iPhone için Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Artırılmış gerçekli, Apple’ın mobil ekosistemine yeni entegre olmuş bir teknoloji. Bir mobil cihazda kamera vasıtasıyla gerçek hayatı ‘arka plan’ alarak çeşitli dijital objeleri yerleştirmek, yerlerini değiştirmek, vb. şeklinde imkanlar sunan teknoloji, oyundan eğitime birçok farklı segmentte sunuluyor. Genç-yaşlı tüm kullanıcılar için farklı imkanları beraberinde getiriyor.

Sınıfınız evrenin kendisine dönüşebilir veya geçmiş en az bugün kadar canlı olabilirdi. Ve size tanıdık gelen birçok şey, daha önce hiç görmediğiniz şekilde karşınıza çıkabilirdi. iPhone ve iPad ile, tüm bunlar birer olasılık olmaktan çıkarak gerçeğe dönüşüyor. Artırılmış gerçeklik (AR), teknolojiden yararlanarak etrafınızdaki hemen hemen her şeyle çalışma, öğrenme, oynama ve bağlantı kurma biçiminizi değiştiriyor. Üstelik bu daha sadece başlangıç.

Bu makalede iPhone için öne çıkan bazı oyun ve uygulamaları inceleyeceğiz.

Yeni bir dünyaya hoş geldiniz…

Uygulamalar

IKEA Place

IKEA, İskandinav mobilyalarının, ilginç fonksiyonlara sahip birçok ev eşyasının mabedi. Türkiye’de de mağazaları bulunan küresel şirketin IKEA Place adlı bir AR uygulaması bulunuyor. Uygulama ile IKEA’daki eşyaları satın almadan önce evinizde deneyebiliyorsunuz. IKEA Place uygulaması, ürünlerin evinize yakışıp yakışmayacağını veya sığıp sığmayacağını hayalinizde canlandırabilmenizi sağlıyor. Üstelik bunun için kapıdan dışarı adım atmanıza bile gerek yok.

 

GE

Konseptler dünyası bir başka. GE, kurumsal tarafta öne çıkan bir kuruluş ve AR uygulaması, bu kapsamda örnek teşkil ediyor. İş dünyası için daha işlevsel bir yol vadeden GE, teknik servis çalışanlarının endüstriyel ekipmanları görselleştirerek daha verimli bir şekilde onarmalarını sağlamak gibi yollarla, artırılmış gerçeklikten yararlanmaya başlıyor.

American Airlines

Öne çıkan havayolu şirketlerinden American Airlines’ın AR uygulaması, teknolojisinin kullanıcı odaklı sınırlarını klişenin ötesine, daha da ileriye taşıyor. Rotanız, uçuş kapınız diyen American Airlines, havalimanlarında etrafınızda gerçek zamanlı bilgiler gösteren bir AR prototipi geliştirdi. Bu uygulama sayesinde bir fincan kahve içmek, en yakın lavaboya uğramak ve elbette uçuş kapınıza gitmek için yolunuzu kolayca bulabiliyorsunuz.

Complete Anatomy

Vücudunuzun içini avucunuzun içi gibi bilin. İnsan bedenini en ince ayrıntısına kadar görselleştirerek her parçası hakkında ayrıntılı bilgi edinin. Akciğeri yakından görün, eklemlerin birbirine nasıl bağlandığını inceleyin veya dilerseniz elinizde bulunan tüm küçük kemikleri sayın.

WWF Free Rivers

Sanal dünyaya girin. Gerçek dünyaya şekil verin. Nehirlerin hayvan, bitki ve insan yaşamını nasıl şekillendirdiğini öğrenmek için bir nehrin akışını kontrol edin. Bir baraj kurun ve kurduğunuz barajın etkilerini görün. Nehri ve ona bağlı yaşamı korumanın farklı yollarını deneyin.

Froggipedia

Suda ve karada. Her şey ortada. Bir kurbağanın karmaşık anatomik yapısını keşfedin. Her bir organı yakından tanımak için kurbağayı katman katman inceleyin. Yumurtadan iribaşa ve erişkin bir kurbağaya kadar, amfibik yaşamın tüm evreleri hakkında bilgi edinin.

Oyunlar

Ekranın ötesine geçen eğlence. Artırılmış gerçeklik ile, tüm dünya sizin için bir oyun alanına dönüşüyor. Sanal dünyanın canavarlarını etrafınızdaki bir parka ve hatta mutfak tezgahınıza taşıyın. Veya maske takın ve dünyanın diğer ucundaki arkadaşlarınızla birlikte bir kostüm partisine katılın. Sanal nesnelerle, onlar sanki etrafınızdaymış gibi etkileşim kurarak kendinizi hayallerinizin ötesinde bir eğlencenin içinde bulacaksınız. Gerçek dünya çok daha eğlenceli olacak.

İşte öne çıkan oyunlar;

Benim Çok Aç Tırtılım

Çocukluk anıları yeniden canlandı. En sevdiğiniz tırtılın dönüşümüne ekranda değil, salonunuzda tanıklık edin. Çok popüler bu çocuk kitabı karakteri gerçek dünyada hayat buluyor. Çok Aç Tırtıl, etkileyici bir ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK deneyimi ile ilk defa gerçek dünyaya taşınıyor. Eric Carle çok sevilen Çok Aç Tırtıl karakterini dünya ile tanıştıralı neredeyse 50 yıl oldu. Artık Apple ARKit ile Çok Aç Tırtıl nerede olursan ol gerçek oluyor.

Monster Park

T-Rex ile yürüyüşe çıkmaya ne dersin? Bu AR oyunu ile tarih öncesi döneme bir portal açıyor, devasa ve son derece gerçekçi dinozorların etrafınızda kükremelerine, oynamalarına ve yaşamalarına tanık oluyorsunuz. Uçan Pteranodon ve görkemli Tyrannosaurus gibi birçok dinozor türünü de keşfedebilirsiniz. Kesinlikle ürpertici bir deneyim.

Thomas ve Arkadaşları: Minis

Tren setleri de AR teknolojisi ile tanıştı. Kendi tren setini parçalardan oluşturup Thomas ve tüm arkadaşları ile hayata geçir. Setini istediğin gibi özelleştir ve sarmal su kaydıraklarında, donmuş halkalarda, gökkuşağı köprülerinde, dinozor iskeletlerinde ve çok daha fazlasında hayal gücünü serbest bırak! En sevdiğin Minis lokomotifine binerek her kıvrımın, virajın ve akrobatik hareketin tadını çıkar! İnşa etmeye hazır ol!

EVE: Project Galaxy

Bu oyunda kâinatın hâkimi olun. Gökyüzündeki uzay istasyonları, gizemli kalıntılar ve muhteşem gezegenler. EVE Online’ın yaratıcıları tarafından sunulan bu çok oyunculu online oyunda büyük bir macera sizi bekliyor.

Artırılmış gerçekliği gerçek kılan teknoloji

Apple donanım ve yazılımları, mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için her zaman birlikte tasarlanıyor. Bu sayede artırılmış gerçeklik deneyimi de daha önce hiç görmediğiniz bir seviyeye ulaşıyor.


 

Exit mobile version