iPhone XR Neden Çok İyi Bir Akıllı Telefon?

Akıllı telefon endüstrisi için tasarım ve donanım, öncelikli iki konu. Bu iki alandaki gayret, tüketiciye erişen nihai cihazların esasını oluşturur. Geçtiğimiz senenin sonuna doğru kullanıcıları karşılayan iPhone Xr, tasarımı ve donanımı ile şaşırtıcı bir başarı örneği konumunda. Bunu sadece otoriteler söylemiyor, kullanıcıların son derece memnun olduğunu görmek genel itibarıyla zor değil. Neden mi?

Tasarımda zerafet

iPhone Xr’ın tasarımı, ilginç bir şekilde modernizm ve kullanışlılığı olabilecek en iyi seviyelerde sunuyor. Elde tutulabilen, ön ve arka kamerasını kullanırken ekran etkileşimini mümkün kılan, oyun oynarken, uygulama deneyimlerken konfor sağlayan cihaz, aynı zamanda şık. Arka yüzündeki lens açıklığı, Apple logosu, ön kısmında çentik kısmı ve ekranı çevreleyen alanın zerafeti muazzam düzeyde.

Elinizdeki konfor

Genel anlamda ‘tam ekrana yakın bir çentikli telefon’ olan iPhone Xr, ayn zamanda boyutları yönüyle de bir tür geçiş ürünü. 6.1 ve daha üstü ekran boyutlarının doğal bir sonucu olan ‘ince-uzun’ tasarım, bu modelde söz konusu değil. Alışılagelmiş ekran en-boy ölçüleri ile gelmesi, kullanıcısını uzun sürecek alışma süreçlerinin dışında tutmayı başarıyor.

Kamerasını kullanırken elin lense temas etmesi, parmakların hoparlörü kapatması gibi kimi Android telefonlarda görülen sıkıntılar, Xr da bulunmuyor. Genel itibarıyla kullanımı kolay bir ‘tasarım’ vaat ediyor iPhone’un en son yıldızı.

Donanım

iPhone Xr, yazılım-donanım uyumunu en iyi şekilde yansıtıyor. Cihazın süper-hızlı performansı, sadece arayüzün kullanımında değil, en zorlu oyunlardan standart uygulamalara (örneğin multimedya ağırlıklı Instagram gibi platformlarda) kusursuz bir deneyimin önünü açıyor. Takılma ya da kasma gibi problemlerle karşılaşmanız kesin olarak belirtmek gerekirse ‘imkansıza çok yakın’ ve bu muhteşem bir şey.

100 üzerinden tam puan

Ekranın akıcılığı, dokunmatik hassasiyetinin iyi olması, şüphesiz bir diğer yüksek beklenti. Bu konuda da iPhone Xr’ın kusursuzluğuna vurgu yapmak kaçınılmaz. Cihazın ekrana dair tüm yönleri çok ama çok başarılı bir kurguya sahip.

Klavyeye bir selam

Akıllı telefonlarda yazma eylemi hiç olmadığı kadar önemli. Sosyal medyada paylaşımlar, WhatsApp, e-mail derken ‘iyi bir klavye’ oldukça değerli bir özellik. iPhone Xr, ekranının dengeli büyüklüğü ve elbette iOS’in yazılımsal tasarımının inceliği sayesinde kullanımı hızlı bir klavyeyle geliyor. Hayayı kolaylaştırıyor.

1 günü bulan pil ömrü mü? O, eskidendi…

Pil ömrü, iPhone Xr’daki bir diğer çarpıcı argüman. Kullanım sıklığına bağlı olarak değişmekle birlikte günü tamamlamanın ötesinde bir verimlilik sağlıyor bu model. Yeri geldiğinde 2 güne varan şarj dayanıklılığı-elbette bazı gerekliliklerle birlikte- mümkün. Ekran parlaklığını zaten yukarılarda tutmanıza gerek kalmıyor, iPhone Xr, orta seviye parlaklık ayarında bile size görüntüleri harikulade şekilde sağlıyor.

iPhone kameraları uzun yıllardır tartışıldı. Diğer modellerde 3-4 arka kamera lensi bulunuyor, 40 MP’leri bulan çözünürlükler söz konusu ama işin gerçeği şu ki kamera, ‘rakamsal’ bir konu değil. Beklentilerin karşılanmasının ötesine geçen iPhone Xr, bazı temel testlerde de rahatlıkla görüleceği üzere birçok segmentte rakiplerinin önünde. Ön kamerası daha iyi olabilir miydi, evet; ama başka bir eksi noktası yok.

Bu cihazın arka kamerası sanat için yaratılmış…

Birçok farklı ihtiyaç senaryosu için özenle geliştirilmiş yazılımsal gücünü tamamlayan kamerası, ‘tek başına da mükemmel’ olunabileceğinin göstergesi adeta. Fotoğrafik ışık dengesi, yüz hatlarının, obje özelliklerinin, derinliğin çok iyi şekilde ele alınabildiği bir süper-star olduğunu vurgulamaktan çekinmiyoruz. Bu arada iPhone kamerası ile çekim ipuçları için bir önceki sayımızda yer alan rehber konusuna göz atmanızı tavsiye ediyoruz. 4K video özelliğini birçok yazılımsal destekle birleştiriyor. 60fps’ye kadar 4K, film yapımcıları için başdöndürücü bir detay ayrıca.

 

Yüzünüz yeter!

Face ID’den söz etmemek olur mu? Uygulama yükleyeceksiniz, Face ID ile yüzünüz tanınıyor ve yükleniyor örneğin. Cihazın açılmasından bankacılık işlemlerine birçok farklı şekilde kullanılabilen etkin bir güvenlik çözümü. Yüzünüzü kullanmak istemezseniz şifreyle de gerekli işlemleri yapabilirsiniz.

Home tuşu yok, nasıl kullanacağım?

iPhone Xr satın alınmadan önce en çok sorulan sorulardan biri de cihazda tuş yok, nasıl kullanırım? Hayatı kolaylaştıran teknolojiler inanılmaz. Ekranın hemen altında yer alan ‘ince ve uzun’ beyaz çizgi, Home tuşunun tüm fonksiyonlarını üstlenirken size telaşınızın boşa olduğunu gösteriyor.

Şaşırtıcı ses kalitesi

Apple’ın bu modelinde sesi yukarılarda sunmaya karar verdiğini duyumsamamak ne mümkün? Taşınabilir hoparlöre ihtiyacı ortadan kaldıracak seviyede güçlü ve berrak bir ses sağlayan iPhone Xr, kulaklıkla müzik keyfi için de ideal.

Hangi renk?

iPhone Xr’ın renk seçenekleri;

Beyaz ve siyah elbette en trend renkler. Sarı, mavi, kırmızı gibi alternatifler enerjisiyle her zaman çarpıcı.

Hangi depolama kapasitesi?

64, 128 ve 256 GB seçenekleri bulunuyor. 64, eğer profesyonel seviyede video ve diğer multimedya konularıyla ilgilenmiyorsanız (bir yönetmen değilseniz örneğin) yeterli.

 

iPhone Xr’da Camera, Photos, Phone gibi gereklilik uygulamalarının yanı sıra iMovie, GarageBand gibi popüler Apple uygulamaları önyüklü halde geliyor.

Bu yazı, Macline dergisinin, Haziran sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version