macOS Ventura: Göz Atmaya Değer 40 Yeni Özellik ve Değişiklik

Apple’ın kullanıma sunduğu macOS Ventura ile Mac kullanıcılarını bekleyen 40 yeni özellik ve değişikliğe bir göz atalım.

Apple, şirketin Mac işletim sisteminin en son sürümü olan macOS Ventura güncellemesini piyasaya sürdü. macOS Ventura, Stage Manager biçiminde yeni bir çoklu görev deneyimi sunan, Posta ve Mesajlar gibi birden çok stok uygulamasını elden geçiren ve platform genelinde güncellenmiş yetenekler ekleyen önemli bir güncellemedir.

Aşağıda, macOS Ventura güncellemesini yaptıysanız göz atmaya değer 40 yeni özellik ve daha az bilinen değişiklik seçtik. macOS 13’ün 2017 ve sonraki Mac’lerle uyumlu olduğunu unutmayın.

MacOs Ventura ile İlgili 40 Önemli Özellik

1. E-posta Göndermeyi Geri Al

Apple Mail’de, Gönder’e bastıktan hemen sonra herhangi bir nedenle mesaj gönderdiğiniz için pişman olursanız, hızlı hareket ettiğiniz sürece e-postayı artık gönderebilirsiniz.

E-postayı gönderdikten sonra, kenar çubuğunun altında Göndermeyi Geri Al seçeneği görünür (kenar çubuğunuz yoksa menü çubuğunda Görünüm -> Kenar Çubuğunu Göster’i seçin). Varsayılan olarak, seçenek kaybolmadan önce tıklamak için 10 saniyeniz vardır. Bundan sonra mesaj gönderilmez, ancak aralık ayrıca 20 veya 30 saniyeye ayarlanabilir veya hemen göndermek için tamamen kapatılabilir.

2. Yakındaki iPhone’u Mikrofon Girişi Olarak Kullanın

Ventura’nın yeni Süreklilik Kamerası özelliği, iPhone’unuzun kamerasını Mac’iniz için bir web kamerası olarak kullanmanıza izin verir. Ancak aynı zamanda yakındaki iPhone’unuzu mikrofon girişi olarak seçmenize olanak tanır.

Etkinleştirmek için, Sistem Ayarları -> Ses’e gidin. Ardından “Çıkış ve Giriş” altındaki Giriş sekmesine tıklayın. “Süreklilik Kamerası” olarak listelenen “iPhone” adını görebilmeli ve seçebilmelisiniz.

3. Posta Takibi

Birisine bir şey sorgulayan bir e-posta gönderirseniz ve bir süredir yanıt almadıysanız, Mail akıllıca gelen kutunuzda mesajı gösterecek ve e-postayı “Takip Etmek” isteyip istemediğinizi soracaktır.

Söz konusu e-postaya yanıt almanız gerekmiyorsa, kapatmak için izleme dörtgeninde sola kaydırın veya mesaja sağ tıklayın ve bağlamsal menüde Takibi Yoksay’ı seçin.

4. E-postaya Yanıt Vermemi Hatırlat

Daha sonra yanıtlamayı tercih edeceğiniz bir e-posta alırsanız Mail, unutmamanız için size hatırlatabilir.

Gelen kutunuzdaki mesaja sağ tıklayın, ardından açılır menüden Bana Hatırlat’ı seçin. Bana 1 Saat Sonra Hatırlat, Bu Gece Hatırlat, Yarın Hatırlat ve Daha Sonra Hatırlat gibi seçenekleri göreceksiniz. Son seçenek, belirli bir saat ve tarih ayarlamanız için bir saat ve takvim getirecektir. Bunu yaptıktan sonra, Planla’yı tıklayın.

5. Planlanmış E-posta Gönderme

Artık Mail’de size ne zaman uygunsa mesaj yazabilir ve bunları gelecekteki bir saat ve tarihte gönderilmek üzere planlayabilirsiniz.

Oluştur penceresinde, gönder simgesinin yanındaki şerit simgesini tıklayın. Açılır menüden “Şimdi Gönder, Bu Gece/Yarın Gönder veya Daha Sonra Gönder…”i seçin. Son seçeneğe tıkladığınızda, belirli bir saat ve tarih ayarlamanız için bir saat ve takvim görüntülenir. Bunu yaptıktan sonra, Planla’yı tıklayın.

6. Spot Işığına Hızlı Bakış

Ventura’da, tıpkı Finder’da olduğu gibi, Quick Look ile tanınan dosyaları önizleyebilirsiniz.

Bir önizleme penceresi açmak için bir sonucun üzerindeki Boşluk çubuğuna basmanız yeterlidir. Metin tabanlı belgeler ayrıca tam Kopya seçimi desteği içerir.

7. Öne Çıkan Hızlı Eylemler

Spotlight’taki başka bir turbo şarj geliştirmesinde, artık ilgili uygulamayı açmadan arama alanından hızlı işlemler gerçekleştirebilirsiniz.

Örneğin, “bir zamanlayıcı başlat” yazarak bir zamanlayıcı oluşturabilirsiniz ve Saat uygulaması “Ne kadar süreyle?” diye soran bir iletişim kutusu gösterecektir. Diğer hızlı eylemler arasında bir alarm ayarlamak, bir Odak açmak, bir kısayol çalıştırmak, Shazam ile bir şarkının adını bulmak ve daha fazlası yer alır.

8. Sekme Gruplarında Sabitlenmiş Sekmeler

Apple, Safari için Sekme Grupları özelliğini ilk kez tanıttığında, bunları kullanmanın bir dezavantajı, sekmeleri sekme çubuğunun sol tarafına sabitleyememenizdi. Ancak Ventura’da artık bir Sekme Grubundaki bir web sitesinin sekmesini sekme çubuğunun en soluna sürükleyebilirsiniz ve yapıştırılacaktır.

Sabitlenmiş sekmeler, gün boyunca sık sık ziyaret etme eğiliminde olduğunuz belirli web sitelerinin açık olmasını istiyorsanız özellikle yararlıdır.

9. Ağ Ayarlarında Wi-Fi Şifreleri

İşin garibi, önceki macOS sürümlerinde, bir Wi-Fi ağına bağlıysanız ancak ona bağlanmak için kullandığınız şifreyi hatırlayamıyorsanız, ağ tercihlerinde ona erişmenin bir yolu yoktu. Bu da yerini bulmanız gerektiği anlamına geliyordu.

Neyse ki Apple, Sistem Ayarları -> Wi-Fi’ye uygun yeni bir Şifre Kopyala seçeneği ekleyerek Ventura’daki bu sorunu düzeltti.

10. Güçlü Parola Düzenleme

Safari tarayıcısının yerleşik parola önerisi özelliği artık daha kullanışlı hale geldi, çünkü artık Apple tarafından önerilen ve siteye özel gereksinimlere göre uyarlanmasına olanak tanıyan güçlü bir parolayı düzenleme seçeneği var.

Web siteleri bazen özel karakterler içeren, özel karakterlere izin vermeyen, belirli bir uzunluğa ihtiyaç duyan veya güçlü parola gereksinimleriyle karşılanmayan diğer özelleştirmeleri isteyen ve artık düzenleme seçeneğiyle düzeltilebilecek parola oluşturma gereksinimlerine sahiptir.

Önerilen bir parolayı tıklayın, ardından Güçlü Parolayı Düzenle açılır menüsüne erişmek için Diğer Seçenekler’i seçin. Buradan önerilen karakterleri değiştirebilirsiniz. Ayrıca, Hızlı Erişim Yazması Kolay veya Özel Karakter Yok seçeneğini de tercih edebilirsiniz.

11. Safari Sekme Gruplarını Paylaşın

Bir Sekme Grubunda, web sayfaları bir gezi planlamanıza veya bir proje üzerinde çalışmanıza yardımcı olmak için kullanılıyor olsun, ilgili sekmeleri kolayca toplayabilir ve kaydedebilirsiniz. macOS Ventura’da, bu sekmeleri iş arkadaşlarınızla, arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşabilirsiniz. Ayrıca birden fazla kişinin bağlantılara katkıda bulunmasına ve birlikte çalışmasına izin verebilirsiniz.

