbet ediyor ve onların talimatlarını yerine getiriyordu. Ayrıca gemide bir arıza olduğunda da onları uyarıyordu.
Bu filmdeki yapay zeka her ne kadar kafalarda çok uzak bir gelecek çizmekte olsa da The Guardian tarafından aktarılan bilgilere göre NASA, astronotların doğal dil işleme modeli olan GPT’ye benzer şekilde çalışan ve birçok amaçla kullanılabilecek bir sistem geliştiriyor.
Asistanla ilgili konuşan Dr. Larissa Suzuki, hedeflenen şeyin uzay araçlarıyla karşılıklı etkileşim kurmak ve onların uyarılarda bulunmasını, Güneş Sistemi’nde ve ötesinde gördüğü ilginç bulgular hakkında geri bildirimlerini toplamak olduğunu ifade etti. Bu bir bilim kurgu filmi gibi görünüyor ama Suzuki’ye göre bu gelecek artık gerçekten çok yakın.
NASA, ChatGPT Benzeri Asistanı Nerede Kullanacak?
NASA, sistemi Ay’ın yörüngesinde dönecek ve NASA’nın Artemis görevine yardımcı olacak bir uzay istasyonu olan Lunar Gateway’e kurmayı planlıyor. Sistem, astronotların karmaşık kılavuzların içine dalmadan deney ve benzerleri hakkında tavsiye almasını sağlayan doğal bir dil modeli kullanacak.
Bu asistan, yapay zekanın hem insanlı hem insansız görevler için sağladığı büyük avantajlar göz önüne alındığında astronotların açısından oldukça faydalı bir araç olabilir. Peki, NASA’nın bu girişimi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap