Metalik Hidrojen Nedir?

metalik hidrojen nedir

Bilim insanları, hidrojeni metale dönüştürmeyi başardılar. Bilim dünyasında bir ilk olan bu gelişmeyi yazımızda konu alıyoruz. Bu gelişmenin yüksek basınçlı fizik alanı için uzay ve teknoloji seyahatleri açısından büyük bir etki meydana getireceği düşünülüyor.

Hidrojen metale dönüştürüldü!

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda kafamızdaki hidrojen algısı değişiyor. İlk teorisi 80 yıl öncesine dayanan bu büyük fikir sonunda gerçek oldu.

Metalik hidrojen

Elementler arasında en hafif ve en basit yapılardan olan ve gaz haliyle kabul edilen hidrojen, soğutularak sıvılaştırılabiliyor. Uzun zamandır çalışmalarını sürdüren bilim insanları, bununla kaymayıp hidrojeni metale de çevirmeyi başardılar. Bilim dünyasında büyük bir gelişme olan bu adım sayesinde yaşam ve teknoloji alanında büyük ölçekli değişiklikler olacağı varsayılıyor.

Teknoloji, mekanik ve bilim yaklaşık 100 yıl önce ortaya atılan hidrojenin metalik duruma getirilmesi teorisini en sonunda yakaladı. Çok büyük bir gelişmeye imza atan bu dönüşümün gerçekleşmesi için gereken, ciddi anlamda bir basınç değeri.

Bu süreci elmasın oluşumuna benzetmek mümkün. Bu işlem için gereken şey hidrojene inç başına 71.7 milyon libre ya da 495 gigapaskal basınç uygulamak. Bilim insanları bu basınç değerinin, Dünya’nın merkezinde bulunan basınç değerinden fazla olduğunu belirtiyor.

Sonuçta süper kompakt, süper kararlı yarı iletken veya başka bir tanımla atomik metalik hidrojenin ortaya çıkışı böyle oluyor. Yarı kararlı tanımından kasıt, sıvıdan gaza geçiş durumunun ortadan kalkışıdır. Süper iletken olarak adlandırılan kısım ise bilim insanlarının odaklandıkları nokta. Bu yeni materyalin olası uygulamaları, tüm bilim dünyasını heyecanlandırmaya yetiyor.

Yarı iletkenlerin pek çoğunda rastlanılan sorun, ısı dağılımı sebebiyle oranında enerji kaybı olması. Yeni materyalimiz metalik hidrojenin ise bu sorunu bulunmuyor. Metalik hidrojen oda sıcaklığında dahi elektrik iletebiliyor. Böylece enerjinin aktarımı ile saklanması konusunda bir devrime imza atılmış olacak.

Süper iletken uygulamalarından da ötede, uzay bilimlerinde metalik hidrojenin büyük önemi bulunuyor. Molekül halindeki hidrojeni metalik hidrojene dönüştürürken kullanılan enerji kadar, aynı süreci tersine çevirmede kullanılan aynı orandaki enerji miktarının özgür kalışı, tahrik sistemlerinde kullanılabilir.

 

 

 

Exit mobile version