macOS Big Sur: Apple’dan Devrim Niteliğinde Güncelleme

Apple, yaz aylarında beta sürecini başlattığı Mac işletim sisteminin 2020 yılı ana versiyonunu yılın son çeyreğinde tüm kullanıcılara ücretsiz güncelleme şeklinde sundu. Mac kullanıcıları, yeni macOS Big Sur işletim sistemi ile yeni bir güç ve estetik seviyesine merhaba dedi.

 

Big Sur gezinmeyi kolaylaştıran yeni ve ferah bir tasarıma sahip ve kullanıcıya daha fazla denetim olanağı sunuyor. Yuvarlatılmış pencere köşelerinden renk ve materyal paletlerine kadar her yerde göreceğiniz bu iyi düşünülmüş tasarım, ilk kez Mac sahibi olan kullanıcılardan en talepkar profesyonellere kadar herkesin beğenisini toplayacak. Dock simgeleri bir yandan Mac’e özel karakterlerini korurken aynı zamanda Apple ekosisteminin tamamında daha tutarlı ve bütünsel bir hale geliyor. Ve uygulamaların yeni tasarımı kullanıcıların içeriğe odaklanmalarını ve uygulamalarla etkileşim kurmalarını kolaylaştırıyor. Düğmeler ve denetimler gerektiğinde belirip gerekmediğinde gizleniyor. Bu da görsel karmaşayı azaltıyor ve önemli içeriklerin öne çıkmasını sağlıyor.

 

Yepyeni Denetim Merkezi; Rahatsız Etme, ekranlar, klavye parlaklığı ve daha birçok denetime doğrudan menü çubuğundan erişmeye imkan veriyor. Etkileşimli bildirimler ve yeniden tasarlanan araç takımları gibi yenilikler sayesinde kullanıcılar güncellenen Bildirim Merkezi’nde daha fazla bilgiye bir bakışta ulaşabiliyor…

 

Yepyeni ve büyüleyici bir tasarımla Mac deneyimini sonuna kadar yaşatan işletim sisteminin öne çıkan detaylarını siz değerli MacLine okurları için derledik. İşte tüm yenilikleri ile Apple’ın devrim niteliğindeki işletim sistemi macOS Big Sur.

İnteraktif bildirimler

Podcast’ler, Mail, Takvim ve daha birçok uygulama için Mac’teki bildirimlerinizle daha fazlası ile karşı karşıyasınız. Bir eylemi gerçekleştirmek veya daha fazla bilgiye ulaşmak için bildirime tıklayıp basılı tutmanız yeterli. Bir mail’i yanıtlayın, son çıkan podcast’i dinleyin ve hatta etkinliğin gün içinde ne zaman olduğunu görmek için Takvim davetini genişletin. Açıkçası tüm bu dinamizm bize Mac ile iPad arasındaki ince çizginin iyiden iyiye kırıldığını da gösteriyor. Zira iPad’deki birçok deneyim, artık neredeyse aynı şekilde Mac’te de mevcut. Bu form faktörün en genel yansıması ise kullanıcının iPad ile Mac arasındaki geçiş anlarını olabildiğince hızlı ve engelsiz şekilde yaşaması. Mac kullanıcısı, tıpkı Mac’teki gibi e-postalarını okuyor, mesajlaşıyor örneğin.

Güncellenen menü çubuğu

Menü çubuğu şimdi daha kalın ve daha saydam. Bu da masaüstü resminizin tüm kenarlara kadar uzanmasını sağlıyor. Sözcükler masaüstü resminizin rengine göre açık veya koyu bir görünüm alıyor. Daha büyük açılır menüler ve daha aralıklı satırlar sayesinde her şey daha kolay okunabiliyor.

Asılı Dock

Yeniden tasarlanan Dock, ekranınızın alt kenarından ayrıldı ve daha saydam hale geldi. Bu sayede masaüstü resminiz daha iyi görülebiliyor. Ve yepyeni uygulama simgeleri

daha da kolay tanınabiliyor.

Uygulamalar için yeni simgeler

Uygulama simgeleri hem yeni hem de tanıdık bir his verecek şekilde yeniden tasarlandı. Bir örnek bir tasarıma kavuşan simgeler, Mac’in kendine has stilini ve ayrıntılarını yansıtmaya devam ediyor.

