Kablosuz şarjın artıları eksileri

“Kablosuz elektrik” terimini duyduğunuzda, Nikola Tesla ve onun dünyaya kablosuz gücü sunma konusundaki büyük planı akla gelebilir. Tesla, bu alanda öncü iken, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarındaki çalışmaları, gerçek dünya açısından pratik değildi. Bununla birlikte, o zamandan beri, bilim adamları kablosuz elektrik için gerçek dünya uygulamaları oluşturmak amacıyla onun kavramlarını kullandılar.

Bununla birlikte, Tesla’nın planlarının aksine, elektrik hava yoluyla dağıtılmamıştır. Burada ‘kablosuz’ terimi, cihazı bir duvar prizine veya başka bir güç kaynağına takmanız gerekmediği anlamına gelir. Bunun yerine, şarj eden yüzeyin ve şarj edilen cihazın temas halinde olması gerekir.

Şu an iki önemli kablosuz güç standardı var. Biri, Qi olarak adlandırılan, Kablosuz Güç Konsorsiyumu olarak bilinen bir grup şirketin ürünü. Diğeri, AirFuel Birliğidir. İki grup rakip olmakla birlikte, temeldeki teknoloji aslında aynı.

Her ikisi de “rezonant endüktif kuplaj” denen bir şeye dayanıyor. Karmaşık gibi görünse de, gerçek gücü aktarma işlemi düşündüğünüz kadar karmaşık değil. Bir elektrik bağlantısı oluşturmak için iki bobin (biri verici, diğeri alıcı) içeriyor. İşlemi biraz daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

 

Nasıl çalışıyor?
Rezonant endüktif kuplaj (aynı zamanda endüktif veya rezonant güç aktarımı olarak da bilinir) şu şekilde çalışır. Doğru akım (DC), bir güç kaynağı tarafından şarj sistemine verilir. Bu, vericideki iletim bobininde alternatif akıma (AC) dönüştürülen enerjidir.

Bu AC, verici bobine enerji verir ve bobinin bir manyetik alan oluşturmasına neden olur. Yakındaki alıcı bobininde AC tetiklenir veya indüklenir, işlem alıcı cihazın güç kaynağını şarj etmek için ters çalışır.

Mutfağınızda bir indüksiyon ocağınız varsa, burada da işlem aynen böyledir. Mutfağınızdaki bu manyetik alan, pişirmek için gerekli olan özel bir pişirme kabındaki metal parçasını ısıtır. Kablosuz güç de neredeyse tamamen aynı şekilde çalışır – ancak bu enerjiyi bir metal parçasını ısıtmak için kullanmak yerine bir pili doldurmak için kullanır.

 

Kazançları ne?
Kablosuz şarj teknolojilerinin birkaç somut avantajı vardır. En barizi herhangi bir telin olmamasıdır. Şüphesiz, şarj cihazını nereye koyduğunuzu bulmak için bir kablo yığınında kablo ararken epey biraz zaman harcamışsınızdır. Bir diğer güzel özellik, teknolojilerin geniş bir günlük olarak kullanılan nesne yelpazesinde yer almasıdır – örneğin bir mutfak tezgahı veya bir masada.

Bir elektrik fişinin olmaması, üreticilerin cihazınıza girmesi muhtemel su, toz ve diğer aşındırıcı materyaller için potansiyel giriş noktalarını kapatmalarına olanak tanır. Ayrıca, şarj işlemi tamamlandığında işlemi otomatik olarak bitirme fonksiyonuna da sahiptirler.

Sakıncaları neler?
Kullanılan teknoloji ne olursa olsun, kablosuz şarj işlemi hala oldukça verimsiz bir işlemdir. Enerjinin yarısı kadarı ya manyetik alanın oluşturulma ya da enerjinin vericiden alıcı bobine gönderilmesi sürecinde kaybolur. Bu, kablosuz şarjın kablolu kadar hızlı olmamasının da bir nedenidir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi şarj yüzeyinin ve cihazın kendisinin temas halinde olması gerekir. Bu, cihazı bu şarj yüzeyinden kaldırdıktan sonra işlemin durması anlamına gelir. Bu teknolojilerin üretilmesi şu anda oldukça pahalıya geliyor, bu nedenle cihazınızda yer almıyorsa, eklemek için oldukça para ödemeniz gerekir.

 

Hangi teknoloji daha iyidir?
Her iki teknoloji de genellikle aynı şekilde çalıştığından, bir yöntemin diğerine göre avantajlı olması zor. Bununla birlikte, Qi bugüne kadar daha fazla dikkati çekti. Grupta 200’den fazla üye şirket var ve akıllı telefon kablosuz şarjı için tercih edilen bir teknolojidir. Qi ayrıca, yalnızca mobil cihazlar (5 watt) için değil, monitörler ve dizüstü bilgisayarlar için 120 watt standardında ve 1 KW’a kadar güç gereken yüksek seviyeli cihazlar için de kablosuz şarj konusunda çalışabiliyor.

Ancak AirFuel Alliance  böyle değil. Endüktif şarj üzerine yoğunlaşırken, 2014’te Kablosuz Güç İttifakı adlı (A4WP) başka bir kablosuz konsorsiyumla birleşmek için anlaşma imzaladı. A4WP’nin teknolojileri mıknatıslar yoluyla çalışıyor ve iki grup kaynaklarını ve patentlerini bir havuzda birleştiriyorlar. Bu işlem, bazı ilginç yeni kablosuz güç teknolojilerine neden olabilir.

 

 

Kablosuz şarjı destekleyen telefonlar
Dahili kablosuz şarj desteği henüz yaygın olarak mevcut değil, ancak genelde Qi standardı destekleniyor. Destekleyen modern popüler telefonlar arasında şunlar var:
•    Samsung S6, S6 Active, S6 Edge
•    Samsung S7, S7 Active, S7 Edge (AirFuel”i de destekliyor)
•    Samsung Galaxy Note 5
•    BlackBerry Priv
•    Moto Z (mod ile)

Diğer çoğu cihaz (Apple iPhone bunlara iyi bir örnek) özel bir kutu veya bir çeşit eklenti / dongle eklenerek teknolojiyi destekleyecekler. Bununla birlikte, kablosuz şarj teknolojilerini sonradan eklemenin oldukça pahalı olduğunu aklınızda bulundurun. Bunun yerine, teknolojiyi destekleyen bir cihazı satın almanızı öneririz.

 

Exit mobile version