Bir Sekme Grubunu paylaşmak için Safari’nin kenar çubuğunu açın, ardından listedeki bir Sekme Grubunun yanındaki üç nokta düğmesini (çember içine alınmış üç nokta) tıklayın ve Sekme Grubunu Paylaş’ı seçin. İstediğiniz paylaşım yöntemini seçmeniz için bir Paylaşım Sayfası menüsü görüntülenecektir.

12. Gönderilmiş Mesajları Düzenle

Mesajlar uygulaması, gönderilen mesajları düzenlemek için iOS 16’da görülen seçeneği devraldı. Bir mesajı gönderildikten sonra en fazla 15 dakika içinde düzenleyebilirsiniz. Söz konusu mesaja sağ tıklayın, ardından bağlamsal menüden Düzenle’yi seçin.

Bu özellik, SMS mesajlarıyla değil, yalnızca iMessages ile çalışır, bu nedenle her iki kişinin de etkin bir şekilde çalışması için en son yazılımı çalıştıran bir Apple cihazına sahip olması gerekir. macOS veya iOS’un önceki sürümlerindeki (ve Android’dekiler) kişiler, düzenlenmiş bir iMessage aldıklarında “[metin] olarak düzenlendi” yazan bir metin görür.

Bir mesajı düzenlediğinizde, düzenlemeyle birlikte alıcıya düzenleme geçmişinin de gönderildiğini ve böylece orijinal içeriğin hala görünür durumda olduğunu unutmayın.

13. Mesajları Okunmadı Olarak İşaretle

E-posta programları, uzun süredir kullanıcılara iletileri okunmadı olarak işaretleme olanağı vermiştir. Bu özellik yararlıdır, çünkü bir mesaj alırsanız ve onu okumak veya içeriğini ele almak için zamanınız yoksa, tekrar yeni bir mesaj olarak görünmesi için onu okunmadı olarak işaretleyebilirsiniz.
Ventura ve iOS 16’da, Apple nihayet aynı özelliği Mesajlar uygulamasına getirdi. Böylece bir SMS mesajını veya iMessage’ı yeni olarak işaretleyebilirsiniz. Ayrıca mesaja geri dönmenizi hatırlatmak için mavi noktayı mesaja döndürebilirsiniz.

14. E-posta Eki Eksik mi?

Çoğu insan bir eke atıfta bulunan bir e-posta göndermenin utancını yaşadı. Ancak çok geç olduğunda onu eklemeyi tamamen unuttuklarını fark etti. Neyse ki bunun artık olması pek mümkün değil. Çünkü Mail artık mesaj gönderilmeden önce bir ek eklemeyi unutursanız sizi bilgilendirecek kadar akıllı. Mail ayrıca Kime alanından alıcıları kaçırdığınızı düşünürse sizi uyarır.

15. Mesaj Göndermeyi Geri Al

Ventura’da, iOS 16’da olduğu gibi, bir iMessage’ı teslim edildikten sonra iki dakikaya kadar göndermek artık mümkün. Mesajı göndermenizin üzerinden iki dakikadan fazla zaman geçtiyse, artık mesajı geri alamazsınız (yine de iMessage’ı düzenleyebilirsiniz). Bu özelliği Mesajlar’da kullanmak için mesaj balonuna sağ tıklayın ve Göndermeyi Geri Al’ı seçin. macOS veya iOS 15 veya daha eski bir sürümünü çalıştıran birine gönderilen bir iletide göndermeyi geri alma özelliğini kullanmayı denerseniz, bunun çalışmayacağını ve iletinin gönderilmeyeceğini unutmayın.

