Kali Linux nedir ve komutları nelerdir gibi sorulara yanıt arıyorsanız doğru yere geldiniz. Kullanıcılara sunduğu araçlardan ve hacker temalı dizi ve filmlerde yer almasından ötürü son zamanların en çok ilgi çeken Linux dağıtımlarından biri oldu.
Daha önce herhangi bir Linux dağıtımı kullanmadıysanız Kali Linux kullanmaya başlamadan önce hakkında biraz bilgi sahibi olmalısınız. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız kafanızdaki soru işaretlerini bu yazıdan giderebilirsiniz.
Kali Linux Nedir?
Kali Linux ya da eski adı ile BackTrack Linux, gelişmiş güvenlik açıklarını tespit etmek için yapılan penetrasyon testi ve güvenlik zafiyeti denetimlerini kolaylaştırmayı amaçlayan açık kaynaklı, Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır.
Kullanıcının tamamen işine odaklanmasına yardımcı olmak için çok sayıda kullanışlı araç ve ayarlar sunar. Güvenlik araştırması, tersine mühendislik gibi güvenlik işlemlerine yönelik oldukça çeşitli araçlara sahiptir.
Linux dağıtımı, bilgi güvenliği uzmanları başta olmak üzere bu alanla ilgilenen herkes için ücretsiz olarak erişilebilirdir.
Kali Linux’ta Bluetooth da dahil olmak üzere birçok araç varsayılan olarak engellenmiştir. Bunun altında ise güvenliği sağlama amacı vardır.
Kali Linux Kimler Tarafından Kullanılabilir?
Kali Linux herkes tarafından kullanılmaması gereken bir Linux dağıtımıdır. Kali özellikle profesyonel bilgi güvenliği uzmanlarına sunulan bir Linux dağıtımıdır ve Linux işletim sistemine aşina olmayanlar kesinlikle başlangıç için kullanımı daha kolay bir dağıtım seçmelidir.
Linux kullanım deneyimi olanlar bile zaman zaman Kali’yi kullanırken zorlanabiliyor. İlk kez Linux kullanacak olanların daha çok Ubuntu ve Debian gibi dağıtımlara yönelmesi önerilir.
Kali Linux Komutları
- cal: Takvimi gösterir.
- cat: Bir ya da birden fazla dosya oluşturmak, görüntülemek, birleştirmek gibi amaçlarla kullanılır.
- chmod: Kullanıcı erişimini düzenler.
- cd: Geçerli dizini değiştirir.
- cp: Dosyaları kopyalar.
- date: Sistem tarih ve saat bilgisini gösterir.
- free: Kullanılabilir bellek ve toplam kullanılan bellek gibi bellek hakkında merak edilen ayrıntıları gösterir.
- history: Kullanıcının bash geçmişini gösterir.
- ls: Bir dizinin içeriğini görüntüleme amacıyla kullanılır. “ls” komutundan sonra getirilen -rt ile önce daha eskilerden, -t ile önce daha yenilerden sıralamaya başlarken -a -list ile gizli dosyaları gösterir.
- mkdir: Dizin oluşturur.
- more: Her seferinde bir sayfa olacak şekilde terminalde çıktı verir.
- mv: Dosyaları ve dizinleri taşır ya da yeniden adlandırır.
- pwd: Geçerli dizinin adını yazdırır.
- rm: Dosya ya da dizinleri siler.
- sort: Bir metin dosyasının içeriğini görüntüler.
- uname: Mevcut sistem hakkında bilgi verir.
- uptime: Sistemin ne zamandan beri aktif olduğunu gösterir.
- users: Mevcut kullanıcıları listeler.
- vi: Dosyayı düzenlemek için editörü açar.
- whoami: who, am ve I kelimelerinin birleşimidir. Oturum açan kullanıcı hakkında bilgi verir.
Yorum Yap