Katlanabilir Telefonlar ve Apple’ın Planları

İlk kez Samsung’un katlanabilir telefona yaklaşımını aslında bir tür ‘prototip’ halinde, bir video eşliğinde kamuoyuyla paylaştığı sırada takvimler bundan takribi 5 sene öncesini gösteriyordu. Devam eden süreçte, 2018’de Kore merkezli teknoloji şirketi, kalın bir camekanın arkasında, insanların sadece gözucuyla bakabilecekleri, kati suretle dokunamayacakları ama aslında geleceğe de göz kırpan ilk prototip telefonunu gösterecekti. Kalın olduğu anlaşılıyordu, katlanabilen bir telefondu bu…

Derken 2019 başında ABD’de düzenlenen yılın ilk büyük teknoloji fuarı CES 2019’da, Çinli bir üretici, bu kez ‘dokunulabilen’ bir katlanabilir ekranlı telefon tanıtıyordu. Artık konsept veya prototip olmaktan çıkan bu yeni nesil anlayışın gerçek oluşu gerçekleşmişti. Ancak Çinli üreticinin cihazı ses getirmedi, bekleyiş ‘önemli’ bir üreticinin ilk katlanabilir telefonu lanse edeceği zamana endeksliydi adeta ve Şubat ayı geldi…

20 Şubat 2019’da Samsung, yeni Galaxy S serisini tanıttıktan sonra bir sürpriz daha yaptı ve katlanabilir telefonu Galaxy Fold’u duyurdu. Galaxy Fold’tan kısa süre sonra da Huawei’den karşı hamle geldi ve Mate X tanıtıldı. Endüstrinin lider markalarından ikisi, bu yeni segmentteki çılgın rekabete başlıyorlardı. Akıllı telefonlar 10 bin TL’nin üzerinde fiyatlarla ve fütüristik görünümleriyle türlerinin en popüler iki örneği olarak kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Peki Apple’dan bir hamle gelecek miydi? Bu sorunun yanıtına gelmeden önce katlanabilir ilk akıllı telefonları mercek altına alacağız. Bu çok yeni segmenti tanıdıktan sonra da Apple’a yakından bakacağız.

Katlanabilir ekranlı Huawei Mate X

Geçtiğimiz Şubat ayının sonunda İspanya’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nin süper-starlarından biri de Huawei Mate X oldu. Çarpıcı tasarımıyla dikkat çeken model, 5G desteğiyle de öne çıktı. 2.480 x 1.148 piksel çözünürlüklü 6.6 inç ile 2.480 x 892 piksel çözünürlüklü 6.38 inçlik OLED çift ekrana sahip olan cihaz, birleşip tablet formuna geçişte toplamda 2.480 x 2.200 piksel çözünürlüklü 8 inçlik bir ekran kullanımı sağlıyor. Özel bir menteşe tasarımına sahip, üstelik katlanabilir ekranlı telefonlar arasında ondan incesi yok.

Mate X’te kapalıyken standart kullanım şekli, açılınca yüksek eğlence ve üretkenlik gibi gerekliliklere üst düzey çözüm vaat ediliyor. Öte yandan cihazda Kirin 980 işlemcisi, 55W süper-hızlı şarj teknolojisine sahip (yarım saatte neredeyse doluyor) 4.500 mAh kapasiteli pil, 512 GB depolama, 8 GB RAM ve 5G desteği öne çıkan özellikler arasında yer alıyor. Huawei Mate X üçlü kamera sistemini 40 + 16 + 8 MP çözünürlükler üzerinden konumlandırıyor. Burada diyafram açıklıkları sırasıyla f/1.8, f/2.2 ve f/2.4. Samsung’un kamera özellikleri tarafında öne geçtiğini görüyoruz. 30/60fps’de 2160p video kaydı gerçekleştiriyor.

Satışlarına 2019 yılı ortasında başlanacağı açıklandı.