16. Menü Çubuğuna Sahne Yöneticisi Simgesi Ekleyin

Ventura’daki yeni Stage Manager uygulama penceresi yönetimi özelliğini kullanırken seçici olmak isterseniz, açma/kapama geçişine hızlı erişim sağlayan bir menü çubuğu öğesini etkinleştirebilirsiniz. Sistem Ayarları -> Kontrol Merkezi’ne gidin, Stage Manager girişini bulun ve yanındaki açılır menüden Menü Çubuğunda Göster’i seçin.

17. Stage Manager’da Uygulama Setleri

Stage Manager’ı birden fazla uygulama grubuyla kullanırken, etkin olmayan kümelerdeki uygulamaları öndeki ve merkezdeki etkin kümeye tek tek getirebilirsiniz. Uygulama pencerelerini park edilmiş kümelerden sürükleyin veya daha iyisi, onları etkin kümeye getirmek için üst karakter tuşuyla tıklayın.

18. Süreklilik Kamerası

Ventura’da Continuity Camera, iPhone’unuzu (XR ve sonraki modeller) FaceTime, Photo Booth, Zoom ve web tarayıcıları da dahil olmak üzere kamera kullanabilen diğer tüm uygulamalarda web kameranız olarak kullanmanızı sağlar.

Kablolu veya kablosuz olarak çalışır ve Mac’inize yaklaştırdığınızda Mac’iniz otomatik olarak kamera girişi olarak iPhone kullanımına geçer. Her iki cihazda da Wi-Fi ve Bluetooth’un etkin olduğundan ve her ikisinin de aynı Apple Kimliği kullanılarak giriş yapıldığından emin olun.

19. Süreklilik Kamera Video Efektleri

Süreklilik Kamerası yeterince etkileyici değilmiş gibi, Mac’lere Portre modu (iPhone XR ve üstü), Stüdyo Işığı (iPhone 12 ve üstü), tepe kamerayı taklit eden Masa Görünümü (iPhone 11) dahil olmak üzere video efektleri gamını da getiriyor. Süreklilik Kamerası etkinken, menü çubuğundan Kontrol Merkezi’ni açın, ardından farklı modlar arasında geçiş yapmak için Video Efektleri’ne tıklayın.

20. Fotoğraflarda Gizli ve Son Silinen Albümleri Kilitleyin

macOS’in önceki sürümlerinde, fotoğraf kitaplığınızdaki Gizli albüm, Fotoğraflar uygulamasındaki bir menü çubuğu seçeneği aracılığıyla kolayca görünür hale getirilebilirken, yakın zamanda silinen tüm fotoğraflar, Mac’inizin kilidi açıkken herkes tarafından incelenebilir. Ancak Ventura’da, Fotoğraflar uygulamasındaki Gizli ve Son Silinen albümler varsayılan olarak kilitlidir ve yalnızca oturum açma şifreniz veya Dokunmatik Kimliğiniz kullanılarak açılabilir.

21. Hızlı Güvenlik Yanıtı Güncellemeleri

Geçmişte, Apple’ın macOS’un en önemli nokta sürümlerinden bazıları, sizi ve özel verilerinizi çevrimiçi ortamda güvende ve güvende tutmak için tasarlanmış kritik güvenlik güncellemeleriyle bağlantılıydı.

Ancak Ventura’da yeni Rapid Security Response özelliği, tüm işletim sistemini güncellemek zorunda kalmadan önemli güvenlik güncellemelerini almanıza olanak tanır ve bunları standart yazılım güncellemeleri arasında otomatik olarak almayı tercih edebilirsiniz. İlgili geçişi Sistem Ayarları -> Genel -> Yazılım Güncelleme bölümünden kontrol edebilirsiniz. Gerekli anahtarı değiştirmek için daire içine alınmış “i” simgesine dokunun.

22. Arka Plan Sesleri

iOS 15 ve iPadOS 15’te, Apple’ın sunduğu birkaç yeni erişilebilirlik özelliğinden biri, odaklanmanıza, sakin kalmanıza ve dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmenize yardımcı olmak için tasarlanmış Arka Plan Sesleri idi. Şimdi aynı Arka Plan Seslerine Ventura’nın Sistem Ayarlarında Erişilebilirlik -> Ses altında erişebilirsiniz.

