Dinamizme Davet: Yeni macOS Monterey İşletim Sistemi

Mac ekosisteminin yeni işletim sistemi kesinlikle çok akıllı ve bağlantıda kalmayı daha fazla önemsiyor… 

Apple, merakla beklediğimiz yeni nesil işletim sistemini Beta formunda sunduktan sonra muhtemelen Ekim ayında nihai şekliyle evimizdeki, iş yerimizdeki kısacası her yerde bulunan Mac’lere servis edecek. Beklentiler her yıl, bir önceki işletim sisteminin eksiklerinin giderilmesi ve çok daha güçlü yapı taşları içermesi şüphesiz. Yeni macOS Monterey’in bu noktadaki isteklerin önemli bir kesimine yanıt verdiğini görüyoruz. Peki Monterey ne kadar iyi? Hangi yenilikleri ile öne çıkıyor ve eksileri neler? İşte kapsamlı bir analiz… 

macOS Monterey kullanıcılara bağlantıya geçmenin, Apple aygıtları arasında daha sorunsuz bir şekilde çalışmanın yeni yollarını tanıştırıyor. FaceTime uygulamasındaki yeni bir özellik olan SharePlay, kullanıcıların deneyimlerini paylaşmalarına imkan veriyor. Safari’de yapılan önemli bir güncellemeyle sekme çubuğu çok daha kullanışlı hale geliyor. Sekme Grupları sekmeleri düzenlemeyi kolaylaştırıyor.  

 

Mac’te de kullanılabilen Kestirmeler gündelik işleri otomatik hale getiriyor. Odak özelliği kullanıcıların dikkatlerinin dağılmasını engelleyerek yaptıkları işe odaklanmalarını sağlıyor. Bunların yanı sıra yeni Süreklilik özellikleri olan Universal Control ve AirPlay to Mac, Apple aygıtları arasında sorunsuzca çalışıyor.  macOS Monterey; iMac, MacBook Air, 13 inç MacBook Pro, Mac mini ve Apple’ın Intel tabanlı Mac’leri dahil olmak üzere şimdiye kadarki en geniş Mac ürün serisini destekleyecek. 

Mac ile Daha Fazlası 

Dünyanın en hızlı tarayıcısı olan Safari, şimdi kullanıcıların gezindikleri sayfaların daha büyük kısmını görmelerine imkan veriyor. Yeni sekme tasarımıyla, gezinme deneyimini baştan aşağı yeniden tasarlıyor.  

Yeni sekme çubuğu web sayfasının rengini alıyor ve sekmeleri, araç çubuğunu ve arama alanını tek bir kompakt tasarımda bir araya getiriyor. Sekme Grupları sekmeleri kolayca kaydedip yönetmenin yeni bir yolunu sağlıyor. Böylece seyahat planlamak veya kullanıcılar için her gün ziyaret ettikleri sekmeleri saklamak muhteşem bir deneyime dönüşüyor. Sekme Grupları ayrıca Mac, iPhone ve iPad’de eşzamanlanıyor. Böylece kullanıcılar projelerine istedikleri aygıttan devam edebiliyor. Üstelik, sekmeleri aile ve arkadaşlarıyla paylaşabiliyorlar. 

Kestirmeler Mac’te! 

Kullanıcıların gündelik işlerini otomatik hale getirmelerine yardımcı olmak için Kestirmeler şimdi Mac’te de kullanılabiliyor. Mac’teki Kestirmeler de kullanıcıların en sık kullandıkları uygulamalarla görevleri hızlı bir şekilde yerine getiriyor. Yalnızca Mac için tasarlanmış hazır eylemlerden oluşan geniş galeriye sahip. Bu sayede, kullanıcılar anında dosya paylaşabiliyor, animasyonlu GIF’ler tasarlayabiliyor. Bir adım daha ilerde olmak isteyen uzman kullanıcılar Mac’teki Kestirmeler Editörü’nü kullanarak kestirmeleri iş akışlarına uyacak şekilde özelleştirebiliyorlar.  

Kestirmeler menü çubuğu, Finder ve Spotlight dahil macOS’in her konumunda kullanılabiliyor. Hatta Siri ile ellerinizi kullanmadan da bu özellikten yararlanabiliyorsunuz. Böylece kullanıcı hangi uygulamada olursa olsun kestirmeleri kolayca çalıştırabiliyor. Kullanıcılar mevcut Automator iş akışlarını çok kolay bir şekilde Kestirmeler’e aktarıp anında işe koyulabiliyor. 

Notlar Uygulaması Yeni Özelliklerle Donatıldı 

Notlar uygulamasındaki yeni özellikler kullanıcıların düzenlerini korumalarına, birlikte çalışmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, bulundukları her yerde not oluşturmalarına imkan veriyor.  

Hızlı Notlar, kullanıcıların sistem genelindeki herhangi bir uygulamada veya web sitesinde not yazmaları için yeni bir yol sunuyor. Bu sayede ilham nerede gelirse gelsin düşünceleri ve fikirleri kaydetmek kolaylaşıyor. Harita’daki bir adres de dahil olmak üzere uygulamalardan Hızlı Notlar’a bağlantı ekleyebiliyorlar.  

