Keto Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Keto diyeti nedir, nasıl yapılır, zararı var mı gibi sorulardan yola çıkarak ketojenik diyet ile ilgili merak edilen tüm soruları cevapladık.

Keto diyeti nedir sorusu, zayıflamaya karar veren ya da zayıflama sürecine giren kişilerin sorduğu soruların başında geliyor. Düşük karbonhidrat alımını içeren bu diyet, sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Birçok araştırma, söz konusu diyetin kilo verme ve daha sağlıklı yaşamaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Peki ama bu diyetle ne amaçlanıyor, bu diyet nasıl yapılıyor? Gelin, bu soruların cevabını detaylı bir şekilde öğrenelim.

Keto Diyeti Nedir?

Keto veya ketojenik, düşük karbonhidratlı bir diyet çeşididir. Bu diyet ile protein ve yağ oranını daha fazla tutup karbonhidrat oranını düşürmek amaçlanır. Hamur işleri, beyaz ekmek, patlamış mısır, kızartma, kola gibi sağlıksız karbonhidratlardan uzak durulur.

Karbonhidrat alımının azalması hâlinde vücut karbonhidrat yerine yağ yakmaya başlar. Ketojenik diyet kan şekeri ve insülin seviyelerinde ciddi oranda düşüşlere yol açabilir.

Keto Diyeti Nasıl Yapılır?

Keto Diyeti Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet kendi içinde birkaç çeşide ayrılır. Standart ketojenik diyet orta değerde protein, yüksek yağ ve çok düşük seviyede karbonhidrat içeren bir diyettir. Yüzde bazında ele alacak olursak %10 karbonhidrat, %20 protein, %70 yağ alınıyor.

Döngüsel ketojenik diyet 5 ketojenik diyet uygulanan, 2 gün ise yüksek karbonhidrat alınan bir beslenme biçimidir. İsmi de buradan geliyor. Ketojenik diyet yapmak isteyen bir kişi bunu döngü hâlinde tekrarlıyor.

Yüksek proteinli ketojenik diyet ise standart ketojenik diyetle hemen hemen aynıdır. Tek farkı, daha fazla protein alınmasıdır. Standart diyette %20 protein alıyorsanız bu diyette %30-35 protein almanız gerekiyor.

Keto Diyeti Zararları Neler?

Bu diyete yeni başlayanlarda genellikle mide rahatsızlığı, baş dönmesi, halsizlik gibi şikâyetler olur. Uzmanlara göre keto diyetler kabızlık, tansiyon düşmesi, kalp hastalığı riskinde artışa yol açabilir. Ruh hâlinde meydana gelen değişimlerden ötürü kişi kendini izole edebilir, düzensiz beslenmeye başlayabilir.

Bir karaciğer, tiroid ya da safra kesesi ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı olanların bu diyetleri yapması uygun görülmemekle birlikte tavsiye de edilmiyor.

En iyi diyet diye bir şey olmadığını unutmayın. Diyet, kişinin sağlığı, yaşam biçimi ve benzeri durumlar göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bu nedenle kendi kendinize bir diyet listesi oluşturup uygulamak yerine diyetisyene danışmalısınız.

Exit mobile version