M1 Çipli ‘Çılgın ama Pahalı’ iPad Pro 

Apple’ın en yeni iPad Pro modeli, tahmin edildiği gibi yeni nesil M1 çiple geldi. M1 çip, hız ve performans anlamında daha önceki Apple cihazlarında sunduğu özelliklerin yansımalarını iPad Pro’ya da taşıyor. Böylece, cihazın genel itibarıyla teknik özellikleri ve performansına yönelik beklentileri karşıladı. Öte yandan iPad Pro, giriş seviye modelinden itibaren 10 bin TL bandını aştı. Uzun süredir yeni bir eşik olarak görülen bu fiyat bandının aşılmakla kalmadığına, çok daha ötesine geçildiğine tanıklık ediyoruz. Peki iPad Pro, bu kadar ‘pahalı’ olmayı hak ediyor mu?  

Tüketici, talebine ve ihtiyacına göre kendisine uygun seçimler yapacak. Bununla birlikte fiyatlarda astronomik artışlar yaşandığını net bir şekilde görüyoruz…

Öncelikle yeni iPad Pro’nun özelliklerini mercek altına alacağız, ardından da tabloyu fiyatıyla birlikte çözümleyeceğiz. Apple bugüne kadar tasarlanan en güçlü ve en gelişmiş iPad Pro’yu geçtiğimiz Nisan ayında duyurdu. Mayıs ayının sonuna doğru satışa çıkan yeni iPad Pro, iPad ile yapabileceklerinizin sınırlarını zorluyor. Buna şüphe yok.  

 


İlginizi Çekebilir: Apple M1 çipi ile yeni iMac’i tanıttı! İşte çıkış tarihi ve fiyatı


 

iPad Pro

Apple M1 çip ile birlikte performansta olağanüstü bir artış sağlayan iPad Pro, kendi sınıfının en gelişmiş aygıtı şeklinde. Yakından incelediğimiz yeni iPad Pro’nun gerçekten sıra dışı bir performansa sahip olduğunu belirtmemiz gerek. 

iPad Pro’nun önceki nesillerinden de gayet aşina olduğumuz şeyler yeni nesilde daha da ileri taşınmış. 12.9 inç iPad Pro, yeni Liquid Retina XDR ekrana sahip. iPad Pro, bu ekranla birlikte Extreme Dynamic Range özelliğini destekliyor. Yüksek performans isteyen HDR iş akışlarında gerçeğe daha yakın detaylar sağlayarak daha iyi bir görsel deneyim vadediyor.  

Her ne kadar ülkemizde aktif olmasa da yakın gelecekte sunulacak olan 5G teknolojisine hazır bir cihazla karşı karşıyayız… iPad Pro’daki 5G özelliğine sahip Cellular modelleri hareket halindeyken daha da hızlı kablosuz bağlantı imkanı sunuyor ve yüksek hızlı aksesuarlar için profesyonel düzeyde işlem hacmi sağlıyor. Üstelik iPad Pro Thunderbolt özelliğini destekliyor.  

Modelde bir iPad için gerçekten şaşırtıcı bir kamera sistemi söz konusu… Ultra Geniş ön kamera, kullanıcıları otomatik olarak kadrajda ortalayan yeni Ana Sahne özelliğini de destekliyor. Bu sayede görüntülü aramalar şimdi çok daha keyifli hale geliyor.  

 

M1 çip ve donanım  

M1 çip, iPad Pro’nun performans seviyesini yepyeni bir noktaya taşıdı. Yakından deneyimlediğimiz 8 çekirdekli CPU (işlemci) tasarımı, düşük güç tüketimli bir çipin içinde en hızlı CPU çekirdeklerini barındırıyor ve A12Z Bionic’e oranla yüzde 40-50’ye kadar daha hızlı CPU performansı sunuyor. Yüzde 35-40’a kadar daha hızlı GPU (grafikler), performansı sunan 8 çekirdekli GPU kendi kategorisinde rakip tanımıyor. CPU ve grafik performansı bir araya geldiğinde iPad Pro kendi sınıfının en hızlı örneği olarak sektöre bir kez daha öncülük ederken rekabetin çıtasını bir miktar daha üste taşıyor. Buna şüphe yok.  