Kullanıcılar arkadaşları veya iş arkadaşlarıyla Notlar uygulamasında projeler üzerine çalışırken bahsetmeler ekliyor. Yeni Etkinlik Görünümü’nde herkesin yaptığı düzenlemeleri görebiliyor. Ayrıca, yeni Tag Browser’da ve etiket tabanlı Akıllı Klasörler’de hızlı ve kolay bir şekilde bulabilmek için Notlarını etiketlerle kategorize edebiliyorlar. 

Odak Özelliği Verimliliği Artırabilecek mi? 

Odak özelliğiyle Mac kullanıcıları o anda yaptıkları aktiviteyle ilgisi olmayan bildirimleri otomatik olarak filtreleyerek anda kalabiliyorlar. Kullanıcılar odaklandıkları sırada diğer kullanıcılara durumlarını bildirerek müsait olmadıklarını belirtebiliyorlar. Kullanıcılar Odak özelliğini belirli bir aygıtta etkinleştirdiklerinde bu özellik otomatik olarak diğer aygıtlarında da etkin hale geliyor. Böylece, Odak özelliği o anda yaptıkları aktiviteye göre özelleştirilebiliyor. 

Açıkçası Mac kullanıcıları için verimliliğin önemi son derece yüksek. Profesyonellerin yoğun ilgi gösterdiği platformun Odak adı verilen yeni özellikle bu yönünü daha iyi hale getirmesini bekliyoruz. Gerek öğrenciler, gerekse profesyoneller Odak özelliğinden bolca fayda sağlayacak.

Uzamsal Ses Teknoloji ve Diğer Yenilikleri ile FaceTime 

FaceTime, aramaları daha doğal ve gerçeğe yakın hale getiren yeni ses ve görüntü özellikleri sağlıyor. Uzamsal ses teknolojisiyle, FaceTime aramalarındaki sesler konuşan kişinin ekranda bulunduğu yerden geliyormuş gibi hissediyorsunuz.  

Ses Ayırma özelliği kullanıcının sesinin olağanüstü netlikte duyulmasını sağlıyor. Arka plan gürültüsünü engellemek için yapay öğrenme teknolojisi kullanıyor. Wide Spectrum ise ortamdaki tüm sesi alarak katılımcıların her şeyi duymalarına imkan veriyor. Portre modu, kullanıcının arka planını bulanıklaştırarak daha iyi bir görüntü efekti yaratıyor. Yeni Izgara Görüntüsü ise katılımcıları aynı boyutlarda gösteriyor.

Paylaşıma Güçlü Bir Davet: SharePlay 

SharePlay, kullanıcıların FaceTime aramaları sırasında ortak deneyimler paylaşmalarına imkan veriyor. Kullanıcılar favori müziklerini, TV programlarını, filmlerini arkadaşlarıyla gerçek zamanlı olarak paylaşabiliyor. Böylece ortak dinleme partileri düzenleyebiliyor, film ve TV programlarını izleyebiliyor. Ayrıca, ekran paylaşımı yoluyla uygulamalar üzerinde birlikte çalışabiliyor. Kolayca uyarlanabilecek şekilde geliştirilen bir API sayesinde üçüncü taraf geliştiricileri kendi uygulamalarını doğrudan FaceTime’a taşıyabiliyorlar. 

Universal Control Özelliği 

Universal Control özelliği, kullanıcıların Mac ve iPad’leri arasında daha kesintisiz çalışabilmelerini sağlıyor. Özellik, kullanıcıların tek bir mouse ve klavyeyle çalışarak Mac ve iPad arasında geçiş yapmalarına imkan veriyor. Ayrıca, kurulum gerektirmeyen, ideal bir deneyim vadediyor. Hatta kullanıcılar aygıtlar arasında içerik kopyalayıp yapıştırabiliyorlar. Bu özellik iPad’de Apple Pencil ile yaptığınız çizimleri Mac’teki Keynote slaytına koymak için iyi bir yöntem sağlıyor. 

AirPlay to Mac 

AirPlay to Mac ile kullanıcılar, iPhone veya iPad’lerindeki filmlerden oyunlara kadar tüm içerikleri Mac’in Retina ekranında paylaşabiliyorlar. Mac’teki yüksek kaliteli ses sistemi aynı zamanda AirPlay hoparlörü olarak da kullanılabiliyor. Böylece kullanıcılar Mac’lerinde müzik ya da podcast dinleyebiliyor. Ayrıca, her odada farklı bir ses duymak istediklerinde Mac’i ikincil hoparlör olarak kullanabiliyorlar. 

macOS Monterey’deki Diğer yeni özellikler: 

İlerleme ve Günümüz 

İlk olarak macOS Monterey’in geliştirici beta sürümü developer.apple.com adresinde Apple Developer Program üyelerine açıldı. Yaz aylrında halka açık beta sürümü beta.apple.com adresinde Mac kullanıcılarına geldi. Apple açıklamasına göre macOS Monterey bu sonbaharda ücretsiz bir yazılım güncellemesi olarak kullanıma çıkacak. Sonbahar, Apple açısından genellikle Eylül-Ekim dönemini kapsıyor. Uyumlu Mac modelleri de dahil, daha fazla bilgi edinmek için lütfen apple.com/macos/monterey-preview sayfası ziyaret edilebilir.  

Exit mobile version