iPhone ile Daha İyi Sosyal Medya Fotoğrafları için 11 Öneri

Instagram başta olmak üzere fotoğraflarımızı takipçilerimizle paylaştığımız platformlarda, daha iyi tepkiler, bolca beğeni ve yorum almamız daha iyi görsel sonuçlara dair daha fazla bilgi edinmeyi gerekli kılıyor. iPhone, çoğu kullanıcı için profesyonel kameraları bile geride bırakmış güçlü bir fotoğraf deneyimi. Ancak bu kullanıcıların ortak noktası ‘konuyu derinlemesine ele almış’ olmaları. Yani bazı detaylar hakkında bilgi sahibi olup akıllı telefonlarını bunlara göre kullanmaları.

İşte bu rehber konumuzda iPhone ile daha iyi sosyal medya fotoğrafları yakalamanızı sağlayacak püf noktalarını sıralayacağız. iPhone ile daha iyi fotoğrafın formüllerini ele alacağız. Daha iyi fotoğraf için hangi detaylara dikkat edilmeli? Akıllı telefon ne şekilde tutulmalı, hangi ayarlar yapılmalı ve yanıt bekleyen daha birçok soruyu ele alacağız? Başlayalım…

1- Sahte bir bokeh efekti oluşturabilirsiniz

İlginç bir özellikle devam ediyoruz. Bu defa, arka plan aydınlatmalarını nasıl bulanıklaştıracağınızı ve kendi bokeh efektinizi hile yardımıyla nasıl oluşturacağınızı anlatacağız. Burada, ilk başlıkta yer alan odak kilitleme özelliğinden faydalanacağız. Kameranızın görüş alanındaki bir nesneye odaklanarak o nesneye odak kilidi uygulayın.

Daha sonra odaklandığınız nesneyi görüş alanından çıkarın ve arka planda bulanıklaşan ışıkları seyredin. Çok profesyonelce görünmüyor olabilir fakat birkaç denemenin ardından, tıpkı gerçek bir bokeh efekti yaratıyormuşsunuz gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Odak kilidini uygulamak için elinizi kullanmak iyi bir seçenektir. Elinizi gösterip odaklanır ve poz değişimine gerek kalmadan hızlıca kadrajdan elinizi çekebilirsiniz. Biraz hile içeriyor, ancak denemesi oldukça keyifli.

2- Portre efektleri kullanın

Eğer çift ya da üçlü arka kameraya sahip bir iPhone modelini kullanıyorsanız, portre modunu mutlaka deneyimlemişsinizdir. Çekim yapmak istediğiniz nesnenin arka plân bölgesini DSLR fotoğraf makinelerine benzer biçimde bulanıklaştırarak, profesyonel çekimler yapmanıza imkân tanımaktadır. Portre modunun kullanımı sırasında ekranda yer alan küp simgesine dokunarak, bu mod için geliştirilen farklı aydınlatma efektlerini görebilirsiniz.

Eğer hangi efekti kullanmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşarsanız, ya da mevcut bir portre modu efektini silmek / değiştirmek isterseniz, ilgili fotoğrafa ait düzenleme menüsünde efekt ayarlarını rahatlıkla yönetebilirsiniz. Hatta isterseniz, efekt listesine yine bu menüden erişebilir ve efekti değiştirebilirsiniz.

3- Doğal konular seçin

iPhone’unuzda gelişmiş piksel teknolojisiyle mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz. Size düşen, güzel bir şeyler bulmak, Kamera uygulamasını açmak ve Deklanşör düğmesine dokunmak. Live Photos, kamera filtreleri ve Portre modu gibi kamera özellikleriyle yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz. Bazen sıradan bir fotoğraftan çok daha fazlasını istersiniz. Ekranı sola veya sağa kaydırarak ya da kamera modu etiketlerine dokunarak hızlı çekim, ağır çekim, video, fotoğraf, kare veya pano modları arasından dilediğinizi seçin. Bu arada güzel konular seçin ki daha fazla beğeniye ulaşın.

4- Seri çekim modunu deneyin

 

Mükemmel bir fotoğraf çekmeye çalışıyorsunuz ancak süjeniz sabit durmuyor mu? Seri çekim modunu deneyin. Tek yapmanız gereken deklanşör düğmesine dokunup parmağınızı basılı tutmak. Seri çekim modunda tek seferde birden fazla fotoğraf çekilir, böylece aralarından istediğinizi seçebileceğiniz bir dizi fotoğrafınız olur.

