Makro ile Fark Yaratın

Cem Kıvırcık

Instagram/Facebook/Twitter: @cemkivircik

Konuya başlamadan önce “makro” kelimesinin kökeninden söz etmek gerekiyor. Bilindiği gibi “mikro” kelimesinin zıddı olan “makro” büyük anlamına geliyor. Elbette söz konusu olan fotoğraf ise makro fotoğrafçılık da nesnelerin çok daha yakından çekilmiş görselleri demek oluyor.

Minimum odak mesafesi

Makro özelliği olan ve olmayan lenslerin birbirleriyle arasındaki en önemli fark lenslerin minimum odak mesafesiyle kendisini gösterir. Örnek verecek olursak Canon EF 100mm f/2 USM (makro özellikli değildir) minimum odak mesafesi 91cm’dir. Oysa Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM’nin minimum odak mesafesi 31 cm’dir. Yani fotoğrafınızı çektiğiniz nesneye 60 cm kadar daha yakından odaklama imkanı sunar.

Ayrıca, “magnification ratio” yani büyütme oranından da söz etmemiz gerekiyor. Normal lenslerde 1:2, 1:3 veya 1:4 gibi gördüğümüz değerler, şayet 1:1, 2:1 gibi büyüyerek devam ediyorsa elimizde makro özellikli bir lens vardır demektir. 1:1 büyütme oranı “gerçek makro” olarak tanımlanır. Yani, çektiğimiz bir tırtılın boyutu 2 cm ise, görüntü fotoğraf makinemizin sensörüne de 2 cm olarak yansır. Ancak bazı durumlarda büyütme oranını kullanarak nesneleri daha yakından fotoğraflamak da mümkündür. 5X ve üzeri durumlarda ekstra ışık kaynağı, sabit bir düzenek, vs. gerekecektir.

Elbette ki, makro özelliğe sahip olan lensler aynı fokal uzunluğa sahip olsalar bile emsallerine oranla daha yetenekli oldukları için biraz daha pahalı seçeneklerdir. Son dönemde artan teknolojiyle birlikte gelişme gösteren mobil fotoğrafçılık da, birçok telefon üreticisi makro özellikli kameralarıyla da rekabete yeni bir soluk getirmişlerdir. Ayrıca kamera yazılımlarında da özel bir makro seçeneği bulunmaktadır.

Sandmarc Makro lensler

Her ne kadar fotoğraf ve video yeteneğiyle kalitesinden çok söz edilse de Apple iPhone’lar yerleşik lensleri, yazılım ve tasarım kurgusuyla makro fotoğrafçılık konusunda ekstra lenslere ihtiyaç duymaktadırlar. Bu konuda son derece kaliteli lens çeşitleri üreten Sandmarc’tan söz etmeden olmaz. Çünkü piyasadaki birçok çeşit lenslerden farklı olarak Sandmarc, önemli avantajlara sahip özelliklere sahip.

Öncelikle fotoğrafını çektiğiniz nesnelere 25 mm’e kadar yaklaşabiliyorsunuz ki, bu 45-65 mm kadar yaklaşma limiti olan kamera lensleriyle kıyaslandığında büyük bir avantaj. Bir de ışık geçirgenliği arttırılmış yarı saydam parasoleyi ile bu mesafeden yapılan çekimlerde odaklanma limiti kolaylığı sunması, görselin yeterince ışık alıyor olmasını sağlaması Sandmarc’ın tasarım konusunda ne kadar özenli olduğunu gösteriyor.

Aslında Android telefonlara da özel bir mandal sistemiyle takılabilen Sandmarc Makro lens, iPhone çeşitlerine özel bir kılıf üzerinden vidalanma suretiyle bağlanabiliyor. Böylelikle lenste yanlış yerleşim vs.’den dolayı herhangi bir odaklanma kaybı, sorunu vs. yaşanmıyor. Sandmarc makro lens iPhone kameralara 10x zum mesafesi avantajı sağlıyor. Bu da daha da yakından daha keskin fotoğraflar anlamına geliyor.

Son olarak, yaşadığımız bu pandemi sürecinde hepimiz evlere tıkılmak zorunda kaldık ve aslında doğrusu da bu. Dolayısıyla makro fotoğraf konusu hepimizin evlerimizde kalarak yapabilecekleri keyifli bir uğraş gibi görünüyor. Sizlere tavsiyem, evinizdeki çiçek, böcek ne varsa onların dünyalarına daha yakından bakabilmek için oluşan bu fırsatı kaçırmamanız.


 

Exit mobile version