“İzler ve İzlenimler” Projesi Sergi ve Fotoğraf Kitabı Olarak Çıktı

İFSAK Proje Atölyesi Serkan Turaç danışmanlığında üretiyor, paylaşıyor. İlk projelerden biri olan “Şiirlerle İstanbul” çalışması fotoğraf kitabından sonra, geçtiğimiz günlerde 23 fotoğrafçıyla gerçekleştirilen “İzler ve İzlenimler” projesi sergi ve fotoğraf kitabı olarak karşımıza çıktı.

23 fotoğrafçı ile gerçekleştirilen ‘İzler ve İzlenimler” projesi sergi ve fotoğraf kitabı olarak karşımıza çıktı. İFSAK’ta uzun yıllar çeşitli görevler yapan, yönetim kurullarında bulunan, 2013-2015 yılları arasında İFSAK Yönetim Kurulu Başkanı olan Serkan Turaç, halihazırda yine İFSAK bünyesinde birbirinden ilginç projelere imzasını atıyor.

Daha önce İFSAK Proje Atölyesi’nde “Şiirlerle İstanbul” projesini yirmi fotoğrafçı ile gerçekleştiren Turaç, İFSAK yayınlarından yayımlanan şiirlere çekilen fotoğraflar ve fotoğraflara yazılan şiirlerden oluşan bir fotoğraf kitabına imza attı.

Projeye katılan fotoğrafçılar arasında Alper Tunga Doğan, Birsen Uzun, Defne Kaplan, Didem Nuhoğlu Utar, Dilşad Aktaş Canatay, Emine Bulmuş, Ferhan Coşkun, Fuldan Aktaş, Henri Kandiyoti, İbrahim Genç, İpek Yıldız, Levent Arslan, Levent Küey, Mehmet Ali Yükselen, Meriç Uluşahin, Muhammet Beyazal, Nevzat Turgay Işıkgöz, Sultan Gülçün ve Zafer Uysal yer aldılar.

Geçtiğimiz günlerde yine İFSAK Proje Atölyesi’nde gerçekleştirdiği “İzler ve İzlenimler” projesinde de 23 fotoğrafçı ile yola çıkan Serkan Turaç, bu çalışmanın çıktılarını da bir sergi ve kitapla fotoğraf tutkunlarına sundu.

Turaç bu çalışmayla ilgili düşüncelerini şu cümlelerle paylaşıyor: “İzlerin hayatımızdaki yeri oldukça önemlidir. Geride kalan olumlu ya da olumsuz davranışların, tutumların, yaklaşımların sonucu olarak bıraktığımız bu izler sadece bizi değil, insanları ve toplumları etkileyebiliyor. Etkileşimi, olumsuzluklardan ders alma noktasında fayda sağlarken, olumlu şeyler de geleceğe taşınabiliyor. Bu bağlamda görsel izler bırakma fikri ile yola çıktığımız bir proje bu. İzler varsa görsel olarak iki kelime de geleceğe not düşmek gerekliliğini hissederek, projenin ismini “İzler İzlenimler” koydum. İstedim ki, yarına bir notumuz olsun. Görsel dalda geleceğe bir şeyler taşırken, izlenimlerimizle de çağın getirmiş olduğu gereklilikleri ve o anki duygularımızın yansımalarını bütünleyip sunabilelim. Arkadaşlarımızın düşündükleri en az çektikleri kadar önemliydi benim için. 23 arkadaşımızla çıktık yola, ürettik, tartıştık, konuştuk ve düşündük. Ortaya çıkan kitapta düşüncelerimizin bir ürünü. İzler görselleri yanında izlenimleri olmadan kalıcılığı ve hisleri içermiyor, bu nedenle içimizdekileri dışa vurmak, izlenimlerini de paylaşmak gerekiyordu. Bu sayede, izlenimlerimiz de sizin için bu kitapta, ayrı bir bölüm olarak karşınızda.

Kitabımızı iki bölüm şekline hazırladık. Birinci bölümde; İzler en çarpıcı özel fotoğraf, ikinci bölümde ise; “İzlenimler‘den fotoğraflara” bir süreci barındırıyor. Fotoğrafçıların yarına bıraktığı düşünceleri, fotoğrafa bakışları ve görseller hakkındaki düşüncülerini ikinci bölümde bulacaksınız. Biz toplantılarımızı “zoom” üzerinden, iki saati aşan süresiyle izleri konuşarak görsellerdeki etkileri, duyguları ve barındırdıklarını inceleyerek aradık. Bu yolculukta yurt dışından ve içinden fotoğrafçıların işlerine bakma şansı yakaladık. Yolda aramıza ustalar katıldı. Değerli Fotoğrafçı Behiç Günalan, tarihe not düştüğü görselleri sundu bize. Konuştuk, bolca sorularımız oldu, üstadımız yanıtladı. Sadece fotoğraf ile yetinmedik, diğer disiplinlerdeki işlere de göz attık. Bir diğer konuğumuz ise Prof. Ata Yakup Kaptan’dı. Bize, Nuri Bilge Ceylan sineması üzerinden açılımlar sağladı. Öğrendik, izledik, izlenimlerimizi paylaştık. Bu projedeki desteklerinden dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Serkan Turaç Kimdir?

İstanbul’da doğan Turaç, öğrenimini Reklam ve Halkla İlişkiler üzerine yaptıktan sonra ikinci okulu olan Anadolu Üniversitesi Fotoğraf ve Kameramanlık Bölümünü bitirdi. 1992 yılında Fotoğrafa yerel bir gazetede başladı. Yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Birçok dergi ve gazete için fotoğraf üretti. Çeşitli ulusal ve uluslararası dergi, gazete ve internet sitesinde yazıları ve de fotoğrafları yayımlandı. Kişisel olarak birçok mekan da Sergi açtı. Yurt içi ve yurt dışında karma fotoğraf sergilerine katıldı. İmza atmış olduğu iki belgesel olmak üzere kısa ve uzun metraj filmlerde çeşitli görevler aldı. Yönetmenliğini üstlendiği “Not” isimli Kısa filmi 2016 yılında çekti. Bodrum Kısa Film Atölyesini kurdu. Atölye sonrası ANSIZIM, Doğruluk Sandalyesi ve Oğul Kısa filmlerini çekti. Kısa Film seminerleri düzenlemekte. Şirketler için Tanıtım Filmleri ve fotoğrafları çekiyor. Ödüllü Afiş, DVD ve Kitap kapak tasarımları bulunmaktadır. Fotoğraf sergilerinin yanı sıra görsel fotoğraf sunumları ve fotoğrafçılar için kitaplar hazırladı.

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK’da dört yıl Başkan Yardımcılığı görevinden sonra 2013-2015 döneminde Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. İFSAK dergisinde Yazı işleri Müdürlüğü ve Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu.

Exit mobile version