5- Yakınlaşın

Daha uzaktan, daha yüksek kalitede yakınlaştırmak için 1x seçeneğine dokunun. 2 kattan daha fazla yakınlaştırmak veya görüntüyü daha fazla kontrol etmek isterseniz 10 kata kadar yakınlaştırmanıza olanak veren kaydırıcıyı görüntülemek için 1x veya 2x simgesine dokunup parmağınızı basılı tutun.

6- Zoomu dikkatli kullanın

 

Eğer güncel bir iPhone telefon kullanmıyorsanız, zoom özelliğinden (kamera lensinin fiziksel hareketi ile gerçekleşen yakınlaştırma) yeterince yararlanmıyorsunuz demektir. Fakat buna rağmen telefonunuzda zoom özelliği bulunuyor değil mi? Bu yakınlaştırma işlemi, telefonunuz tarafından yazılım vasıtasıyla yapılır. Piksellere yakınlaştırma uygulanarak, boşluklar yazılımla kapatılmaya çalışılır ve kenarlar kesilir. Sonuç: Eğer yeni nesil iPhone’lar kullanmıyorsanız puslu bir görüntü kalitesine sahipsiniz demektir.

7- Flaş ışığına dikkat

Kamera lensine yakın konumda bulunan flaşlar bir el feneri olarak iyidir. Ancak fotoğraf aydınlatması için pek de uygun olmayabilirler. Çoğu durumda flaş kullanmak, fotoğrafınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer mecbur değilseniz, flaş kullanmaktan kaçınmanızı ve mevcut aydınlatmayı efektif biçimde kullanmanızı öneriyoruz. Öte yandan bazı kullanıcılar flaş ışığının üzerini kâğıtla kapatarak, ani parlamayı engellemeyi denemekteler. Arzu edersiniz, siz de bunu uygulayabilirsiniz.

8- Sabırlı olmanın dayanılmaz hafifliği

Kaliteli fotoğraflar çekmenin yolu, çoğunlukla sabırlı olmaktan geçer. Şipşak bir fotoğrafın kaliteli ve etkileyici olması, oldukça zayıf bir ihtimaldir. Işığınızı ayarlayın, akıllı telefonunuzun izin verdiği lens ayarlarını gözden geçirin, odaklamanızı doğru bir şekilde yapın ve en iyi olduğunu düşündüğünüz anda fotoğrafınızı çekin. Unutmayın, profesyonel stüdyo fotoğrafları da benzer bir disiplinle ortaya çıkmaktadır. Eğer kamera ayarlarınıza iyi derecede hâkim olursanız, iPhone’unuzla inanılmaz fotoğraflara imza atmanız hiç de zor değildir.

9- Fokus / odaklanma özelliğini kilitlemeyi deneyin

Apple kullanıcıları için en kolay, fakat en etkili ipucuyla başlamak istiyoruz. Geleneksel odaklanma sistemlerinden bildiğiniz üzere, kameranızı odaklamak istediğiniz noktaya odaklarsınız. Sonrasında yaşayacağınız bir titreşim ya da hareket, odağınızın bozulmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı nice fotoğrafları çekebilmenin tam bir işkenceye döndüğünü biliyoruz.

 

Bunun çözümü olarak, iPhone’larda kamera odağını bir hedefe sabitlemek ona kilitlenmek mümkündür. Kameranın odaklanmasını istediğiniz noktaya parmağınızla basarak, odak ayarını o noktaya kilitleyebilirsiniz. Bu özellik, titreşimlerden kaynaklanan odak kayıplarından kurtulmanız anlamına geliyor. Kollarınız serbest kalacağını için, odak sırasında daha iyi pozlar almak için hareket etmeniz mümkün olacaktır. Ekranın üzerinde yer alan AE/AF Kilidi ile odak kilidinin durumunu takip edebilirsiniz.

10- Kadraj önemli!

Kadrajlar, iPhone kamerasıyla görebildiğiniz, ekrana yansıyan çekilmeyen hazır anlar olarak tanımlanabilir. Bu anların belirlenmesi tamamen kullanıcının inisiyatifindedir. Ve çok iyi bilinir ki her kadraj farklıdır. Peki doğru kadraj nedir?

