JPG ve JPEG Farkı Nedir? Aynı mı, Farklı mı?

Fotoğraf indirirken dosya uzantısını kontrol edenlerin denk gelip merak ettiği JPG ve JPEG farkı nedir? Açıkladık.

JPG ve JPEG Farkı Nedir? Aynı mı, Farklı mı?

İsterse işinizin fotoğraflarla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmasın; bilgisayarınıza, akıllı telefonunuza, tabletinize ve diğer cihazlara mutlaka fotoğraf indirirsiniz. İndirme işlemi sırasında dosya uzantılarına dikkat ediyorsanız mutlaka JPG ve JPEG olmak üzere iki format görmüşsünüzdür. Peki, birbirine çok benzeyen JPG ve JPEG farkı nedir?

Sadece isim olarak mı benziyorlar yoksa bu dosya uzantılarının birbirinden hiçbir farkı yok mu? Dilerseniz gelin, bu soruyu sadece iki cümle ile cevaplayalım.

JPG ve JPEG Farkı Nedir?

JPG ve JPEG arasında tek fark, birinin diğerinden 1 karakter fazla olmasıdır. Bunun dışında hiçbir fark yoktur.

JPEG de JPG de aynı görüntü formatını ifade eder. JPG dosyaları .jpg dosya uzantısı ile kaydedilirken JPEG dosyaları ise .jpeg dosya uzantısı ile kaydedilir.

JPEG, 1992 yılında standardın geliştirilmesine yardımcı olan ISO’nun (International Organization for Standardization) alt komitesinin adı olan Joint Photographic Experts Group’un kısaltmasıdır.

JPG, Windows işletim sisteminin çok eski sürümlerde dosya adları için geçerli olan 3 karakter sınırının önüne geçmek için ortaya çıktı.  Mac ya da Linux gibi işletim sistemlerinde bu sınır hiçbir zaman yoktu ancak Windows’ta böyle bir sınır olmasından dolayı 1 karakter çıkarılarak JPG kullanıldı.

Yeni Windows sürümlerinde dosya uzantıları için artık çok daha fazla karakter destekleniyor.

Bir fotoğraf düzenleme yazılımı kullanıyorsanız JPG dosya uzantısı JPEG dosya uzantısına dönüştürmenize muhtemelen gerek olmayacaktır. Çoğu yazılım hem JPG hem de JPEG dosyalarını aynı görüyor. Dolayısıyla her iki dosya uzantısı da hemen hemen her yazılımda sorunsuz bir şekilde açılabiliyor.

JPG ve JPEG Nasıl Çalışır?

JPG ve JPEG aynı şekilde çalışır. Her ikisi de raster görüntülemeye dayanır. Bir görüntü oluşturmak için pikseller ayrı noktalar olarak kullanılır. Her iki format da karmaşık fotoğraflar için oldukça iyi sonuç verir.

Bu formatların en büyük dezavantajı elbette ikisinin de piksel tabanlı olmasıdır. Bu, fotoğrafı aşırı bir şekilde büyütürseniz kalite kaybı yaşayacağınız anlamına gelir.

Bu dosya uzantıları başka hangi formata dönüştürülürse dönüştürülsün, piksel yoğunluğunu koruyabilir ancak aşırı sıkıştırma sırasında kalite kaybı yaşanması kaçınılmazdır.

Exit mobile version