iPhone’da Ekran Verimliliğini Artıracak İpuçları

Apple iPhone, responsive uygulamalardan oyunlara, web sitelerinde gezinmekten sosyal medya kullanımına uzun yıllardır ekran verimliliği dendiğinde rakipsiz. Birinci sınıf arayüzü ve sık güncellenen işletim sistemi ile geniş bir yaş aralığı için benzersiz kullanıcı deneyimini esas alan iPhone, bazı ipuçlarını uygulamanız halinde size daha yüksek ekran verimliliği vadedebiliyor. Peki bu ipuçları neler? İşte yanıtlar…

Ekran Süresi’ni ayarlama

Ekran Süresi sayesinde uygulama kullanımınızla ilgili izinler ve sınırlar ayarlayabilir, atıl süre programlayabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Bu ayarların herhangi birini istediğiniz zaman değiştirebilir veya kapatabilirsiniz.

Atıl süreyi ayarlama

 

Aygıtlarınızdan uzakta geçirmek istediğiniz zaman dilimlerinde uygulamaları ve bildirimleri engelleyebilirsiniz.

Uygulama sınırları ayarlama

 

Bir uygulama kategorisi (örneğin, Oyunlar veya Sosyal Ağ) veya tek tek uygulamalar için bir süre sınırı ayarlayabilirsiniz.

Ekran Süresi’ni henüz açmadıysanız Ekran Süresi’ni Aç’a dokunun, Sürdür’e dokunun, sonra Bu Benim iPad’im seçeneğine dokunun.

İletişim sınırlarını ayarlama

Telefon aramaları, FaceTime aramaları ve mesajlar dahil olmak üzere iCloud’daki belirli kişilerden gelen ve onlara giden iletişimi her zaman ya da belirli zaman dilimleri sırasında olacak şekilde engelleyebilirsiniz.

Ekran Süresi’ni kullanma

Ekran Süresi özelliğini kullanarak iPhone’un yanı sıra iPad veya iPod touch’ınızda ne kadar zaman harcadığınıza ilişkin gerçek zamanlı raporlara erişebilir ve yönetmek istediğiniz uygulamalar için sınırlar ayarlayabilirsiniz.

Ekran Süresi sayesinde kendinizin ve çocuklarınızın uygulamalarda, web sitelerinde ve daha fazlasında ne kadar zaman harcadığınızı bilirsiniz. Bu şekilde, aygıtlarınızı nasıl kullanacağınıza ilişkin daha bilinçli kararlar verebilir ve isterseniz sınırlar ayarlayabilirsiniz. Ekran Süresi’ni nasıl açacağınızı öğrenmek, raporunuzu görüntüleyip sınırlar ayarlamak ve bir çocuğun aygıtını yönetmek için okumaya devam edin.

Ekran Süresi’ni etkinleştirme

Dokunma Kolaylıkları’nı kullanma

Dokunma Kolaylıkları, aygıtınızdaki ekranın dokunma, kaydırma ve diğer hareketlere yanıt verme şeklini değiştirir.

Dokunma Kolaylıkları’nı, hassas motor becerileriyle ilgili ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Aygıtınızın dokunmaya yanıt verme şeklini değiştirdiği için Dokunma Kolaylıkları’nı açmadan önce tercihlerinizi ayarlamanız önerilir.

Aşağıdaki adımları izleyin:

Dokunma Kolaylıkları’nı açtığınızda bu özellik otomatik olarak Erişilebilirlik Kestirmesi’nde görünür.

Tutma Süresi

Dokunmanızın algılanması için ekrana ne kadar süreyle basmanız gerektiğini belirlemek için Tutma Süresi’ni kullanabilirsiniz. Tutma süresini 0,3 saniyeden fazla olacak şekilde artırırsanız ekrana dokunduğunuzda daire şeklinde bir sayaç görünür. Sayaç tamamlandıktan sonra aygıtınız, dokunma hareketinizi kasıtlı bir eylem olarak algılayacaktır.

Tutma Süresi’ni etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

Kaydırma Hareketleri

Kaydırma Hareketleri’ni kullanabilmek için Tutma Süresi’ni ve Dokunma Yardımı’nı aygıtınızda etkinleştirmiş olmanız gerekir. Kaydırma Hareketleri açık olduğunda Tutma Süresi sayacının tamamlanmasını beklemeden kaydırabilirsiniz. Ayrıca, Kaydırma Hareketleri açıkken görünen Gerekli Hareket ayarını etkinleştirerek kaydırma hareketinin algılanması için parmağınızı ne kadar hareket ettirmeniz gerektiğini de belirleyebilirsiniz.

Kaydırma Hareketleri’ni etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

Yinelemeyi Yok Say

Farkında olmadan veya yanlışlıkla gerçekleştirilen birden çok dokunma hareketinin tek bir dokunma gibi algılanmasını seçebilirsiniz. Ne kadar süre içindeki birden çok dokunma eyleminin tek bir dokunma gibi algılanacağını belirlemeniz yeterlidir. Bu özelliği etkinleştirmek için:

Dokunma Yardımı

Dokunma Yardımı sayesinde aygıtınız, yanlışlıkla bir kaydırma hareketi yaparsanız aslında dokunmak istediğiniz yerin ilk dokunma konumu mu yoksa son dokunma konumu mu olduğunu belirleyebilir.

İlk Dokunma Konumunu Kullan’ı seçerseniz ekrana dokunabilir ve Dokunma Yardımı Hareket Gecikmesi sayacı tamamlanana kadar parmağınızı ekranda sürükleyebilirsiniz.

