iPhone Hafızasında Yer Açma Önerileri

Yazı: Zeki Topaloğlu

Akıllı telefonlar içerisinde yaşanan gelişmeler beraberinde pek çok sorunu getirmeye sebep oldu. Akıllı telefonların üst düzey kamera özellikleri, video alma özellikleri sayesinde kullanıcılar tıpkı bir fotoğrafçı edasıyla sürekli fotoğraf çekmeye başladı. Hatta verilen pozları arka arkaya çekerek net bir görüntü yakalamak isteyen kullanıcılar aynı fotoğraftan onlarca dosyayı telefonunda tutmaya başladılar. Ancak her ne kadar günümüzde telefonların hafızaları artmış olsa da aynı fotoğrafların telefonlarda yer kaplaması yükselen hafızaların yetmemesine sebep oldu.

Bir yandan fotoğraf çekmeye ara vermek istemeyen kullanıcılar, diğer yandan da telefonlarındaki hafızaların boşalmasını istemeye başladı. Tabi, aynı pozdan onlarca fotoğraf çekilince bu fotoğrafları manuel olarak ayıklamak ve silmek baya bir zaman alıyor. Siz de zamanınıza önem veren telefon kullanıcıları arasındaysanız; telefondaki aynı fotoğrafları silme uygulamaları hakkında bilgi almanız gerekiyor. Telefondaki aynı fotoğrafları silerek depolamayı arttırmayı hedefleyen kullanıcılar aşağıdaki uygulamaları kullanmayı tercih edebilirler.

Sizlere önerebileceğimiz uygulamaların başında Google Files geliyor. Başarılı ve küresel dev Google’ın yaptığı Files uygulaması sayesinde telefonunuzda bulunan aynı fotoğrafları silme imkanına sahip oluyorsunuz. Denediğim kadarıyla fotoğraf silmenin yanı sıra uygulamanın pek çok avantajı da bulunuyor. Örneğin; telefonunuzdaki depolama miktarınızı görebiliyor ya da internet bağlantısı olmadan dosyalarınızı paylaşma imkanını da sizlere sunuyor. Google Files kullanmayı tercih eden telefon kullanıcıları SD Kartı’na ya da varsa Bulut Hesabı’na telefonundaki dosyaları yollayabiliyor.

Google Files uygulamasından sonra önerebileceğimiz diğer bir uygulama Duplicates Cleaner’dır. Duplicates Cleaner Google Files’a nazaran daha gelişmiş özelliklerle karşımıza çıkıyor. Uygulama telefon hafızanızı inceliyor. Aynı olan fotoğrafları buluyor ve siliyor. Bununla da yetinmiyor, yine yaptığı incelemeler sonucunda bulduğu video, ses ya da çalışma dosyalarınızı da silme imkanını veriyor. Böylece uygulamayı kullanarak telefonunuzdaki depolama alanınızda daha fazla yer açmış oluyorsunuz. Duplicates Cleaner uygulamasının ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunmaktadır. Ücretsiz versiyonunu kullanarak yukarıda sıraladığımız dosyaları silebiliyorsunuz. Ekstra özellikler ve kullanım hakları elde etmek için uygulamanın ücretli versiyonunu da alabilirsiniz. Telefonunuzdaki istediğiniz kullanım haklarına göre ücretli ya da free versiyonunu tercihinize göre edinmeniz mümkündür.

Telefondaki depolama oranını arttırmak isteyenler için önerebileceğimiz uygulamalardan sonuncusu ise; Remo Duplicate Photos Remover uygulamasıdır. Bu uygulamanın ücretli versiyonu bulunmamaktadır. Dolayısıyla uygulama ile yapabileceğiniz tüm özellikler ücretsiz olarak sizlere sunulmaktadır. Uygulamayla tıpkı diğer uygulamalarda olduğu gibi aynı olan fotoğrafları silmeniz mümkündür. Uygulamanın ekstra olarak bir dezavantajı bir de avantajı bulunmaktadır. İlk olarak dezavantajını açıklarsak; eğer telefonunuzda çok fazla fotoğraf varsa, silme işlemi çok ağır bir şekilde yapılıyor. Ancak haddinden fazla fotoğraf olduğunu düşünmüyorsanız gönül rahatlığıyla uygulamayı indirebiliriz.

Uygulamanın avantajına gelirsek; bir fotoğrafla benzer başka bir fotoğrafınız varsa Remo Duplicate Photos Remover uygulaması bu benzer fotoğrafları da bularak silmenize imkan tanıyor.

Google Files, Remo Duplicate Photos Remover ve son olarak da Duplicates Cleaner adındaki 3 farklı fotoğraf silme uygulamasını sizlere tanıttık. Yaptığımız tanıtımlar 3 ürünün de genel özelliklerini içermekteydi. Ürünleri bizzat deneyim etme şansını da yakaladım. 3 ürünü de ayrı ayrı indirerek deneyim ettim ve şimdi sizlere bu deneyimlerden söz edeceğim.

İlk olarak Google Files uygulamasını indirdim. Öncelikle dünya devi bir markanın uygulaması olduğu için telefonuma indirirken herhangi bir güven problemi yaşamadım. Üstelik çevrimdışı paylaşma özelliği beni memnun etti.  Eğer telefonunuzda sadece fotoğraf dosyaları açısından yoğunluk varsa bu uygulamayı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Daha sonra Duplicates Cleaner uygulamasını denedim. Uygulamanın fotoğraf dışında diğer dosyaları da bulup silebilmesi hoşuma gitti. Ancak benim telefonumda sadece fotoğraf dosyaları açısından sıkıntı vardı. Bu yüzden uygulamayı silerek Google Files’i tercih etmeye karar verdim.

Son uygulama olan Remo Duplicate Photos Remover’ı da denedim. Telefonumda çok fazla fotoğraf olduğu için yavaş silme işlemi yaptı. Ayrıca ben genelde aynı fotoğrafları birden fazla çekiyorum, benzer fotoğraflar çekmiyorum. O nedenle Google Files uygulamasında netleştim.

Yukarıda sıralamış olduğumuz 3 farklı fotoğraf silme uygulamasını sizlere tanıttık. Sizler bu uygulamalar arasından en uygun olanı seçerek ve benim az önce belirttiğim deneyimlerime de kulak vererek tercihinizi yapabilirsiniz. Bir de uygulamaların hepsi aynı amaca hizmet etse bile farklı ekstra özellikleri var. Bu ekstra özellikler size gerekiyorsa ona göre de bir uygulama tercihi yapabilirsiniz.

Henüz karar veremediyseniz; uygulamalardan sırasıyla üçünü de indirerek bir deneyim yaşayabilirsiniz. Hangi uygulama daha fazla hoşunuza giderse diğerini silerek yolunuza devam edebilirsiniz. Böylece telefonunuzdaki aynı fotoğrafları silme imkanını elde edersiniz.


 

Exit mobile version