 

Yeni nesil 16 çekirdekli Apple Neural Engine, gelişmiş görüntü sinyali işlemcisi (ISP) ve 16 GB bellek, 2 kat daha hızlı depolama ve 2 TB’a kadar kapasiteye sahip; yüksek bant genişliği sunan birleşik bellek mimarisi gibi güçlü özel teknolojiler iPad Pro’yu her zamankinden de becerikli hale getirdi.  

M1 çipin dillere destan güç verimliliği iddialı bir performans sunuyor. Ayrıca, iPad Pro’nun ince ve hafif tasarımından ödün vermeden tüm gün süren pil ömrü sağlıyor. M1 çip A-serisi çiplerle aynı temel mimariyi paylaşıyor. Böylece, iPadOS, M1’de bulunan güçlü teknolojilerden tamamen faydalanacak şekilde optimize ediliyor. Böylece basit gezinme hareketlerinden en zorlu iş akışlarına tüm görevleri kolayca gerçekleştirebiliyor. 

 

Ekran 

Yeni Liquid Retina XDR ekran, öncü performansını 12.9 inç iPad Pro’ya taşıyor. Ekranın arka kısmının tamamını kaplayan 10.000’in üzerinde LED içeriyor. Mini-LED tasarımıyla Liquid Retina XDR ekran 1000 nit’e kadar tam ekran parlaklığı sağlıyor. Üstelik, 1600 nit maksimum parlaklığa ve 1.000.000:1 gibi iddialı bir kontrast oranına sahip. Tüm bu özellikleriyle yaratıcı iş akışlarını zenginleştiriyor. En parlak alanları ve en karanlık görsellerde bile en ince detayları yakalıyor. Böylece, gerçek dünyayı yansıtan, büyüleyici bir görsel deneyim çıkıyor.  

Bu model ile fotoğrafçılar, video sanatçıları gibi profesyoneller gerçeğe yakın HDR içerikleri, büyük ekranlarında düzenleyebilecek. Yeni Liquid Retina XDR ekran, 11 inç iPad Pro’da da bulabileceğiniz farklı gelişmiş teknolojileri de içeriyor. ProMotion, True Tone ve P3 geniş renk desteği gibi özelliklere sahip.Böylece, HDR ve Dolby Vision içeriklerde mobil cihazınızda sinematik açıdan benzersiz bir izleme deneyimi sunuyor. 

 

Kamera 

iPad Pro’daki TrueDepth kamera sisteminde, 12 MP Ultra Geniş ön kamera bulunuyor. Bu yepyeni kamera, görüntülü aramalarınızı sağşayan Ana Sahne özelliğini destekliyor. Ana Sahne özelliği ön kameradaki geniş görüş alanından ve M1 çipin yapay öğrenme becerilerinden yararlanıyor. Bu sayede, kullanıcıları algılıyor ve kadrajda ortalıyor.

Kullanıcılar hareket ettikçe Ana Sahne özelliği süjeyi kadrajda tutmak için otomatik olarak pan yapıyor. Kamera kadraja giren diğer kişileri de algılıyor. Ayrıca, herkesi sığdırabilmek için yumuşak bir şekilde görüntüyü uzaklaştırıyor. Böylece herkesin sohbete katılmasına imkan veriyor. Bu sayede ister iş arkadaşlarınızla beyin fırtınası yapıyor olun, bağlantı deneyimi her zamankinden daha ilgi çekici hale geliyor. 

 

5G’ye hazır 

5G, yakın gelecekte Türkiye’deki kullanıcıların hareket halindeyken daha iyi bir performansa sahip olmalarını sağlayacak. Ayrıca, daha fazla iş halletmelerine ve yeni nesil indirme ve yükleme hızlarına erişmelerine imkan verecek. Böylece online videolar yüksek kalitede izlenebilecek. Gerçek zamanlı olarak birlikte çalışılırken yüksek çözünürlükle FaceTime görüşmesi yapılacak. 5G etkin bazı ülkelerde yapılıyor bile. Kullanıcılar güvenli ve hızlı bağlantı sayesinde yaratıcı ve üretken olacak. Böylece, herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanmak zorunda kalmayacak.  

iPad Pro, kendi kategorisindeki en yüksek 5G bant sayısına sahip. Böylece, dünya çapında en geniş 5G kapsama alanını sunuyor. ABD’deki iPad Pro modelleri, iPad Pro’nun 4 Gbps’ye kadar yüksek hızlara erişmesini sağlıyor. Ayrıca, 5G’nin daha yüksek frekanslı versiyonu olan milimetre dalga boyunu destekliyor.  