Sadeleşen pencereler

Pencereler daha sade ve geniş bir görünüm kazanıyor. Bu da onları kullanmayı daha rahat ve kolay hale getiriyor. Artan saydamlığın yanı sıra Mac tasarımıyla uyumlu yuvarlatılmış köşeler, macOS’in tamamında tutarlı bir görünüm ve his yaratıyor.

Yeniden tasarlanan sayfalar

Uygulamalardaki sayfalar tamamen yeniden tasarlandı. İçeriği öne çıkarmak için kenarlar ve çerçeveler kaldırıldı. Arka planın parlaklığı otomatik olarak azaltılıyor ve sayfalar ölçeklenerek uygulamanın merkezine yerleştiriliyor.

Yeni ve güncellenen sesler

Tamamen yenilenen sistem sesleri şimdi kulağa daha da hoş geliyor. Yeni uyarı sesleri orijinallerinden kesitler alınarak oluşturulduğu için tanıdık bir his sunmaya devam ediyor.

Tam boy kenar çubukları

Uygulamalardaki kenar çubuklarının yeni görünümüyle aradığınızı bulmak kolaylaşıyor. İşlerinizi yapmak için size daha fazla alan kalıyor. Mail’inizin gelen kutusunu kolayca takip edin, Finder klasörlerinize erişin, Fotoğraflar, Notlar, Borsa ve daha fazlasını düzenleyin.

macOS’in tamamında yeni semboller

Araç çubuklarındaki, denetimlerdeki ve kenar çubuklarındaki yeni semboller, uygulamalar arasında tutarlılık ve netlik sağlıyor. Böylece nereye tıklayacağınızı hemen anlıyorsunuz. Mail veya Takvim uygulamasında gelen kutusunu görüntülemek gibi ortak görevler için tüm uygulamalarda aynı sembol kullanılıyor. Ayrıca sembollerin sistem dilinizle uyumlu sayılara, harflere ve tarihlere sahip yerelleştirilmiş versiyonları da bulunuyor.

Mac için Denetim Merkezi

Wi-Fi ve Bluetooth gibi en sık kullandığınız denetimlerin yanı sıra, müzik dinlemek ve Koyu Mod’u açmak için kullanabileceğiniz yeni denetimlere de anında erişiyorsunuz. Mac’e özel olarak tasarlanan yeni Denetim Merkezi’ni kişiselleştirmek için istediğiniz denetimi ekleyebilir, favori denetimlerinizi menü çubuğuna sürükleyebilirsiniz.

Bildirim Merkezi

Bildirimleri ve araç takımlarını aynı görünümde bir araya getiren yeni tasarım sayesinde bir bakışta daha fazla bilgiye ulaşıyoruz. Uygulamaya göre gruplanan ve birçoğu interaktif hale gelen bildirimlerle yeni podcast bölümlerini dinlemek veya Takvim davetlerinde daha fazla ayrıntı görmek mümkün. Üstelik yeniden tasarlanan araç takımları şimdi üç farklı boyutta sunuluyor. Böylece size en uygun görünümü oluşturabiliyorsunuz.

Yepyeni bir Safari

Mac kullanıcılarının önemli bir kısmı Safari kullanıyor. Elbette Chrome ve Mozilla Firefox da son derece yaygın ama Apple, Safari’yi olabilecek en rekabetçi web tarayıcısı haline getirme ilkesini macOS Big Sur’da da devam ettirdi. İster online içeriklerin keyfini çıkarın ister arama yapın veya sadece internette gezinin, tüm Apple aygıtlarınızda web’den yararlanmanın en iyi yolu Safari’den geçiyor. Ve şimdiye kadarki en büyük güncelleme sayesinde Safari yepyeni kişiselleştirme seçenekleriyle zenginleşiyor. Ayrıca üstün performansını ve pil ömrünü daha da iyi hale getiriyor ve gizliliğinizi korumak için tasarlanmış güçlü özellikler sunuyor. Akıl almaz bir iddia ama araştırdık ve gördük ki gerçek: Safari, Chrome’dan yaklaşık yüzde 50 daha yüksek hız sunuyor.

Safari’de kendinize özel bir arka plan resmi ayarlayabiliyorsunuz, böylece tarayıcınızı her açtığınızda tam istediğiniz gibi görünümle gezinmeye başlıyorsunuz. Ve başlangıç sayfanızda göreceğiniz şeyleri siz belirliyorsunuz. Bunlar Okuma Listesi, Favoriler, iCloud Sekmeleri, Siri Önerileri, hatta yeni bir Gizlilik Raporu bile olabilir.

