Mebbis’te Zümre ve Yıllık Plan Nasıl Oluşturulur?

MEBBİS üzerinden yıllık plan hazırlama ve zümre oluşturma işlemlerini yapacak olan öğretmenler, Türk eğitim sisteminde henüz yeni sayılan bu işleyişi tam anlamıyla öğrenmek istiyor. Peki, MEBBİS’te yıllık plan nasıl hazırlanır, zümre oluşturma nasıl yapılır?
e müfredat

E-MÜFREDAT NASIL KULLANILIYOR?

Eğitim öğretim sisteminin bel kemiği olan MEBBİS, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak öğretmenlik görevini yerine getiren tüm personelin kullanımına sunuluyor. http://e-mufredat.meb.gov.tr adresine giren bireyler, “M.E.B. Personel Girişi” adı altında yer alan “MEBBİS bilgilerinizle giriş yapmak için tıklayınız.” komutuna tıklamalıdır. Karşınıza çıkan ekranda yer alan güvenlik kodu yerine, MEBBİS tarafından verilen 4 basamaklı, ekranın üst kısmında çıkan kod yazılır. Kullanıcı adı yerine personelin T.C. Kimlik numarası, şifre kısmına da MEBBİS yöneticisinin verdiği şifre girilir. Bu şifreyi daha sonra https://mebbis.meb.gov.tr adresindeki “Şifremi Unuttum” bölümünden ya da MEBBİS sisteminden değiştirebilirsiniz. Eğer özel okulda öğretmenlik yapıyorsanız, kullanıcı adınına T.C. kimlik numaranızı şifre yerine ise e-okul şifrenizi girmelisiniz.

YILLIK PLAN NASIL OLUŞTURULUR?

MEBBİS’e sorunsuz bir şekilde giriş yaptıktan sonra yıllık plan hazırlamak için önünüzde hiçbir engel kalmıyor. Ana ekranda bulunan “Yıllık Plan” seçeneğine tıklayarak veya menüden bu kategoriyi seçerek sisteme ulaşabilirsiniz. Bu modülün sol bölümünde menü alt başlıklarını göreceksiniz. “Yönetimsel İşlemler” başlığı altında “Bakanlık İşlemleri” yalnızca Bakanlıkla ilgili birimi ilgilendirir. Burada 2014’ten beri Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yıllık çalışma takviminin sisteme girişleri yapılır. Aynı zamanda ”İl M.E.M İşlemleri” başlığı altında “M.E.M. İş Takvimi” yer alır. Bu ekranda yalnızca İl Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından iş takvimine ait verilerin girişi bulunur.

ZÜMRE OLUŞTURURKEN BU ADIMLARI İZLEYİN

“Yönetimsel İşlemler” menüsünün “Eğitim Kurumu İşlemleri” alt başlığında yer alan “Kurul Tanımlama” ekranı, eğitim kurumlarında kurul veya zümrelerin alanı olarak tanımlanıyor. MEBSİS’in bu bölümüne sadece yetkili yöneticiler, kurul ve zümre başkanları yalnızca kendi kurumları adına giriş yapabilir. İlçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüklerinin okullardaki kurul veya zümreleri tanımlamaları, ilçeler için “İlçe M.E.M. Zümreler ve Sonuçlar” ekranından, il için ise “İl M.E.M. Zümreler ve Sonuçlar” ekranından yapılır.
Zümre oluşturma amacıyla girdiğiniz bu pencerede, o tarihte geçerli olan dönem otomatik olarak karşınıza çıkar. İş takvimi seçili olmazsa burada hiçbir işlem yapamazsınız. Burada “Yapılacak İşlemler” seçeneğinin alt başlığı olan “Kurul/Zümre bilgilerini katılımcıların görebilmesi için onaylıyorum.” komutu yer alır. Bu, tanımlama adımı yapıldıktan sonra zümre verilerinin katılımcılara ön bilgi olarak verilmesini sağlar. Devamında kurul/zümre yeri, tarihi ve açıklaması oluşturulduktan, gündem belirlemekten, katılımcılar ve başkanlar seçildikten sonra “Yeni Kayıt” ya da “Kayıt Güncelle” komutlarından birine basarak kurula/zümreye katılacak personele bu bilgiler mesaj ve e-posta olarak otomatik olarak gönderilecektir.
 
 

Exit mobile version