Mac Cihazların Sevilmesini Sağlayan Nedenler

Yazı:Kerem Güleç

Yüksek fiyatlara rağmen vazgeçilemeyen Mac’lere yönelik bağlılığın farklı sebepleri var. Kimileri incelik ve tasarım gibi ayrıntıları beğenirken kimileri de ekran özelliği ya da performans seviyesine bayılıyor. Ancak her ne sebeple olursa olsun Mac cihazlardan vazgeçememenin sebepleri çok. Peki, Mac cihazlar neden bu kadar seviliyor? Onları diğerinden ayıran özellikler neler?

Basit ve sade tasarım

 

Burada basit kelimesi aklınıza sıradanlık getirmesin. Aslında burada basit ve sadece olarak adlandırmak istediğimiz özellik Mac modellerini diğer bilgisayarlara göre ayrıcalıklı yapan kısımlar anlamını taşıyor. Şimdi bu basit ve sadeliği adım adım açıklamaya çalışalım.

Steve Jobs’un bu konuyla ilgili bir sözünü burada paylaşmanın tam yeri olduğunu düşünüyoruz. Steve Jobs “Tasarım sadece nasıl göründüğü ve hissedildiği değildir. Tasarım, nasıl çalıştığıdır”. demiştir.

Şarj dayanıklılığı

 

Pil ömrü konusunda Mac modellerinin eline su dökecek başka bir marka yok desek yeridir. Çıktığı günden bu yana kullanıcılara pil ömrü konusunda ciddi avantajlar sağlayan Mac cihazlar, genel olarak pil ömrü açısından oldukça etkili bir konumda yer alıyor.

2000’li yıllarda bilgisayarlardaki pil ömürleri ortalama 2 – 3 saat civarlarındaydı. 2010 yılına geldiğimizde 5 – 6 saat dayanan piller karşımıza çıktı. Ancak son 3 – 4 yıl içerisinde bazı bilgisayar modellerinde pil ömrü neredeyse tam gün dayanmaya başladı. Bu modeller tabii ki ilk olarak Mac bilgisayarlar olarak karşımıza çıktı. Tüm gün şarjı bitmeden bir bilgisayar oldukça harika bir şey. Şöyle bir düşününce sadece bilgisayarı yanınıza alıp çıkmanız yeterli. Ne bir şarj aleti almanız gerekiyor, ne de gittiğiniz yer de priz aramanız.

Bu konuyu daha detaylı açıklamak gerekirse bazı örneklerle son zamanlarda bilgisayarlarda karşımıza çıkan pil ömürlerine daha yakından bakalım.

MacBook: 10 saat

11-inç MacBook Air: 9 saat

13-inç MacBook Air: 12 saat

13-inç Retina Ekranlı MacBook Pro: 10 saat

Tüm Apple Cihazları ile Uyumlu – Süreklilik

Apple’ın son zamanlarda yaptığı çalışmalar ile artık Mac modelleri tüm Apple cihazları ilr uyumlu hale geldi. Eğer telefondan tablete bilgisayardan saate kadar Apple kullanıyorsanız, cihazlar arasındaki uyum oldukça önemli bir noktaya geliyor. Bu nedenle Apple da bunu düşünmüş olacak ki son yıllarda bu konuya daha fazla önem verdi ve cihazların uyum içinde üretime alınmasını sağladı.

Şimdi bu uyumluluk ya da diğer adıyla süreklilik konusuna daha detaylı bir şekilde göz atalım.

Performans

Apple’ın odak noktalarından birinin performans olduğu bilinir. Kullanıcı deneyimi ise her zaman beklentilerin yüksek olduğu bir argüman. Mac’ler, işte bu yüksek beklentilere yanıt vermede adeta uzman. Hızlı bir şekilde gerçekleşen işlemler, açılış-kapanış süreleri, bekleme sürelerinin diğer birçok aygıta göre daha az olması, ekran, kamera, güvenlik özellikleri derken Mac’ler, performans anlamında son derece ünlüdür. Benzersiz olmalarının en önemli aktörlerinden biri de budur.

Bu yazı, Macline dergsinin Haziran sayısından alınmıştır.

 


Kerem Güleç

Fotoğraf ve baskı teknolojilerine yoğun ilgi gösteren, trendleri yakından takip eden Güleç, Apple cihazlarını hayatının bir parçası olarak görüyor. 10 yılı aşkın süredir Mac kullanıyor. Güleç Etiket’in yöneticileri arasında yer almaktadır.


 

Exit mobile version