 

Bu aşamada iPhone’unuzun kamerasını olabildiğinde hareket ettirmeden çekim yapmanız, kadraj kaliteniz için iyi bir başlangıç olabilir. Ayrıca örneğin gökyüzü çizgisinin kadrajdaki oranı ya da yüzün vücutla oranı gibi ileri fotoğrafçılık teknikleri kapsamındaki bilimsel gerçekleri de uygulayabilirsiniz. PhotoLine dergisini inceleyerek fotoğrafçılıkla ilgili bilgiler edinebilir, bunları mobil fotoğraflarınız için de uygulayabilirsiniz.

11- Kamera lensinizi temiz tutun

Pek çok akıllı telefon kullanıcısının ihmal ettiği en önemli ve temel detay, hiç şüphesiz ki kamera lensinin temizliğidir. Kamera lensini koruyan koruyucu cam, parmak izi, ortam kiri, toz ve yağdan kolaylıkla etkilenir ve kirlenir. Eğer düzenli olarak kamera lensinizi temizlemezseniz, bir müddet sonra fotoğraflarınızın daha bulanık çıktığını fark edeceksiniz. Kamera arızası olduğunu düşünmeden önce, yumuşak bir gözlük silme beziyle kameranızı silmenizi öneriyoruz.

Sosyal medya için eşsiz fırsatlarla dolu Sonbahar ve Kış ayları, doğanın içindeki renklerin, ilginç açıların, farklı objelerin peşindeki fotoğraf meraklıları için oldukça önemli bir dönem.

Bir tavsiye:

Manfrotto Pixi Mini Tripod + Twistgrip

O bir klasik. İtalyan fotoğraf ekipmanları üreticisi Manfrotto’nun Pixi Mini Tripod adını verdiği mobil cihaz tripodu, alanında rakipsiz denebilecek bir aksesuar. Kısa ve uzamayan ayaklarla gelen tripod, oynar kafaya sahip. Beraberinde üste telefonun takılacağı mekanizmayı sunmuyor, bunun için Manfrotto Twistgrip’i de ayrıca satın almanız gerekecek. İkisini birleştiriyor, ardından da Twistgrip’e akıllı telefonunuzu yatay şekilde sabitliyorsunuz. Bu aksesuar sayesinde gezilerinizde ister video yayını yapın, ister selfie çekin isterseniz bir alana sabitleyip hareketsiz fotoğraflar yakalayın. Oldukça basit ve fonksiyonel bir ürün.

Fiyat: Yaklaşık 350 TL

Bir tavsiye:

Lume Cube Yaratıcı Aydınlatma Kiti

Gezginler için loş ambiyansın tadı her zaman bir başkadır öyle değil mi? Gün ağarırken ya da sis çökmüşken ilginç enstantaneler günyüzüne çıkar. İşte bu gibi kaçırılması istenmeyen anlarda fotoğraf çekmek isteyenler için flaşın önemi bir miktar daha yüksek olacaktır. Lume Cube Yaratıcı Aydınlatma Kiti, tam da bu ihtiyaç için üretilmiş bir aksesuar. Lume Cube Yaratıcı Aydınlatma Kiti, profesyonel kalitede çekimler yapmanız için ihtiyacınız olan her şeyi sunar. Cebinize sığacak büyüklükte dayanıklı, su geçirmez ve parlak bir ayarlanabilir LED olan Lume Cube, yepyeni yaratıcı olanakların kapılarını açar.

Lume Cube’un akıllı Bluetooth özelliği ve Lume-X uygulamasıyla, ışıkları iPhone’unuzla eşzamanlayarak Lume Cube’u 18 metre (60 feet) uzaklıktan bile flaş, video ışığı veya elektronik flaş olarak kullanabilirsiniz. iPhone ile uyumlu, ilk kameradan bağımsız flaş ürünüdür. Yaratıcı Aydınlatma Kiti, Lume Cube’un yanı sıra en zor çekimlerin bile üstesinden gelmenize yardımcı olacak çeşitli jel, yayıcı ve montaj seçenekleriyle birlikte gelir.

Fiyat: 1.189 TL

Gezgin ‘Instagramer’lara birkaç püf noktası…

Fotoğrafçılıkta şöyle bir söz vardır; “fotoğrafı çeken cihaz değil, arkasındaki kişi çeker…” Bu özlü sözü tamamlayıcı birkaç püf noktası işinize yarayabilir.

En iyi 5 fotoğraf uygulaması

  1. Process
  2. Adobe Photoshop Touch
  3. Photogene
  4. SnapSeed
  5. CameraBag

 

Exit mobile version