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold, tek ekran halinde 4.6 inç formunda geliyor, bu yapı tamamen açıldığında 7.6 inç boyutuna ulaşıyor. Çözünürlük değerleri ise tam açık halde 1536 x 2152 piksel şeklinde. Piksel yoğunluğu 420ppi. Katlanmadığında yapılan işlemlere, cihaz ekranları açıldığında kalınan yerden devam ediliyor. 4840 mAh gibi oldukça büyük bir batarya kapasitesi bulunuyor.

Donanım teknolojisinin merkezini 7nm üretim sürecine sahip Qualcomm Snapdragon 855 işlemcisine emanet eden Galaxy Fold, ayrıca 12 GB LPDDR4x RAM ve 512 GB UFS3.0 dahili depolama kullanıyor. İnanılmaz değil mi?

Ana kamerasında üçlü lens sistemi bulunan Samsung Galaxy Fold, 16 + 12 + 12 MP’lik üç yapıyı kullanıma sunuyor. Bu sistemde diyafram aralıkları sırasıyla f/2.2, f/1.5 – f/2.5 değişken yapıda ve f/2.4 şeklinde. Ek olarak katlandığında ön kamera olarak kullanılabilen 10 MP’lik bir kamera daha sunuyor. Ekranı açıkken de 10 + 8 MP’lik çift ön kamerası daha var. Bu tarafta RGB derinlik sensörü de devreye giriyor. 30/60fps’de 2160p video kaydı gerçekleştirilebildiğini de belirtelim.

Uygulama Devamlılığı, Samsung’un yıldızı. Hangi ekran formunda ne yapıyorsanız geçişlerde kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.

Değerlendirme ve rekabet

Kesinlikle günümüzün değil geleceğin akıllı telefonları gibiler. Her ikisi de. Çünkü sundukları olağanüstü işlemci, depolama alanı, RAM, ekran özellikleri ile kullanım açısından ‘fazlasını’ vaat ediyorlar. Sanki bir tür başkaldırı, gövde gösterisi gibiler. Her ikisi de.

Buna karşın cihazlar, bir dönemin prototip akıllı telefonlarının da devamına benziyorlar, örneğin Galaxy Fold kapandıktan sonra iki ekran arasında boşluk kalıyor, Mate X’in kamera dizilimi çokyönlülüğü tam anlamıyla desteklemiyor.

Üstelik ultra-pahalı telefonlar. 2000 Euro gibi fiyatlarla Avrupa pazarların hedefliyorlar, Huawei Mate X’in yaz aylarında satışa sunulacağı kaydedildi, Samsung ise daha önce gelecek. Ancak fiyat etiketleriyle kesinlikle süper-lüks telefondan farksızlar ve üst segmentin de üzerini hedefliyorlar. Bu noktada Apple’ın iPhone modellerinde en yüksek fiyatları hatırlamak iyi bir karşılaştırma olabilir.

iPhone Xs Max 10 bin 799 TL başlangıç fiyatına sahip. 512 GB depolama alanına göz attığımızda da 13 bin TL – 14 bin TL bandında olduğunu görüyoruz. Bu aşamada Samsung ve Huawei’nin rekabette en yüksek fiyatlı Apple modelini baz almış olma ihtimalleri yüksek görünüyor. Apple’ın 512 GB depolama alanına sahip modeller yerine 64 GB modeller de sunuyor olması, ancak her iki katlanabilir modelin de 512 GB’ı ‘taban’ olarak sunması, akıllara başka bir argüman getirmiyor.

Özetle Apple’ın mega-yüksek fiyatlı iPhone’larıyla rekabet için katlanabilir telefonlar sunulmuş görünüyor. Tüketiciler, 512 GB iPhone satın almak yerine yakın bütçelerle Samsugn veya Huawei marka katlanabilir telefonlar tercih edebilecekler. Ancak şu da bir gerçek aynı değiller.