Ek olarak iPad Pro eSIM desteğine sahip. Aygıt, böylece ağ bulmayı ve yerinde 5G veri planlarına üye olmayı kolaylaştırıyor. 

 

Thunderbolt sürprizi 

Thunderbolt ve USB 4 desteği, iPad Pro’daki USB-C bağlantı noktasının çok yönlü olmasını sağlıyor. iPad Pro, önceki nesile oranla 4 kat daha yüksek bant genişliğine çıkabiliyor. Üstelik, 10 Gbps Ethernet desteği sunuyor. Ayrıca, yüksek performanslı aksesuarlardan oluşan devasa bir ekosistemin kapılarını aralıyor.

Bu kadar ‘geri dönüştürülmüş malzeme’ odaklı bir ürünün neden böylesine pahalı olduğu sorusunu sormadan edemiyoruz. Apple üzüyor!

Daha hızlı harici depolama ve tam 6K çözünürlükte Pro Display XDR dahil harici ekranlarda daha da yüksek çözünürlük imkanı sağlıyor. Tüm bu aksesuarlar yüksek performanslı kablolarla ve dock’larla bağlanıyor. Her zamankinden daha fazla çevre birimini destekliyor. Böylece, iPad Pro şimdi yaratıcı iş akışlarınıza daha da sorunsuz bir şekilde adapte oluyor. 

 

iPad Pro’nun diğer özellikleri 

M1 çipteki Akıllı HDR 3 desteğini ilk defa iPad Pro’ya getiriyor. Bu sayede, pro kamera sistemini daha da becerikli hale getiriyor. Loş ışıklı ortamlarda ise ISP ve LiDAR Tarayıcısı görselleri ve videoları doğru bir şekilde odaklıyor. Böylece, neredeyse hiç ışık olmadığında bile olağanüstü detaylar yakalayabiliyor. Arkadan aydınlatmalı tuşları, entegre trackpad’i ve havada duran tasarımıyla rahat bir yazma deneyimi sunuyor. Ayrıca, Magic Keyboard Beyaz renk seçeneğiyle sunuluyor.

 

Ve Fiyatlar 

Yeni 11 inç ve 12.9 inç iPad Pro modelleri gümüş ve uzay grisi renk seçenekleriyle. iPad Pro; 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB ve 2 TB yapılandırma seçenekleriyle geliyor.  

11 inç iPad Pro, Wi-Fi modeli için 8.599 TL, Wi-Fi + Cellular modeli için 10.199 TL; 12.9 inç iPad Pro Wi-Fi modeli için 11.199 TL, Wi-Fi + Cellular modeli için 13.599 TL’den başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor.  

11 inç 2019 iPad Pro 1 TB modeli 12.899 TL. 2020 versiyonu 13.649 TL. 12.9 inç 512 GB 2020 iPad Pro 13.749 TL şeklinde sıralanıyor. Açıkça görüldüğü üzere iPad Pro serisi artık 10-4 bin TL aralığındaki fiyatlarla satın alınıyor.  

 

Sonuç Olarak

En yeni modellerin WiFi+ hücresel fiyatları 2 TB için 20 bin TL’nin de üzerine çıkmış durumda. Bu akıl almaz fiyatlar, bir iPad modelinde daha önce görülmemiş seviyelere işaret ediyor. Apple’ın sunduğu fiyatlarda öğrenci ve eğitimci indirimleri elbette çok iyi. Ancak günümüzde profesyonellere yönelik iPad Pro’ların standart şekilde satın alınması halinde getirdiği mali yük, MacBook’ların da ötesinde iMac’lerle yarışır seviyelere taşındı.

Bu kapsamda iPhone serisinde yüksek profil ve altı modeller arasında yer alıyor. Ayrıca, Pro ve diğer modellerdekine benzer şekilde. Yani tüketici burada talebine ve ihtiyacına göre kendisine uygun seçimler yapacak. Bununla birlikte fiyatlarda astronomik artışlar yaşandığını net olarak görüyoruz. 

Bu arada ikinci nesil Apple Pencil 1.119 TL’den satışa çıktı. Yeni iPad Pro için Magic Keyboard Siyah ve Beyaz renk seçenekleriyle 11 inç iPad Pro için 2.999 TL. 12.9 inç iPad Pro için ise 3.499 TL’den satışa çıktı. 

 

Exit mobile version