Sunulan sesler arasında dengeli, parlak ve karanlık gürültünün yanı sıra okyanus, yağmur ve akıntı gibi doğal sesler bulunur. İstenmeyen çevresel veya harici gürültüyü maskelemek için tüm sesler arka planda çalınacak şekilde ayarlanabilir ve sesler diğer ses ve sistem seslerine karışır veya bunların altında eğilir. Bir arka plan sesi indirdikten sonra, bunlara daha hızlı erişim için İşitme öğesini Kontrol Merkezi’ne veya menü çubuğuna da ekleyebilirsiniz (Sistem Ayarları -> Kontrol Merkezi).

23. Mac’te Saat Uygulaması

Son olarak, iPad ve iPhone’daki Saat uygulaması artık Mac’te kullanılabilir. Dock’a yerleştirildiğinde geçerli saati gösterir.

Beklediğiniz gibi, yalnızca saat dilimi seçeneklerini değil aynı zamanda Alarm, kronometre ve zamanlayıcı içerir ve bunların tümü Saat uygulaması arayüzündeki dört sekmeden erişilebilir.

24. Videoda Canlı Metin Seçimi

MacOs Ventura Apple’ın Canlı Metin özelliği duraklatılmış video karelerinde kullanılabilir, böylece kopyala ve yapıştır, Ara ve çevir gibi işlevleri kullanabilirsiniz. Canlı Metin Fotoğraflar, Quick Look, Safari ve videoyu destekleyen diğer uygulamalarda çalışır. Apple ayrıca Japonca, Korece ve Ukraynaca metinlerin dil tanıma özelliğini ekledi.

25. Haritalarda Çok Duraklı Yönlendirme

MacOS Ventura ile gelen Haritalar uygulaması, tek bir varış noktası yerine birden çok durağı olan bir rota planlamanıza olanak tanır. Google Haritalar bir süredir bu özelliğe sahip olsa da, bu, Apple’ın Haritalar uygulamasının destek içeren ilk sürümüdür. Bir hedef girerken, Apple Haritalar rotada durmak için 15 adede kadar konum eklemenize izin verir ve uygulama size sırayla her durağa giden rotayı gösterir.

26. Fotoğraflar Yinelenen Algılama

Apple, Fotoğraflar uygulamasında, kitaplığınızdaki kopyaları otomatik olarak algılayacak ve incelemeniz için bunları bir araya getirecek bir kenar çubuğu öğesi olarak yeni bir Yinelenenler albümü ekledi. (Albümün yalnızca kütüphanenizde yinelenen resimler varsa göründüğünü unutmayın.)

Yinelenenler albümünün içinde, her setin yanında bir Birleştir düğmesi ile kronolojik sırada listelenen kopyaları göreceksiniz. Yinelenen kümeleri tek bir fotoğrafta birleştirmek için bu düğmeye dokunabilirsiniz. Birbirine çok benzeyen iki fotoğrafı birlikte çekseniz bile, Apple’ın birleştirme özelliği akıllı bir şekilde en yüksek ayrıntıyı ve en fazla meta veriyi tutarak mümkün olan en iyi görüntüyü oluşturur.

27. Fotoğraf Düzenlemelerini Kopyala ve Yapıştır

Aynı şekilde düzenlemek istediğiniz birden fazla fotoğrafınız varsa veya başka bir fotoğrafta çoğaltmak istediğiniz bir fotoğrafta değişiklikler yaptıysanız, Fotoğraflar uygulamasındaki yeni kopyala ve yapıştır düzenleme araçlarını kullanabilirsiniz.

Yeni seçeneği kullanmak için önce bir resim açın, Düzenle’yi tıklayın, ardından değişikliklerinizi yapın. İşiniz bittiğinde, menü çubuğundan Görüntü -> Düzenlemeleri Kopyala’yı seçin, ardından yapıştırmak istediğiniz görüntüyü (veya görüntüleri) seçin. Son olarak, menü çubuğundan Görüntü -> Düzenlemeleri Yapıştır’ı seçin.

