Mac’inize Hız Kazandıracak 8 İpucu

Uzun süredir kullandığınız Mac’inizi hızlandıracak, kolay ama etkili yöntemleri ve ipuçlarını paylaşacağız. Bu masraflar daha hızlı bir Mac için sizi yeni bir bilgisayar edinme masrafından kurtaracak. Ayrıca sahip olduğunuz modelin kullanım ömrünü de uzatacak…  

 

1. Gereksiz uygulamaları kapatın 

Kulağa oldukça basit gelmesine rağmen en çok karşılaşılan yavaşlama nedenlerinden biri. Arka planda çalışan çok sayıda gereksiz uygulamanın sistem kaynaklarını tüketmesi gelmektedir. Bu yüzden kullanmadığınız uygulamaları kapatmak gerekir. Böylece anlık sistem performansınızı olumlu yönde etkileyecektir.  

Bunu yapmak için dock üzerindeki uygulamalara bir göz atın. Çalışmaya devam eden uygulamalar, kendi ikonlarının altında nokta şeklinde bir belirteçle diğerlerinden ayırt edilebilir. İlgili uygulamaya sağ klik yaparak çıkış yapabilirsiniz. Eğer uygulamaya sağ klik yaptığınızda “durmaya zorla / çıkmaya zorla” seçeneklerini görüyorsanız, o halde suçluyu yakaladınız demektir. Bu uygulamada yaşanan bir sorun, sisteminizi yavaşlatıyor ve mutlaka müdahale edilmelidir.  

Eğer sağ klik yaptığınızda çıkış yapmak için bir seçenek sunulmuyorsa, o zaman ekranınızın sol üst köşesinde yer alan Apple logosuna tıklayın ve açık uygulamaları listeleyin. Burada sorunlu uygulamayı bulup çıkmaya zorlayarak kapatılmasını sağlayabilirsiniz.  

 

2. Fazla RAM tüketen uygulamaları tespit edin 

Mac bilgisayarınızda çalışmakta olan işlemleri anlık olarak gösteren bir Etkinlik Monitörü bulunmaktadır. Windows’taki görev yöneticine oldukça benzeyen etkinlik monitörünü: Sistem Tercihleri > İzlenceler’den ya da Command + boşluk çubuğuna basarak açabilirsiniz. Bu monitörde çalışan her uygulamanın anlık memory, cpu, ağ ve enerji tüketimini bilgilerini listeleyebilirsiniz.  

CPU sekmesinde de aynı şekilde fazla CPU tüketen uygulamaları görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bunları yer yer kapatarak sistem kaynaklarınızı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. 

 

3. Açılışta başlatılacak uygulamaları azaltın 

Sisteminizi başlattığınız her seferde sırayla açılan ve bitmek bilmeyen can sıkıcı uygulamalar vardır. Daha açılış anından itibaren sistem kaynaklarınızın önemli bir kısmını elinizden alır ve arka planda çalışmaya koyulurlar. Bu durum, ciddi sistem yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Mac’inizin başlangıcı esnasında açılmasını istemediğiniz programları elemek gerekir. Böylece sistem performansını arttırmak mümkündür.  

Bunun için Sistem Tercihleri’ni açın, ‘Kullanıcılar ve Gruplar’a tıklayın. Burada iMac ya da MacBook’unuzu başlatırken hangi uygulamaların ve programların açılmaya ayarlandığını görmek için “Oturum Açma Ögeleri” sekmesini seçin. Açılışta başlamasını istemeyeceğiniz programları seçin. Bunları otomatik açılacaklar listesinden kaldırmak için listenin aşağısında yer alan eksi işaretini tıklayın.  

 

4. Depolama alanınızda yer açın

Depolama alanınızın artan doluluğu, Mac’in yavaşlamasındaki bir diğer etmen olarak karşımıza çıkıyor. Fotoğraflar, videolar ve müzikler siz farkında olmadan saklama alanınızda birikmeye başlıyor. Biriktikçe de sisteminizi yavaşlatmaya neden olabilirler. Buradaki esas mesele iCloud uygulamasıdır. Birçok kullanıcı iCloud kullandığı takdirde depolama alanı probleminin çözüleceğini düşünse de bu durum tam olarak böyle işlemez. iCloud yoluyla diğer Apple cihazlarınızla senkronize edilen dosyalar, büyük oranda Mac’inizin lokal hafızasında tutulurlar. Böylece buradan silinen dosyalar otomatik olarak tüm senkronize cihazlardan da silinmiş olur. Örneğin bir iPhone ile çektiğiniz fotoğraf, iCloud senkronizasyonu sonucu Mac’inizde de yer kaplıyor olacaktır.  

Bu durumun önüne geçebilmek için Mac’inizde iCloud’u kapatmak iyi bir çözüm olabilir. Bununla beraber dosyalarınızı ve belgelerinizi yedeklemek için Dropbox ya da Google Drive gibi hizmetlere yönelebilirsiniz. Böylece dosyalarınızı üçüncü parti bir bulut ortamına kopyalayıp orada arşivleyebilirsiniz. Ardından Mac’inizden silerek depolama alanınızda yer açabilirsiniz.  

