Maksimum Korkuya Davet: Resident Evil Village

Resident Evil serisinin kökenleri 10’larca yıldır büyük bir saygıya mazhar. 90’ların sonu, 2000’lerin başında konsolda ve PC’de oynanabilecek en ürpertici yapımları birbiri ardına sunan seri, başından beri karanlık, korkunç ambiyanslar, görevler ve elbette kalp atışlarınızı uçuran yaratıklar ekseninde ilerledi. Ambiyans, genellikle eski, korkunç ve karanlık mekanlar oldu. Evlerin odaları, bodrumlar, dışarısı, tel örgüler, yıkıntılar ve hemen her yerden bir anda karşınıza çıkabilen zombiler ve diğer yaratıklar heyecan dolu adrenalin kasırgalarına kaynaklık etti.  

Yapımlar her daim fps türünde geldi. Silahlar, çeşitli eşyalar, yaralandığınızda size yardımcı olacak ilaçlar oyun boyunca keşfedilmeyi bekleyen öğeler oldu. Görevleri tamamlarken hızlı ve dikkatli olma koşulu, hayatta kalıp kalmama arasındaki belirleyici çizgiydi hep. Ayrıca, hayatta kalmak, Resident Evil serisinin karakteristiği olarak adeta nesiller boyu devam etti.  

 


Göz atmak isteyebilirsiniz; World Wide Women (WWW) PUBG Mobile Oyun Yarışması


 

İlk oyunu oynayan dönemin en genç kimseleri şu anda 40’lı yaşlarına yakın. Serinin oyunlarına aşina insanlar için yaş aralığını ise günümüzde yeni tanışanlar için 15-16 ile deneyimli oyuncularda 50-60 yaş arasında görmek mümkün. Özetle serinin köklü geçmişi çok geniş bir yaş aralığının ilgisini çekiyor.

Bununla birlikte ilki 1996’da yayınlanan oyunların dönemi açısından ‘muhteşem’ ilk versiyonlarının zamanla beklentileri karşılayamadığı da bir gerçek. Bu noktada sunulan en yeni yapım Resident Evil Village, uzun süredir devam eden hayal kırıklıklarının son bulduğu bir oyun mu yoksa seri zayıflamaya devam mı ediyor, işte bu soruların yanıtlarını detaylı şekilde ele aldık.  

 

Yepyeni bir deneyim 

Eski yapımların yeni grafiklerle donatıldığı, makyajlandığı Remake ve remastered furyası günden güne gelişiyor. Resident Evil Village, yepyeni bir oyun olarak duyurulmuştu. Yeni nesille birlikte konsol dünyasının en çarpıcı yapımları arasına girebileceği görüşü de yaygındı. Ayrıca, çıkışını kısa süre önce gerçekleştiren Resident Evil Village, önceki oyuna bağlı ama kesinlikle yepyeni bir deneyim vadetti.  

 

Resident Evil 7 faktörü 

Resident Evil 7’den birkaç yıl sonrasında geçen yapım, akıllara şunları getiriyor. Direkt Village ile başlamak bazı kopukluklar yaşatır mı? Keyiften bir miktar mahrum kalınır mı? Yanıtlarımız her iki soru için de evet. Resident Evil 7’yi eğer oynadıysanız Village, eksiksiz bir deneyim sunacak, diğer yandan eğer oynamadıysanız bazı konuları anlamakta güçlük çekebilirsiniz, bu yüzden Village oynamadıysanız önce Resident Evil 7 ile başlamanızı öneririz. Ardından en yeni oyuna sorunsuz şekilde geçiş yapabilir, ayrıca keyfi, bir değil takip eden iki oyunda yaşarsınız.  

 

Nasıl bir oyun? 

Hikâyeli Resident Evil serisinin sekizinci bölümü Resident Evil Village’da, daha önce hiç böylesini görmediğiniz türden bir hayatta kalma korkusu deneyimi yaşıyorsunuz. Oyuncular Ethan Winters rolünü benimseyecek, birinci şahıs bakış açısından tüm yakından dövüşleri ve ürkütücü kovalamacaları deneyimleyecekler.  