28. Hatırlatıcılardaki Pin Listeleri

Hatırlatıcılar’da artık favori listenizi sabitleyerek onlara hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sabitlenmiş listeler Bugün, Planlanan, Tümü, İşaretlenen ve Tamamlanan listelerinizin altında paneller olarak görünür.

Bir listeyi sabitlemek için kenar çubuğunda sağ tıklayın ve bağlamsal menüden Listeyi Sabitle’yi seçin.

29. Hisse Senetlerinde Çoklu İzleme Listesi

Hisse Senetleri uygulamasında artık birden fazla özel izleme listesi oluşturabilirsiniz, bu da takip ettiğiniz kayıtları daha iyi organize etmenize olanak tanır. Ayrıca sektör, varlık türü, sahiplik durumu ve daha fazlası gibi seçtiğiniz kriterleri kullanarak sembolleri gruplayabilirsiniz. Hisse senetleri, bir düğmeye tıklayarak takviminize ekleyebileceğiniz bir şirketin yaklaşan kazanç raporunun tarihini bile sağlar.

30. Görüntü Konusunu Arka Plandan Kaldırın

iOS 16’da olduğu gibi, nesneyi bir görüntüden kaldırabilir veya arka planı kaldırarak nesneyi izole edebilirsiniz. Bu özellik Fotoğraflar, Ekran Görüntüsü, Hızlı Bakış, Safari ve daha fazlasında çalışır. Sadece resme sağ tıklayın ve bağlamsal menüden Konuyu Kopyala’yı seçin. Artık panodan izole edilen konuyu Mesajlar gibi bir giriş alanına sahip herhangi bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz.

31. Hava Durumu Uygulaması

macOS’in önceki sürümleri bir Hava Durumu widget’ı içeriyordu, ancak bu kadarı var, bu yüzden macOs Ventura ile gelen yeni özel Hava Durumu uygulaması kontrol edilmeye değer. Bir iPhone veya iPad’den geliyorsanız, Mac uygulaması tanıdık gelecektir. Bulunduğunuz yerdeki hava durumuna göre değişen hareketli hava durumu arka planları, şiddetli hava durumu bildirimleri, hava kalitesi izleme, hava durumu haritaları ve tahminler dahil olmak üzere iOS uygulamasının tüm özelliklerine sahiptir.

32 Posta Zengin Bağlantısı

Daha önce Mail’de, bir iletiye bir URL yapıştırırsanız, yalnızca web adresini görüntülerdi. Bununla birlikte, Ventura’da zengin bağlantı önizlemeleri, bağlantı verilen web sitesinin bir önizlemesini görüntüler ve alıcılara web sayfasını ziyaret ederlerse görmeleri beklenebilecek içerik hakkında bir fikir sunar. İleti oluştururken zengin bağlantı kullanmak istemiyorsanız, önizlemenin köşesindeki aşağı oku tıklayın ve Düz Bağlantıya Dönüştür’ü seçin.

33. Önizleme Formu Doldurucu

Önizleme’de, formlara metin eklemeyi çok daha kolay hale getiren yeni bir Form Doldurucu araç kutusu vardır. Bunu daha önce İşaretleme’nin metin ekleme işlevini kullanarak yapabilirdiniz, ancak bu hantaldı ve ulaşmak için birkaç tıklama daha gerektiriyor ve metin eklemeyi her zaman hangi sayfanın ortasında olursanız olun, metnin istenen sayfaya sürüklenmesini gerektirerek yerleştirdi.

34. Zaman Makinesi Yedekleme Sıklığı

Time Machine yedeklemelerini etkinleştirirken, önceki macOS sürümlerinde sürekli olarak küçük bir sorun, yedekleme sıklığını saatlik varsayılandan değiştirememenizdir.

Neyse ki macOS Ventura, Zaman Makinesi seçenekleri artık Manuel, Saatte bir, Her gün ve Haftada bir’i içeriyor ve size yedeklemeleriniz üzerinde daha fazla esneklik ve kontrol sağlıyor.