Apple’ın iPhone Xs Max 512 GB modelinde eksiksiz ve sofistike bir cihaz sunulurken katlanabilir telefonlarda durum farklı. Deneysellik söz konusu.

Peki Apple’ın olası katlanabilir telefon planları?

Apple ‘katlanan sürprizini’ 2020’de yapabilir!

Akıllı telefon tasarımında bir sonraki çarpıcı kaymanın ekranların katlanabilirliğinin esas alındığı form halinde olacağı 2018’de yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştı. Devamındaki süreçte de ilk örnekler geldi. Şimdi gözler Apple’da.

Apple’ın katlanabilir iPhone tasarımına bakış açısının ‘pozitif’ yönde olduğuna işaret eden analist yorumları var. Örneğin Asya için oldukça popüler bir yayın olan The Korea Times’tan tanınmış bir analist, Apple’ın 2019 için gelişmiş özelliklere sahip bir iPhone sunabileceğini, birkaç yıl sonrada ‘katlanabilir iPhone’lar geliştireceğini belirtmişti. Bu yönde destekleyici raporlar da var; ancak ortak görüş ilk modelin 2020 sürümü olabileceği şeklinde. En gerçekçi tahmin 2020. Daha öncesinde 2021’de Apple’ın tarihindeki ilk katlanabilir ekranlı modelleri piyasaya sunabileceği yönünde tahminler dile getiriliyordu, anlaşılan o ki söz konusu süreç bir miktar öne alındı.

İlk olmak her zaman iyi değildir. Samsung ve Huawei’nin ilk modelleri ‘delicesine’ pahalılar. Apple’ın ortalama bir güncel modelinin yaklaşık 2 katı fiyat etiketiyle gelecekler. Açıkçası burada, piyasanın böylesine bir ‘bütçelemeye’ ne denli olumlu bakacağı konusu tam bir muamma söz konusu. Şu da var, Apple’ın böyle bir hamlesi, hem de 512 GB gibi yüksek bir çıtayla piyasaya katlanabilir telefon sunmasının olası fiyatlarının ‘çılgınca’ oluşu gibi net sonuçlar doğuracağı da aşikar.

Öte yandan Apple’ın bu yönde bir patenti de var. Yani katlanabilir ekranlı iPhone, bir teori dahilinde de olsa mevcut seçeneklerden biri. Öte yandan her patentin gerçek bir ürün ya da hizmete dönüşememe gibi ortak kaderlere sahip olduğu da bilinir.

Apple’ın katlanarak çok daha büyük hale gelecek iPhone ekranları, iPad’in sonu olabilir. Ancak bu aslında düşük bir olasılık. Tüketiciler, bir iPhone ekranıyla iPad’dekine benzer deneyime merhaba diyebilirler ama fiyatlar katlanabilen iPhone’ları tam anlamıyla bir ‘lüks tüketim ürünü’ haline de getirebilir.

En nihayetinde Apple’ın 2020 yılı ve sonrası için, mevcut ilgi boyutu ve fiyatlandırmanın normalleşmesiyle birlikte piyasaya katlanabilir iPhone sunma olasılığı bulunuluyor. Ama bu kesinlikle 2019’da olmayacak.

Belki de iPhone’un katlanabilir ekranlı formu hiçbir zaman sunulmayadabilir.

Tüm bunları ‘gelecek’ gösterecek.

Detay

Mate X’te katlanabilir ekranlar arasında herhangi bir boşluk kalmıyor. Buna karşın Samsung’un menteşeleri, katlanmada iki ekran arasında ince bir boşluğun kalmasına yol açıyor.

Galaxy Fold, 4 renkle satışa çıkarken Mate X yalnızca tek renkle tüketicilerin karşısına çıkıyor. iPhone’da en az 3 farklı renkte katlanabilir ekran söz konusu olabilir.

2020 veya 2021’de Apple iPhone’ların bulunduğu mağaza bölümlerinde ciddi değişiklikler göze çarpabilir…

Ama 2019’da değil…


 

Exit mobile version