Disney Yakında Mickey Mouse’un Haklarını Kaybedebilir

Disney, Mickey Mouse'un haklarına sahip olduğu sürenin sonuna geliyor. Karakter 2024'te kamu malı olabilir.

Disney Yakında Mickey Mouse'un Haklarını Kaybedebilir

Eğlence sektörünün devlerinden Disney, Mickey Mouse‘un haklarını 95 yılın sonunda kaybedebilir. Şirket, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki telif hakkı yasası gereği Disney’ın simgesine dönüşen en önemli karakterlerinden birine veda etmek zorunda kalabilir.

Karakter ilk olarak 1928 yılında ortaya çıkmıştı. Steamboat Willie’de görünen karakter, siyah beyaz olmasına rağmen oldukça ilgi çekici bir karakter hâline geldi.

Karakterin ilk ortaya çıktığı andan 95 yıl sonra yani 2024 yılında kamu malı olması bekleniyor. Bu, karakterin kamu malı olduktan sonra çeşitli hikayelerde kullanılabileceği anlamına geliyor ama bunu Disney ile bağlantısı olacak şekilde yapmamak gerekiyor. Bunu yapmak, Disney’in haklarını ihlal etmeye neden olabilir.

Disney’in sevimli faresinin sadece ilk versiyonunun kamu malı olacağını da ayrıca belirtmek gerekiyor. Disney, filmlerinde ve diğer yapımlarında kullandığı karakterin farklı versiyonları üzerindeki hakkına 95 yıl boyunca sahip olmaya devam edecek.

Disney Sadece Mickey Mouse’u Kaybetmeyecek

Disney sadece bu karakteri kaybetmedi. Diğer pek çok karakteri de kamu malı hâline geldi. Bal yemekten en çok keyif alan ayılardan Winnie the Pooh (Ayı Winnie) gibi çoğu karakter, 2022 yılının başında kamu malı oldu.

Bazıları en sevilen karakterleri kendi yapımlarına dahil etmekte hiç gecikmedi. Öyle ki Winnie the Pooh: Blood and Honey adında bir gerilim filmi geliyor. Karakterin orijinal versiyonunun aksine bu yapım oldukça karanlık bir dünyada geçiyor. Slasher türündeki filmde ayılar vahşileşiyor. Orijinal hâllerinin aksine avlanmaya çalışan ayılardan farkları kalmıyor.

Bu karakterin de sevimli mi sevimli karakterlerden Ayı Winnie gibi korku dolu bir dünyada kullanılır mı, bilinmez ama en sevilen karakterlerden birinin haklarını kaybedecek olan Disney’in Ayı Winnie’de olduğu gibi hakkını korumakta kararlı bir tavır sergilemesi muhtemel görünüyor.

Bu da karakterin Disney’in haklarını ihlal edecek bir şekilde kullanılması hâlinde Disney’in sessiz kalmayacağı ve haklarının peşinden giderek karakterinin haklarının elinden alınmasını engelleyecek bir şekilde kullanılmasını engelleyecektir.

Peki, siz Disney’in karakterinin kamu malı olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıda yer alan yorumlar kısmından konu ile ilgili bütün görüşlerinizi bizimle ve okurlarımız ile paylaşabilirsiniz.

Disney Plus içeriklerini gördünüz mü? Bu içerikler, size Disney+ satın aldırabilir.

Exit mobile version