Sekme meraklılarına güzel bir haberimiz var: Şık ve yeni görünüm sayesinde şimdi aynı anda daha fazla sekme görebiliyorsunuz. İmleci sekmelerden birinin üzerine getirdiğinizde sayfanın önizlemesine göz atabiliyorsunuz. Alanı verimli bir şekilde kullanan yeni tasarımıyla Safari, aynı anda birçok sekme açtığınız zamanlarda aradığınız sekmeyi bulmanızı kolaylaştırıyor.

Mac’te Mesajlar

Grupları takip edin. Kendinizi anında ifade edin. Ayrıntılara inin. Mac için Mesajlar uygulaması, sohbete hakim olmanızı sağlayacak tüm araçları hizmetinize sunuyor.

Dilediğiniz sohbeti listenizin en üstüne iğneleyin. Tapback’ler, yazma göstergeleri ve son mesajlar iğnelenmiş sohbetlerin üzerinde animasyon şeklinde gösteriliyor. Ve önemli sohbetlerinize anında erişebilmeniz için tüm iğneleriniz iPhone, iPad ve Mac’inizde eşzamanlanıyor.

Sohbetlerde belirli mesajları doğrudan yanıtlayın. Mesajlar uygulaması ilk yanıtın altında otomatik olarak yeni bir konu grubu başlatıyor. Böylece grup sohbetinde bir soru sorulduğunda tüm yanıtları kolayca takip edebiliyorsunuz.

Grup fotoğrafları

Her grup farklıdır. Fotoğraf, Memoji veya emoji içeren bir görselle grubunuzun bir bakışta fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Birinin ismini yazarak mesajınızı doğrudan o kişiye yöneltmeniz de mümkün. Veya biri sizden bahsettiğinde isminiz vurgulanır. Hatta dilerseniz aktif durumdaki bir grubun ayarlarını sadece sizden bahsedildiğinde bildirim alabileceğiniz şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Yeni Mesajlar oldukça iyi.

Yeniden tasarlanan Harita uygulaması

Büyük ekranınızdan en iyi şekilde yararlanmanız için güncellenen Harita, gezilerinizi hızla ve kolayca planlamanızı sağlıyor. Güçlü yeni özellikler sayesinde gideceğiniz yerler hakkında araştırma yapmak kolaylaşıyor. Ve yeni navigasyon özellikleri yolla ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırıyor.

Notlar’da arama sonuçlarında En İyi Eşleşenler

En İyi Eşleşenler, Notlar’da arama sonuçlarınızın en üstünde çıkıyor ve aramanıza en uygun sonuçları göstererek aradığınızı bulmanızı kolaylaştırıyor.

Notlar’da hızlı stiller

Aa düğmesine tıklayarak ek metin stillerine ve biçimlendirme seçeneklerine erişin.

Notlar’da gelişmiş tarama

Süreklilik Kamerası şimdi her zamankinden daha iyi. iPhone veya iPad’inizi kullanarak belgeleri daha net bir şekilde tarayın. Sonuçlar daha hassas bir şekilde otomatik olarak kırpılıyor ve yine otomatik olarak Mac’inize aktarılıyor.

Arama

Aradığınız her şeyi daha hızlı bulun. Arama özelliği şimdi sonuçlarınızı bağlantılar ve fotoğraflar halinde düzenliyor ve eşleşen terimleri öne çıkarıyor.

Parola kontrolü

Safari, veri ihlali dolayısıyla ele geçirilmiş olabilecek kayıtlı parolalarınızı otomatik olarak ve güvenli bir biçimde takip ediyor. Bir ihlal tespit edilirse Safari güncel parolalarınızı daha iyileriyle değiştirmenize yardımcı oluyor ve hatta otomatik olarak güvenli parolalar oluşturuyor. Ayrıca verilerinizi gizli tutuyor ve parola bilgilerinizi Apple dahil hiç kimseye açıklamıyor.

İmzalı sistem disk bölümü

macOS Big Sur, kötü niyetli müdahalelere karşı koruma sağlayan, kriptografik olarak imzalanmış bir sistem disk bölümü sunuyor. Bu aynı zamanda Mac’inizin sistem disk bölümünüzün düzenini tam olarak bilmesine ve siz çalışırken yazılım güncellemelerini arka planda başlatabilmesine olanak veriyor.