Fps türündeki hayatta kalma oyunu, özellikle eski oyunları hatırlayanlar için size biraz farklı gelebilir. Oynanış olarak sizi atmosfere daha iyi yerleştirdiğini söyleyebiliriz. Fps olarak düşündüğünüzde ise sürekli koşarak, saklanarak hayatta kalmak değil. Etrafı araştırmak, bulduklarınızla idare edebilmek asıl konu. Bu demek değil ki oyun tamamen böyle geçecek. Aksiyonun durmadığı anlar, sizi inişli-çıkışlı akışa davet ediyor.  

Oyun; karşınızda ne var ne yoksa öldürmeye, bulduğunuz silahları toplamaya, cephane biriktirmeye ve daha büyük çatışmalardan sağ çıkmaya sevk ediyor. Hem gerilim hem aksiyonun tavan yaptığı bir oyun olduğunu belirtmeliyiz. Oyunda karşılaştığımız zombiler ve diğer yaratıkların da sakin kaldığı söylenemez. Gayet aktif ve korkutucular. Tüm gerilim ve aksiyona onlar da ayak uyduruyor. Aynı zamanda sizi diken üzerinde tutacak o sihirli performansı sergiliyorlar.  

 

Hikaye, yeni yüzler, yeni düşmanlar 

Olumlu eleştiriler alan Resident Evil 7 biohazard oyununda korkunç olaylar gerçekleşiyor. Geçmiş kâbuslarından uzakta yeni bir yerde huzur içinde yaşayan Ethan Winters ve eşi Mia ile yepyeni bir olay örgüsü başlıyor. Tam da birlikte yeni hayatlarını kurdukları sırada, trajedi kapılarını bir kez daha çalıyor. 

Chris Redfield, Resident Evil serisinde genel olarak bir kahramandı. Fakat görünüşe bakılırsa Resident Evil Village içindeki varlığı onu şeytani dürtülerle sarıp sarmalıyor. Esrarengiz köyde yaşayan bir yığın yeni düşman amansızca Ethan’ı ele geçiriyor. Ethan kendisini içinde bulduğu bu yeni kâbusu anlamlandırmaya çalışırken onlar her hareketine engel oluyor. 

Yaşayan, nefes alan bir köyle karşı karşıyasınız. Oyunda gelişen korkutucu olayların sadece bir sahne arkasından çok daha fazlası var. Ethan’ın çözeceği gizemleri ve kaçacağı dehşet dolu anlarıyla başlı başına bir kişilik. 

Akış kendini tekrardan uzak. Hikâyenin güzel ilerlediği, bize sunulan perspektiften de tekrar etmeye müsait bir oyun deneyim sunmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, farklı zorluk seviyeleri ile temelde 8-10 saatlik oyun deneyimini arttırabilirsiniz. Ayrıca değişik modları da deneyebilirsiniz. 10-12 saate kadar oyun süreleri söz konusu olabilir. Speedrun denemesi ile ortalama 3 saatte oyunu tamamlamayı da düşünmek isteyebilirsiniz elbette. 

 

Konsol mu PC mi? 

Oyunun konsol tarafında mı yoksa PC’de mi daha iyi oynandığı sorusu akıllara gelecektir. Klavye-mouse ikilisi FPS türü açısından daha efektif. Bunu çok fazla tartışmaya gerek yok. Diğer yandan konsolun sunduğu konforun cezbedici olduğu tartışmasız bir konu. Eğer pek alışık olmadığınız bir tarzsa, Village’ın her açıdan zorlu geçeceğini şimdiden ifade edelim.  

 

Platformlar: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Stadia, Xbox X ve S Serisi, Microsoft Windows 

Motor: RE Engine 

Geliştirici: Capcom 

Çıkış: 7.5.2021 

Yayınlayan: CE EUROPE LIMITED 

Tür: Aksiyon, Korku 

Türkçe dil desteği: Maalesef bulunmuyor. 

NewTech Puanı: 10/8.3 

 

Exit mobile version