Mobil Oyunlara Yönelik Olağanüstü İlginin 7 Nedeni

 Son dönemlerde bilgisayar oyunlarının mobil versiyonlarının çıkmasıyla birlikte mobil oyunlara olan ilginin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha fark etmiş bulunuyoruz. Mobil oyunların başta ülkemizde ve tüm dünya genelinde popülerliği gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Mobil oyunların  bu kadar ilgi görmesiyle birlikte ülkemizde faaliyet göstermekte olan birçok oyun firması da mobil oyun pazarına giriş için çeşitli hazırlıklar ve projeler içerisinde. Peki tüm dünyada bilgisayar oyunlarının yerini almaya başlayan mobil oyunların tercih edilmesinin sebepleri neler? Mobil oyuncu gözünden bu soruya detaylı yanıtlar vereceğiz…

1- PC ve konsol oyun fiyatlarındaki artış

Günümüzde bilgisayar ve konsol oyunlarının fiyatlarına göz gezdirdiğimiz zaman oldukça pahalı olduğunu görüyoruz. Amerika ve Avrupa ülkelerinde bile oyun fiyatlarındaki artış eleştirilmekte. Durum böyle olunca birçok oyun sever daha uygun ve hatta ücretsiz oyun oynama imkânı bulunan mobil yapımları tercih ediyor. Üstelik mobil oyunları tercih eden oyun meraklıları arttıkça bilgisayar ve oyun konsollarına gelen hemen hemen birçok oyun mobil oyun ortamında da çıkmaya başladı. Bu da oyun fiyatlarını düşüren etkenlerden biri olarak biliniyor.

2- Oyun bilgisayarı ve konsol fiyatları

Bir önceki maddede bahsetmiştik ama biraz daha detay vermek gerekirse; bugün oyun oynamayı seven bir insanın rahatlıkla istediği her türlü oyunu oynayabilmesi için oyun bilgisayarlarına ortalama 9000 TL yatırım yapması gerekiyor. Yeni nesil bir konsol fiyatına baktığımızda ise ortalama 8000 TL fiyat etiketlerine sahip olduğunu görmekteyiz. Aynı zamanda bilgisayar ve konsolunuz için kulaklık, klavye, mouse gibi ekipmanların da fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman mobil oyun tercih etmek, hatırı sayılır bir kesim açısından son derece mantıklı görünüyor.

128 GB iPhone 11’i en fazla 8.100 TL’ye satın alabilirsiniz. Ücretli oyunlarda bile fiyatlar birkaç TL’den fazla değil. Bilgisayar ya da oyun konsollarına bu masrafı yaptığınızda bir de oyun almak için ciddi paralar harcamanız gerekecek. İncelediğimiz zaman mobil oyunlar hem daha ekonomik hem de daha fazla sosyal ortam sunabiliyor. Özellikle içerisinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi ile beraber ekonomik sıkıntılar yaşanırken oyun severler mobil oyunlara yönelmeye devam ediyor.

3- Erişilebilirlik ve hyper casual faktörü

İçerisinde bulunduğumuz dijital dünyada hepimizin cebinde bulunan akıllı telefonlar, tüm firmalar açısından da kullanıcılara daha hızlı erişerek sorunları yakalama çözüme ulaştırma, kendilerine yakınlaştırma konusunda büyük avantajları da beraberinde getiriyor. Özellikle reklamlar ve her gün daha da gelişmekte olan sosyal medya platformlar sayesinde firmaların gözünde hemen herkes potansiyel oyuncu sayılmaya başladı.

Günümüzde Non-Gamer yani aslında oyuncu olmayan, oyun oynamayı sevmeyen büyük bir kitlenin var olmasıyla birlikte mobil oyun sektörü içerisinde olan firmalar bu kitle için, Hyper Casual olarak adlandırdığımız mantığı kolay, birkaç mekaniğe dayanan basitliğe karşın sürekli oyunu oynama istediği uyandıran oyunlar bile geliştiriyor. Hyper Casual oyunların ortaya çıkmasıyla birlikte oyun oynamayı sevmeyen hiç kimse kalmadı diyebiliriz.

