iPhone 13 vs iPhone 12 / Yeni Özellikler Daha Fazla Para Vermeye Değer mi?

14 Eylül’de Apple’ın etkinliği ile tanıtılan iPhone 13 serisi birçok farklı özellikleriyle dikkatleri üzerinde topladı. Biz de yeni iPhone 13 ile iPhone 12 arasındaki farkları sizler için hazırladık.

Sizce hangisi: iPhone 13 mü yoksa iPhone 12 mi? Apple’ın her sene Eylül ayında değişmezlerinden birisi iPhone’un yeni telefonunu tanıtması. Şirket, 14 Eylül 2021’de düzenlediği etkinlikle yeni iPhone’u tanıtmış, 1 Ekim itibariyle de yeni seri Türkiye’de satışa çıkmıştı. Çıktığı dönemde iPhone 13’ün 128 GB’lık en düşük modelinin fiyatı 11.999 TL’ydi. Ancak ülkemizde dövizde yaşanan kur artışı nedeniyle Amerikalı şirket, Türkiye’deki fiyatlarında güncellemeye gitti. Son olarak yapılan güncelleme sonrasında cihazın fiyatı 16.299 TL olarak görülüyor (*Bu fiyat Şubat 2022 fiyatıdır).

Yeni iPhone 13’ün fiyat değişikliğinden bahsettikten sonra şimdi gelelim Apple’ın yeni akıllı telefonun eskisine göre değişen özelliklerine. Bu yazımızda iPhone 13 ile iPhone 12 arasındaki farklara, değişen özelliklerine göz atacağız. Hazırsanız başlayalım.

iPhone 13 vs iPhone 12

Tasarım

Öncelikle bu iki telefonun tasarımları hakkında konuşalım. Arkadan bakıldığında neredeyse aynı olan iPhone 13 ve iPhone 12 ikilisinin genel anlamda tasarımları benziyor. iPhone 12 serisinde geçilen daha ince ve köşeli kenar tasarımı 5S’in ikonik tasarımını temsil ediyor olsa da genel hatlarıyla bu iki telefonun benzer şekilde göründüğünü söylemek mümkün. Renk tarafında önemli değişiklik geldiğini söylemek mümkün.

iPhone 12 ile eklenen yeni soft renkler iPhone 13 tarafında kendisini daha yeni renklere bıraktı. iPhone 12’nin karşımıza 6 renk varyasyonuyla çıktığını görüyoruz. Bunlar siyah, beyaz, kırmızı, yeşil, mavi ve mor şeklinde. iPhone 12’nin en çok satan renkleri arasında yer alan mavi, iPhone 13’te yerini daha çok 12 Pro’daki mavi tonundaki renge bırakıyor. iPhone 13 toplamda 5 renk varyasyonuyla karşımıza çıkıyor. Renk isimleri değişen yeni seri pembe, mavi, gece yarısı, yıldız ışığı ve (PRODUCT) RED renkleri ile karşımıza çıkıyor.

Ekran

İki model de aynı ekran boyutu ile karşımıza çıkıyor. Super Retina XDR OLED ekran bulunan iPhone 13’ün 6.1 inç 1170 x 2532 piksel çözünürlüklü ekranı bulunuyor. Her iki modelde de ekran yenileme hızı 60 Hz olarak kayıtlara geçiyor. 120 Hz ekranın sadece iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max modellerinde olduğunu belirtelim.

iPhone 13’te iPhone 12’de de kullanılan Ceramic Shield adlı bir ekran teknoloji yer alıyor. Bu sayede çok daha dayanıklı olan ekran, çizilmelere veya kırılmalara karşı da kendisini koruyabiliyor.

Ceramic Shield teknolojisi temelde, ön yüzeyin dayanıklılığına katkıda bulunuyor da denebilir. Telefonun kenarlarına kadar devam eden bu yapı, telefonda hiçbir boşluk bırakmıyor ve böylece koruyuculuğunu artırmış oluyor. Ve tüm bunlar sayesinde Apple, iPhone 13’le birlikte düşmelere karşı dört kat daha iyi performans elde ettiğini söylüyor.

Kamera

iPhone 13 gece modunun iyileştirilmiş olması ve sinematik modu ile öne çıkıyor da denebilir. iPhone 12’de yer alan ikili kamera kurulumu iPhone 13 ile çapraz bir şekilde devam ettiriliyor. iPhone 12’de ultra geniş ve geniş olmak üzere iki kamera bulunuyor, gelişmiş çift kamera sistemi olarak da adlandırılan iPhone 13’ün ikili kamerası da aynı şekilde ultra geniş ve geniş olmak üzere özelliklere sahip.

