Lens temizliğinin incelikleri

Ne çekerseniz çekin, nerede çekerseniz çekin, fotoğraf makinenizin lensinin bir noktada temizleme gerektirecek kadar kirlenmesi kaçınılmazdır. Lenslerin tam şeklinde işlevlerini yerine getirmesini sağlamak için, onları hak ettikleri ayrıntılara dikkat ederek temizlemek için atmanız gereken çeşitli adımlar vardır. Sonuçta, bakımlı bir lensi ömrü boyunca kullanabilirsiniz.

ön ve arka bileşenlerin temizlenmesi
öncelikle, merceklerin ön ve arka bileşenlerini temizlemek gerekir. Açıkça görülen nedenlerden ötürü, bu iki optik bileşenin özellikle günlük çekim yaparken kirli olma ihtimali yüksektir, özellikle de ön kısmın. Bununla birlikte, klasik bir temizlik bezi seçmeden önce, küçük bir hava üfleyici kullanın. Giotto Rocket markasını önerebiliriz, çünkü onlarca yıldır dünya çapında fotoğrafçılar tarafından kullanılan eski bir araçtır. Bir hava üfleyicinin kullanılması lensinizdeki tozu veya kiri temizlemek için yardımcı olacaktır; aksi taktirde merceği bir bezle doğrudan sildiğinizde toz parçaları merceği çizebilir.

Hava üfleyici ile tozları üfledikten sonra, bir mikrofiber kumaş ve temizleme solüsyonu kullanmanız gerekecektir. Mikrofiber bezler doku ve kalitede farklılık gösterir, bu yüzden hav bırakmayan bir bez bulmaya dikkat edin. Ayrıca, temizleme solüsyonunu kullanırken, solüsyonu doğrudan optik bileşenlere püskürtmekten kaçının. Bunun yerine, solüsyonu bezin üzerine püskürtün ve onunla silin. çizgiler oluşuyorsa, tam olarak temiz bir yüzey elde etmek için mikrofiber bezin kuru kısmını kullanın.

 

Lensin dışının temizlenmesi
Lensinizin dışını sık sık temizlemeyebilirsiniz, ancak bunu yaptığınızda da doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Mikrofiber bir bez lensin dışının tozunu ve kirini almak için yeterlidir ve lensinizde derinlemesine bir temizlik yapmak istediğiniz zaman en çok işe yarayacak bir şey de diş fırçasıdır.

özellikle kılları yumuşak olan bir diş fırçası kullanın ve herhangi bir sıvı temizleyici olmadan lenslerin dış kısımlarını ve aralıklarını fırçalayın. Fırça üzerindeki kıllar, odak ve zoom halkaları arasında biriken kiri çıkarmalıdır.

Birçok lens için “suya dayanıklı” veya “hava koşullarına dayanıklı” olduğu iddia edilse de gerçek şu ki, herhangi bir lens sıvılardan tamamen korumalı değildir. Bu nedenle lensin içinde bulunduğu silindire sıvı temizleyicilerden kaçırmamaya dikkat etmenizi öneririz. Solüsyon kullanmanın kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorsanız, temizleme solüsyonunu lensin üzerine doğrudan değil mikrofiber bezin üzerine biraz dökün.

Lens kontakları
Daha yeni lenslerde, odaklama motorunu, görüntü sabitleme ayarını (varsa) süren, fotoğraf ve lens hakkındaki bilgileri fotoğraf makinesinin gövdesine aktarmaya yardım eden elektronik kontaklar bulunmaktadır. Genel olarak, bunlara ilişkin bir endişeye kapılmanıza gerek yok. Aslında, bunlar hassas metallerden yapılmış olduğundan mümkün olduğunca temizlemekten kaçınmak gerekir.
Ancak, lens ile kamera arasındaki bağlantıyla ilgili sabit bir hata kodu alıyorsanız, yapacağınız en güvenli şey kontakları standart bir kalem silgisiyle temizlemektir. Kullandığınız silginin yumuşak bir kauçuktan yapılmış olduğundan emin olun, zira bazı silgiler kontakları çizebilecek aşındırıcı maddeler içerebilirler. Ayrıca, lensin aşağı baktığından emin olun ki, silgi tozları lensin iç bileşenlerine girecek yol bulamasın. Yine, bunu yalnızca son çare olarak düşünün.

 

İşi profesyonellere bırakın
Yukarıda bahsedilen adımları izlemekten hoşlanmıyorsanız veya rahat yapamıyorsanız, yanlışlıkla objektife bir zarar da verebilirsiniz. Bu durumda işi profesyonellere bırakmalısınız. Evet, bunun bir masrafı olacaktır, ancak mercek temizliği yapılması gereken bir şeyse, harcanan para sağlam bir yatırım olacaktır.

Sonuç olarak
Genel olarak, merceğinizi iyi yağlanmış bir makine gibi çalışır vaziyette tuttuğunuzda, gerekli araçları elinize aldıktan sonra bu işlem çok fazla zaman almaz. özellikle de lensinizi kameraya düzgün şekilde takıp çıkarırsanız, hem ön hem de arka objektif kapaklarını da takıp saklarsanız.

Lensiniz burada bahsedilenden daha derin sorunlara sahipse veya dahili optik bileşenlerde kir birikmişse, yapılacak en iyi şey fotoğraf makinenizi aldığınız yerle temasa geçip profesyonel olarak temizlenmesini sağlamaktır. İster imalatçının resmi servisi ile isterse de üçüncü bir tarafla temasa geçin, sonuçta bu bakım bunların sürekli olarak yaptıkları bir iştir. Ve bize güvenin, lensinizi profesyonel bir şekilde temizlenmesi için birkaç yüz lira harcamak, pahalı bir lensi mahvetmekten daha iyidir.

 

Exit mobile version