4- Mobilite

Mobilite kısaca, kişilerin istediği yerde istediği an oyuna ulaşabilmesi ve her zamanki konforunda yapımları deneyimlemesi anlamına gelir.

Oyun severlerin en büyük sorunlarından biri mobilitedir. İstedikleri herhangi bir yere gittiklerinde ya da yaşam alanı içerisinde, ev alanı dışında da oyun oynamak istediklerinde yanlarında bilgisayar taşımak büyük bir külfet gibi gelebilir. Dışarıda notebooklar ile oyun oynamayı göze aldığınız zaman ise hem mobil internetinizin kotası için büyük bir sıkıntı hem de stabilizasyonu sağlamak neredeyse imkansız olduğu için ortaya bir kaos ortamı hakim oluyor.

Oyun severlerin son yıllarda dış mekanlarda en sık kullandıkları cihazların başında akıllı telefonlar geliyor. Özellikle gelişmiş özelliklere sahip olan akıllı telefonlar dış mekanlarda oyun oynamak için oldukça ideal ve basit. Belki notebook’unuz için yanınızda batarya taşıyamazsınız ama akıllı telefonunuzu powerbank ile kolay ve kısa sürede şarj edebilirsiniz.

5- Yeni nesil telefonlar

Günümüzün gelişmiş teknolojisi ile artık neredeyse birçok bilgisayar kadar gelişmiş grafik performansı sağlayabilen “gaming telefonlar” üretiliyor. Apple’ın güçlü işlemcileri sayesinde bilgisayardan alamadığımız performansı iPhone’larımızdan alabiliyoruz.

Akıllı telefonunuzun işlemci ve grafik yapısının yüksek olmasıyla birlikte espor da mobil oyun dünyasına taşındı. Örnek verecek olursak, iyi bir telefonla istediğiniz arkadaş grubunuzla birlikte multiplayer formda istediğiniz her oyunu drop sorunu yaşamadan, 4.5G sayesinde bağlantı hızınız düşmeden istediğiniz kadar oyun oynayabilirsiniz.

6- Çok işlevli tek cihaz isteği

Akıllı telefon piyasasından ilk etkilenen MP3 ve MP4 çalarlar olmuştu. Daha sonra kameraların yerlerini de yavaş yavaş akıllı telefonlara bıraktık ve artık günümüzde bilgisayar ve konsollarımızı da bırakarak oyun oynamak için de akıllı telefonları tercih etmeye başladık. Akıllı telefonlarımıza baktığımız zaman teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok cihazı tek bir cihazda toplamış bunun yanında daha az ücret veriyor olmaya başladık.

Neden her yerde kolay bir şekilde istediğimizi gerçekleştirmek varken aksini tercih edelim ki?

7- Oyun firmalarının oyuncu odaklı prensipleri

Günümüzde her sektörde olduğu gibi oyun sektöründe de kullanıcı odaklı çalışmak büyük önem taşıyor. Oyun firmaları ürün satabilecekleri ve hızlı kazanmaya odaklı oyun tasarlamanın daha kolay ve daha fazla getirisi olduğunun farkında.

Güncel oyun firmalarını incelediğimizde ön planda sürdürülebilirliği görebiliyoruz. İnsanların artık oyun oynamasında da en büyük etken olan sürdürülebilirlik oyun sektörü içerisinde büyük bir yarışı başlatmış bulunuyor.

Oyun tavsiyeleri

Twisty Road!

Beceri oyunlarından hoşlanıyorsanız bu türün ikon yapımlarından biri de kesinlikle Twisty Road! Detaylı grafikleri ile dikkat çeken oyun, boş zamanlarınızı keyfe dönüştürmek için ideal.