35. Favori Müzik Sanatçıları

Müzik uygulamasında artık sanatçı profillerine gidip sayfalarında yeni bir yıldız düğmesini tıklayarak sanatçıları “Favori Sanatçılar” listesine ekleyebilirsiniz.
Apple, o sanatçıdan yeni yayınlar hakkında daha iyi öneriler ve bildirimler alacağınızı söylüyor. Apple Music başlangıçta sanatçıları takip edebileceğiniz ve müzikleriyle ilgili güncellemeleri ve gelecek sürümlerle ilgili güncellemeleri alabileceğiniz benzer bir özelliğe sahipti. Ancak yeni Favori Sanatçılar özelliği daha akıcı ve favori sanatçılarınızı çevreleyen push bildirimlerini ve önerileri iyileştirmeye odaklandı.

36. Apple News’deki Sporlarım Bölümü

Apple News, favori takımlarınız, ligleriniz ve sporcularınızla ilgili haberleri ve gelişmeleri bir araya getirmek için özelleştirilebilen yeni bir “Sporlarım” bölümü içerir. Aşağıda Sizin İçin bölümünde Bugün bölümünde bulabilirsiniz. Ayarlamak için Başlayın’a tıklayın.

37. Giriş Şifresi veya Dokunmatik Kimlik ile Notları Kilitleyin

Notlar uygulamasında bir notu kilitlemek, notlarınız için ayrı bir şifre bulmanızı ve tekrar erişmek isterseniz bunu hatırlamanızı gerektiriyordu. Ventura’da artık kilitli notlarınız için bir parola hatırlamanız gerekmiyor. Artık Mac’inizin oturum açma parolası veya Touch ID ile şifrelenebilirler. Söz konusu nota sağ tıklayın ve Notu Kilitle’ye tıklayın, size Oturum Açma Parolasını Kullan seçeneği sunulur. Ayrıca iCloud hesabınızla herhangi bir cihazdaki kilitli notlara, o cihazın parolasını veya parolasını kullanarak erişebilirsiniz.

38. FaceTime Aktarımı

macOS Ventura, FaceTime Handoff ile çalışır. Bu nedenle bir FaceTime araması iPhoneda kabul edilebilir ve ardından Mac’e aktarılabilir veya tam tersi olay gerçekleşir. FaceTime Handoff, cihazlarınız arasında sorunsuz bir şekilde çalışır ve bir arama kapatıldığında, bağlı bir Bluetooth kulaklığınız varsa, yeni cihaza da geçiş yapar.

39. AirPods Ayarları Menüsü

Daha önce macOS’ta, AirPod’ları Mac’inize her bağladığınızda, Ses menü çubuğu öğesinden Şeffaflığı, Gürültü Önlemeyi ve Uzamsal Stereo’yu kontrol edebiliyordunuz, ancak hepsi bu kadardı. Ventura’da AirPod’ları bağlamak, Kulak Algılamadan şarj kutusu seslerine kadar her şeyi kontrol edebileceğiniz Sistem Ayarlarında eksiksiz bir seçenekler menüsü sunar.

40. USB-C Aksesuar Güvenliği

MacOs Ventura, Apple silikon Mac’ler için tasarlanmış yeni bir USB-C güvenlik özelliği içerir. Artık yeni USB ve Thunderbolt aksesuarları, doğrudan USB-C bağlantı noktasına bağlanan bağlantılar için aksesuarın macOS ile iletişim kurabilmesi için kullanıcının onayını gerektiriyor.

Güvenlik yapılandırmasını Sistem Ayarları -> Güvenlik ve Gizlilik -> Güvenlik bölümünden değiştirebilirsiniz. Varsayılan yapılandırma “Yeni aksesuarlar isteyin” şeklindedir. Erişilebilirlik Anahtarla Denetimin yapılandırılması, politikayı her zaman aksesuar kullanımına izin verecek şekilde ayarlar. Onaylı cihazlar kilitli bir Mac’e üç güne kadar bağlanabilir.

Exit mobile version