Detaylı bir kamera kıyaslaması yapıldığında ise karşımıza şunlar çıkıyor: iPhone 13, 12 Megapiksel geniş ve f/1.6 diyaframa sahip OIS ana kameraya sahip. Bunun yanında ikinci kamerası da 12 Megapiksel ultra geniş ve f/2.4 diyafram açıklığına sahip. Aynı şekilde telefonda 2x optik yakınlaştırma ve yeni nesil Smart HDR 4 bulunuyor.

Ön kameralar tarafında ise iPhone 13 ufak farklarla öne geçiyor. Her iki cihaz da 12 Megapiksel f/2.2 diyafram açıklığına sahip TrueDepth kameraya sahipken, iPhone 13; fotoğrafik stiller, Smart HDR 4, Dolby Vision ile 4K @60 FPS video çekimi, 1080p @30 FPS’de sığ alan derinliğiyle video kaydı için Sinematik mod özelliklerine sahip.

Pil Özellikleri

iPhone 12’nin 2.815 mAh pili, selefinden daha küçüktü. Neyse ki, iPhone 13 daha büyük bir pile sahip. Apple henüz ne kadar büyük olduğunu doğrulamadı, ancak 3.095 mAh pil olduğuna dair söylentiler var.

Boyutu ne olursa olsun, Apple iPhone 13’ün pil ömrü için cesur iddialarda bulunuyor. Buna göre iPhone 12’ye kıyasla iPhone 13, tek bir şarjla 2,5 saat daha fazlasını sunacak.

MagSafe, iPhone 12’de olduğu gibi iPhone 13’te de karşımıza çıkıyor; ancak kablosuz şarj hızı 15W’da kalıyor. Apple, yeni iPhone’unda da sürpriz yapmayarak kutuya şarj cihazı ve kulaklık eklemiyor.

Donanım ve Diğer Özellikler

iPhone 13’te Apple’ın A15 Bionic işlemcisi bulunuyorken, iPhone 12’de geçen yılın en güçlü Apple işlemcisi olan A14 Bionic işlemci bulunuyor. Geçen yıl 64/128 ve 256 GB depolama seçeneği ile gelen iPhone 12, bu yıl iPhone 13 ile yerini 128/256 ve 512 GB depolama seçeneklerine bıraktı. İkisinde de kablosuz şarj etme desteği bulunuyor ve bağlantı tarafında ikisi de Bluetooth 5.0 ve Wi-Fi 6 802.11ax bulunuyor.

Suya karşı dayanıklılık tarafında ikisinde de IP68 sertifikasına sahip ve 30 dakikaya kadar maksimum 6 metre derinlikte suya dayanıklılar. iPhone 12’nin iPhone 13’e göre daha hafif olduğunu söylemek mümkün. iPhone 12, 162 gramlık bir ağırlığa sahip ve bu sayı iPhone 13 tarafında gelindiğinde 173 grama çıkıyor.
5G desteğine sahip olan iPhone 13’ün bu teknolojiyi destekleyen ikinci Apple cihaz olduğunu söylemek gerekiyor. iPhone 13 ve 12’nin ortak noktalarından bir diğeri ise Lightning kablosuyla şarj olması ancak bunun yanında iPhone 12’yi şarj etmek için tek yol bu değil. Yeni MagSafe aksesuarları, iPhone 12’de olduğu gibi iPhone 13 tarafından da destekleniyor. Bu sebeple, hızlı ve kablosuz şarj deneyimi bu tarafta sunuluyor.

iPhone 13’ün Artı Yönleri

İki Cihazın Ortak Özellikleri

Sonuç

Kesin bir kanıya varabilmek için tabii ki iPhone 13 ile biraz zaman geçirmemiz gerekecek. Ancak telefon pek çok açıdan iPhone 12’ye göre büyük yenilikler sunmuyor. Özellikle ortak tasarım nedeniyle selefi kadar büyük bir etki yaratması pek mümkün değil. Yine de gelişmiş bir kamera sistemi, küçülen çentik, daha yüksek performans ve önemli ölçüde daha uzun pil ömrü dikkat çekici gelişmeler olarak değerlendirilebilir. Buna daha yüksek depolama kapasiteleri de eklenebilir.

Kısacası Apple, iPhone 13’e iPhone 12S ismini verse bize göre bu isim çok fazla sırıtmazdı. Sonuçta bir iPhone 12 kullanıcısının, telefonu ile en azından bir yıl daha rahat edebileceğinden eminiz. Eğer iPhone 11’den geçiş yapacaksanız, iPhone 13 iyi bir seçim olacaktır. Ama iPhone 12 sahibiyseniz, 1 yıl daha beklemeyi seçebilirsiniz ve bu seçiminiz hiç de mantıksız olmaz…

Exit mobile version