AirPods

AirPods, aynı iCloud hesabıyla eşleştirilmiş iPhone, iPad ve Mac aygıtlarınız arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Böylece AirPods’unuzu Apple aygıtlarınızla kullanmanız daha da kolaylaşıyor.7 Mac’inizi açtığınızda, açılır bir pencere sayesinde sesi kesintisiz bir şekilde aktarabiliyorsunuz. Otomatik aygıt değiştirme özelliği Apple H1 kulaklık çipine sahip tüm Apple ve Beats kulaklıklarda çalışıyor.

HomeKit Güvenli Video bildirimleri

HomeKit Güvenli Video özelliğini destekleyen kameralar şimdi Yüz Tanıma ve Hareket Bölgeleri özelliklerinden yararlanıyor. Böylece bildirimleri belirli kişilere veya kameranızın görüş alanındaki belirli bölgelere göre ayarlayabiliyorsunuz.

Apple Music

Şimdi Dinle sekmesine geliyor. Böylece yeni çıkan albümlere, sanatçılarla yapılan röportajlara ve size özel çalma listelerine tek bir yerden erişebiliyorsunuz.

Daha hızlı güncellemeler

Siz macOS Big Sur’u kurduktan sonra yazılım güncellemeleri arka planda gerçekleşiyor ve şimdi çok daha hızlı bir biçimde tamamlanıyor. Böylece Mac’inizin güncel ve güvenli kalmasını sağlamak hiç olmadığı kadar kolay hale geliyor.

Sadeleştirilmiş uygulamalar

Uygulamalar, tam boy kenar çubuklarından yenilenmiş araç çubuklarına kadar yeni ve sade tasarımlarıyla içeriklerinizin her zaman ön planda olmasını sağlıyor.

Yeni tasarımıyla Dock

Dock’un zarif ve yeni tasarımı sayesinde favori uygulamalarınıza ulaşmanız artık çok daha kolay. Daha uyumlu hale getirilen uygulama simgeleri ise hem tutarlılık sağlıyor hem de Mac’in kendine has kişiliğini öne çıkarıyor.

Gösterin kendinizi

Şimdi Memoji’lerinizi doğrudan Mac’inizde oluşturup düzenleyebiliyor ve Memoji çıkartmalarıyla anında mesajlarınızda paylaşabiliyorsunuz.

Şimdi Mac, bambaşka bir deneyim demek

Benzersiz güç. Kusursuz kullanım kolaylığı. Sınırsız yaratıcılık. macOS Big Sur, size Mac’te sevdiğiniz şeylerin daha da fazlasını sunan yepyeni ve büyüleyici bir tasarıma sahip.

Geliştiriciler: Mac’te sunulan uygulama sayısı hiç olmadığı kadar artıyor

Apple’ın 28 milyondan fazla kişiden oluşan geliştirici topluluğu Big Sur ile iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS’e yönelik deneyimler yaratmak için ihtiyaç duydukları araçlara kavuşuyor. Apple çipe geçişi kolaylaştırmak için macOS’te sunulan inanılmaz teknolojiler sayesinde uygulama geliştirmek artık daha da kolay.

Xcode 12, geliştiricilerin mevcut Mac uygulamalarını Universal 2 kod sistemine güncellemelerini kolaylaştırarak tek bir uygulama içinde hem M1 hem de Intel tabanlı Mac’ler için yerel destek sunuyor. Evrensel uygulamalar, M1 çipinin gücünden tam olarak yararlanabilen en hızlı ve en güçlü Mac uygulamalarını oluşturuyor. Ve şimdi Mac’te de bulunan Neural Engine ile geliştiriciler, harika yapay öğrenme uygulamaları için yeni fırsatlara sahip oluyor.

Big Sur’daki yeni Rosetta 2 teknolojisi henüz Evrensel’e yükseltilmemiş Intel uygulamalarının Apple çipli Mac’lerde sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Geliştiriciler, Metal ve M1’in gücüyle, en yüksek grafik performansı gerektiren bazı uygulamaların Rosetta 2 altında, entegre grafiklere sahip önceki Mac’lerde yerel olarak çalıştırıldıklarında elde edilenden daha iyi performans gösterdiğini görecekler. Ayrıca geliştiriciler, iPhone ve iPad uygulamalarını herhangi bir ek çalışma yapmadan Mac kullanıcılarının kullanımına sunmayı seçebiliyorlar. Bu sayede kullanıcılar hiç olmadığı kadar geniş bir yelpazede uygulamalara erişebilecekler.


 

Exit mobile version