Word Link

Kelime bulmaca oyunlarıyla aranız nasıl? Eğer yanıtınız evet severim şeklindeyse Word Link, muazzam bir örnek. Trend belirleyen Word Link’te internet olmaksızın, WiFi’sız da oyun oynamak mümkün. İnternetin pek iyi olmadığı yerler ya da yer altı toplu ulaşımı için harika.

Traffic Rider

Motor oyunlarının mobil cihazlardaki oynanabilirliğine bayılıyoruz. Favorilerimizden biri ise kesinlikle Traffic Rider. Bu oyunda heyecan ve aksiyon bir an bile durmuyor, üstelik çok iyi grafikleri de cabası.

PUBG Mobile

Mobil ortam için PlayerUnknown Battlegrounds (PUBG), hayatta kalanın kim olduğunu görmek için 99 diğer oyuncu ile bir adaya düşürülmenin nasıl bir şey olduğunu deneyimlemenizi sağlayan ücretsiz bir hayatta kalma nişancı oyunu. Hayatta kalmak için karşınıza çıkanları öldürmeniz gerekiyor, eğer merhametli olmaya kalkarsanız işler hiç iyi gitmiyor, çünkü bu kez de onlar (etraftaki onlarca düşmanınız) sizi vuruveriyor.

A Word Kelime Oyunu

Kelime oyunlarının en güzel yanı her yerde ve her zaman iyi zaman geçirmenizi sağlamaları. Hem bilgileniyor hem de yarışıyorsunuz bu oyunlarda A Word, konunun uzmanlarından. Gizlenmiş kelimeleri ortaya çıkarmak gibi nispeten farklı bir deneyimle geliyor ayrıca. Mutlaka deneyin.

Episode: Choose Your Story

Farklı hikayeler keşfediyor ve hikayelerdeki karakterleri canlandırıyorsunuz. İlginizi çekeceğine inandığımız çok orijinal bir konsept. Alacağınız kararlarla ilerliyor ve sürprizlerle dolu zamanlar geçiriyorsunuz.

Color Road

Top yuvarlama oyunlarıyla aranız nasıl? Keyifli olduklarında hemfikirsek Color Road, kendi alanında en iyilerden biri. Refleksleri yoğun bir şekilde test eden oyunda grafiklere de hayran kalacaksınız.

Rest in Pieces

Korku türündeki yapım, mobil platformlar açısından ilginç bir deneyim aynı zamanda. Üstün grafikleriyle dikkat çeken yapımda amacınız korku dolu bulmacaları ve gizemleri çözmek. Psikolojiniz eğer bu tür korku yapımlarına uygun değilse yaklaşmayın diye uyarmayı görev biliyoruz.

En trend 5 hyper-casual yapım

1- Home Restoration

Küçük alanları dekore etmeniz ve bir emlakçı edasıyla pazarlamanız bekleniyor. Keyifli vakit geçirmek isteyen ‘amatör emlakçılar’ için ideal.

2- Ball Brawl

 

Renkli bir futbol oyunu. Keyifli bir oynanış vadediyor, ayrıca zorlayıcı detaylar, amansız savunma ve hücum taktiklerine de gerek bırakmıyor.

3- Stack Colors!

Hareket ediyor ve önünüze çıkan renkli kulelerden doğru olanını deviriyorsunuz. Sarı renge sahipseniz, önünüzdeki kırmızı ya da yeşil kuleyi değil sarıyı devirmeniz bekleniyor.

4- Road Race 3D

Caddede karşıdan karşıya geçme oyunu. Ancak tek bir kişiyle değil birçok kişiyle araçlara çarpmadan ilerlemeniz bekleniyor.

5- Rope Vs Ball

Kendi alanında rakipsiz yapımlardan biri. Biraz top mekaniği ve biraz da spor bilgisi gerektiriyor.


 

Exit mobile version