Son Dokunma Konumunu Kullan seçiliyken ekranda istediğiniz bir yere dokunabilir ve sayaç tamamlanmadan önce parmağınızı sürükleyerek dokunmak istediğiniz yere götürebilirsiniz.

Dokunma Yardımı’nı kullanmaya başlamak için aşağıdaki adımları izleyin:

Ayarlar > Erişilebilirlik > Dokunma’ya gidin ve Dokunma Kolaylıkları’nı seçin.

İlk Dokunma Konumunu Kullan veya Son Dokunma Konumunu Kullan’a dokunun.

Dokunma Yardımı sayesinde aygıtınız, hareket gecikmesi adı verilen süre içinde parmağınızı kaldırdığınızda dokunma hareketine yanıt verir. Hareket gecikmesinden daha uzun süre beklerseniz aygıtınız sürükleme gibi diğer hareketlere yanıt verebilir.

Hareket gecikmesini değiştirmek için – ve + düğmelerine dokunun.

iPhone ekranını büyütme

Ekran Büyütme özellikli bir iPhone’da daha büyük ekran denetimleri görebilirsiniz.

Ekran parlaklığını ve rengi ayarlama

iPad’de pil ömrünü uzatmak için ekranı soluklaştırın, Koyu Modu ayarlayın ve Night Shift’i kullanın. Desteklenen modellerde, ekranın renginin ve parlaklığının bulunduğunuz ortamdaki ışığa otomatik olarak uymasını sağlamak için True Tone’u kullanın.

Koyu Mod’u açma veya kapatma

Koyu Mod iPad deneyiminin tamamına bir koyu renk yapısı vererek düşük ışıklı ortamlar için mükemmeldir. Koyu Mod’u Denetim Merkezi’nden açabilirsiniz veya Ayarlar’da akşamları (veya özel bir zamanlamaya göre) otomatik olarak açılacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Koyu Mod açıkken örneğin yatakta kitap okurken yanınızdaki kişiyi rahatsız etmeden iPad’i kullanabilirsiniz.

Aşağıdakilerden birini yapın:

Denetim Merkezi’ni açın, Parlaklık düğmesi simgesini basılı tutun, sonra Koyu Mod’u açmak veya kapatmak için Görünüş düğmesi simgesine dokunun.

Ayarlar  > Ekran ve Parlaklık’a gidin, sonra Koyu Modu açmak için Koyu’yu veya kapatmak için Açık’ı seçin.

True Tone’u açma veya kapatma

Desteklenen modellerde, ekranın renk ve parlaklığının bulunduğunuz ortamdaki ışığa otomatik olarak uymasını sağlamak için True Tone’u açın.

Aşağıdakilerden birini yapın:

Night Shift’i açma veya kapatma

Night Shift’i elle açabilirsiniz. Bu özellik, gün içinde karanlık bir odadayken kullanışlıdır.

Denetim Merkezi’ni açın, Parlaklık düğmesi simgesini basılı tutun, sonra Night Shift düğmesi simgesine dokunun.

iPhone’da Koyu Mod

iOS, farklı renk körlüğü biçimleri veya diğer görme bozuklukları için geliştirilen ve renkleri tersine çevirmenize, gri tonlamayı etkinleştirmenize veya çeşitli renk filtreleri arasından seçim yapmanıza olanak veren özellikler içeriyor. Genel bir ön ayarı seçerek veya renk tonunu ve özünü istediğiniz gibi düzenleyerek ekran ayarını kendiniz için en uygun hale getirebiliyorsunuz. Akıllı Renkleri Tersine Çevir ayarı sayesinde iOS bir ortam türünün koyu renk teması kullandığını otomatik olarak algılıyor. Böylece görsellerin, videoların ve belirli uygulamaların görünümünü etkilemeden ekrandaki renkleri tersine çevirebiliyorsunuz. Filtrelerinizi bir kez belirledikten sonra bu ayarlar iPhone’unuzda görünen her şey için geçerli oluyor.

Font Ayarları

Büyük Dinamik Font’u etkinleştirdiğinizde Takvim, Kişiler, Mail, Mesajlar, Müzik, Notlar ve Ayarlar gibi birçok uygulamadaki ve hatta bazı üçüncü taraf uygulamalarındaki metinlerin boyutu daha büyük ve daha kolay okunabilen bir boyuta dönüştürülüyor. Uygulamalar metnin büyütüldüğünde de okunaklı ve net kalmasını sağlamak için daha büyük font boyutlarına geçiş yapıyor. Birçok yerleşik uygulamada metinleri daha belirgin hale getirmek için kalın metin seçeneğini de etkinleştirebiliyorsunuz.

Erişilebilirlik Kestirmeleri

Kişiselleştirilebilir Denetim Merkezi sayesinde en sık kullandığınız araçlara ve ayarlara ait kestirmeleri kolayca ekleyip düzenleyebilirsiniz. Örneğin her zaman elinizin altında bulunması amacıyla Büyüteç için bir hızlı bağlantı oluşturabilir veya kullandığınız uygulamadan çıkmak zorunda kalmadan metin boyutunu hızla değiştirebilmek için bir Metin Puntosu denetimi ekleyebilirsiniz. Ayrıca Denetimli Erişim özelliğini açabilir veya etkinleştirdiğiniz tüm Erişilebilirlik Kestirmeleri’ne ulaşabilirsiniz.


 

Exit mobile version