Mac’in yerel depolama alanında tuttuğunuz müzikler de çok fazla yer kaplıyor olabilir. Eğer albümlerin dijital kopyalarını saklıyorsanız, bunları taşınabilir bir sürücüye aktarmayı tercih edebilirsiniz. Ya da Apple Music gibi bir dijital müzik uygulamasına üye olarak buradan online müzik dinlemeye başlayabilirsiniz. Ayrıca daha etkili bir yol olarak Wi-Fi üzerinden müzik dinleyebilirsiniz. Herhangi bir indirme yapmadan sürekli müzik akışını dinlemek, depolama alanınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

 


Göz atmak isteyebilirsiniz; 4.5K Ekran ve M1 Çiplerle Rengarenk iMac’ler


 

5. Grafik ayarlarınızı gözden geçirin 

MacOS, Apple bilgisayarlarda sorunsuz olarak stabil bir şekilde çalışırlar. Performans değerlerini sabit tutma eğilimindedirler. Fakat bu stabiliteyi koruyabilmek için bazen cihazınızın olduğundan daha fazla efor sarf etmesi gerekir. Bu durumun önüne geçmek için bazı grafik ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Bazı kullanıcılar Dock’ı kapatarak Mac’lerini hızlandırmayı tercih etmektedir. Bunu yapabilmek için Sistem Tercihleri > Dock alanına gidin ve  “Büyütme” , “ Uygulama açılışlarını canlandırmayla göster” ve “Dock’u otomatik olarak gizle ve göster” seçeneklerinin yanında yer alan kutucuklardaki tik işaretlerini kaldırın.  

 

6. Artık kullanılmayan dosyaları silin, çöp kutunuzu boşaltın 

Hızlandırma için bir diğer öneri de eski ve gereksiz dosyalarınızdan kurtulmanızdır. Bununla beraber çöp kutunuzda da varlığını unuttuğunuz birçok dosya yer işgal ediyor olabilir.  

Genellikle en çok gereksiz dosya “İndirilenler” klasöründe yer alır. İndirdiğimiz dosyalar sıklıkla buradadır çoğu kez silmeyi unuturuz. O yüzden “İndirilenler” klasörünü ara ara kontrol etmek gerekir. Böylece gereksiz dosyaları silerek çöp kutusuna göndermek iyi bir başlangıçtır. Mac’inizde eğer çok fazla belge tutuyorsanız bunları taşınabilir bir sürücüye aktarmayı düşünmelisiniz. Böylece taşınabilir sürücüye belgelerinizi aktardıktan sonra bilgisayarınızdan gönül rahatlığıyla silebilirsiniz.  

Unutulmaması gereken en önemli konu, sildiğiniz dosyaların doğruca çöp kutusuna gittiğidir. Eğer bütün bu silme işlemlerinin sonunda çöp kutusundaki belgeleri silmezseniz, yaptığınız temizliğin bir anlamı olmayacaktır. Ayrıca  çöp kutusunda bulunan dosyalar daima sistemde yer tutmaya devam etmektedir. 

MacOS bu konuda kullanışlı bir otomatik çöp kutusu boşaltma fonksiyonunu bünyesinde barındırıyor. Otomatik olarak çöp kutunuzun temizlenebilmesi için menü çubuğunda bulunan Apple logosuna tıklayın.  Mac Hakkında’yı seçin ve buradan depolama seçeneğine gidin. Daha sonra “yönet” menüsüne girdiğinizde çöp kutunuzu 30 günde bir otomatik olarak boşaltma seçeneğini bulacaksınız.  

 

7. Düzenli olarak Mac’inizi yeniden başlatın 

Pek çok Mac kullanıcısı, kullanım kolaylığı sağladığı için Mac bilgisayarını uyku modunda tutmaktadır. Uyku modu, sisteminizi hızlı cevap verebilir durumda tutan bir tür stand-by işlemidir. Bir bakıma bilgisayarınız hâlâ çalışmaya devam etmektedir. Bu sırada RAM ve disk kullanımları sona ermez. Böylece minimum ölçekte de olsa arkaplanda devam eder. Uzun süre açık kalan Mac işletim sistemlerinde açık olan uygulamaların sayısı artmış olacaktır. Ayrıca bir noktadan sonra çok fazla gereksiz sistem datası RAM belleğinizi işgal etmeye başlayacaktır.  

Bu durumdan korunmak için en iyi yol, düzenli olarak Mac’inizi yeniden başlatmaktır. Sistemi yeniden başlatmak, açık olan her şeyi sıfırlayacağı için performansa olumlu yönde katkı sağlayabilmektedir.  

 

8. Her şeye temiz bir başlangıç yapın  

Evet… En son önerimiz gayet anlaşılabileceği üzere temiz bir başlangıç yapmaktır. Yani Mac’inizi sıfırlamak ve yeniden yüklemektir. Unutmayın, burada saydığımız yöntemler dışında pek çok farklı etmen de sistem kararlılığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Eğer bütün yolları denemenize rağmen tam anlamıyla istediğiniz sonucu alamıyorsanız, temiz bir Mac kurulumu yapmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca bu işlemi yapmadan önce bütün ayarlarınızı ve dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun. Çünkü yeni kurulumla beraber dosyalarınızı da kaybedeceksiniz. 

 

Exit mobile version