Google’ın “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu, senelerdir varlığını koruyor. Her ne kadar butondan bir dönem vazgeçilmiş olsa da bugüne döndüğümüzde arama butonunun hemen yanındaki yerinde durduğu görülüyor.
Şirketin butonun kullanım oranına ilişkin sunduğu istatistiksel bilgiye göre kullanıcıların büyük bir kısmı, söz konusu butonu kullanmıyor. Öyleyse bu buton neden hâlâ var? Mademki kullanılmıyor, boşa yer işgal etmiş olmuyor mu? Google’ın arama sayfasından neden kaldırılmıyor?
Bu sorunun cevabı aslında butonun sunduğu işlevsellikte saklıdır. Google’ın bu butonla kullanıcılara sağladığı başlıca avantajları aşağıdaki başlığın altında sıralanmıştır.
Kendimi Şanslı Hissediyorum Butonunun Faydaları
- Zaman tasarrufu
- Tarihi olaylardan haberdar olma
Google’ın söz konusu buton ile kullanıcılara yönelik en önemli katkısı şüphesiz ki zamandan tasarruf etmelerini sağlamaktır. Birçok kullanıcı, Google’ın arama motorunu kullanırken arama terimlerini girdikten sonra “Google’da Ara” butonuna ya da “Enter” tuşuna basar.
“Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu, kullanıcılardaki bu alışkanlıktan da fark edilebileceği üzere görünmezdir, kullanıcıların yok saydığı bir butondur. Peki, arama sorgusunu “Enter” tuşuna ya da “Google’da Ara” butonuna basmadan, ilgili butona tıklayarak yapsak ne olur?
Bu butonu kullanarak arama sorgusu yaparsanız direkt ilgili web sitesine yönlendirilirsiniz. Örneğin Google’ın arama kutusuna “Technotoday” yazdığımızı varsayalım. Bundan sonraki adımda da “Google’da Ara” butonunun hemen yanındaki butona tıklayalım.
Butona tıkladıktan sonra doğruca şu an bulunduğunuz web sitesine yani Technotoday’in sitesine gireceksiniz. Bunu yaptığınızda arama motorunun sıraladığı web siteleri arasında dolaşmanıza gerek yoktur.
Bu özelliği kullanırken elbette ki dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin “Amazon” yazdıktan sonra butonu kullanırsanız Amazon’un sitesine yönlendirilirsiniz.
Peki, sizin istediğiniz bir şirket olan Amazon’u bulmak değil de Amazon Ormanları ile ilgili bilgi almak olsaydı? Bu durumda Amazon’u “Amazon Ormanları” olarak değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yaptığınızda ise Wikipedia’nın Amazon Ormanları sayfasına gireceksiniz..
Google’ın “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna arama kutusuna hiçbir sözcük yazmadan tıklarsanız da Google Doodles’a gidersiniz. Bu sayfada ise Google’ın belirli olaylar, kutlamalar ve benzerleri için yaptığı Doodle’ları görmeniz mümkündür. Bunun dışında sayfayı tarihi olaylar hakkında bilgilenmek için de kullanabilirsiniz.