iPhone 13 ve Yeni iPad’ler 2021’de Hangi Yenilikleri Sunacak?

Apple’ın muhteşem birinci çeyrek mali tablo duyurusu, küresel ölçekte satışı gerçekleştirilen milyonlarca iPhone ve çok eskiye göre daha düşük sayılarda olmakla birlikte hala sektörü domine eden iPad’ler… Elbette bu çarpıcı markanın son yıllarda göze çarpan ilerleyişine dair işaretler sadece finansal tablolarda değil. Çok sayıda farklı konuda da dikkat çekiyor.

Şirket, sürekli olarak yeni servisler duyuruyor, örneğin Apple Arcade, Apple TV+ gibi akıllı telefon ve tablet deneyimine renk katacak farklı alternatifler sunuyor. Diğer yandan gözler de yavaş yavaş 2021 modellerine çevrildi.

Satışların iPhone serisinin lanse edildiği geçtiğimiz Ekim ayından beri ilk kez gerilemeye başlayacağı, artık tüketici davranışlarının gelecek seriye yöneleceği dönem kapıyı çaldı. Peki Apple’ın mobil ekosistemi açısından 2021’de tüketicileri ne gibi yenilikler bekliyor?

iPhone

Daha erken beklediğimiz iPhone SE Plus’tan sonra Eylül 2021’de tanıtılması beklenen 2021 ‘yıldız’ iPhone’larının piyasaya sürülmesine aylar var, ancak söz konusu cihazlar hakkında şimdiden çok sayıda söylenti gündemde. Apple, 2020 iPhone serisinde kullanılan aynı isimlendirme şemasına uyarsa, 2021 iPhone’ları, iPhone 13, iPhone 13 Pro ve iPhone 12 Pro Max olarak adlandırılacak. Elbette bizleri bir de iPhone 13 mini bekleyecek.

Ekranlar, 5G ve tasarım

Gelecek iPhone’lar, Apple Watch’un düşük güçlü LTPO ekran teknolojisini benimseyebilir. LTPO veya düşük sıcaklıktaki polikristalin oksit, şu anda Apple’ın kullandığı arka panel teknolojisi olan LTPS’den % 15 daha az güç kullanan bir Oxide TFT yapısına ya da düşük sıcaklıktaki polisilikona sahip. Apple’ın bu teknolojiyi iPhone 13 veya gelecekteki bir iPhone için kullanıp kullanmayacağı tam olarak belli değil.

Apple’ın iPhone serisinde OLED kullanımı “daha esnek telefon tasarımı” için öne çıkacak.

2021, Apple’ın iPhone’da 5G desteği sunduğu ve yeni cihazların 4G LTE ağlarından çok daha hızlı olan 5G ağlarına bağlanmasını sağlayan ikinci yıl olacak.

Tasarım açısından bakıldığında söylentiler herhangi bir değişime işaret etmiyor. Zira iPhone 12 ile birlikte yeni bir tasarım çizgisine geçiş kaydedildi. Her ne kadar beklentileri karşılama yüzdesi tartışmaya açık olsa da Apple’ın 2021’de cihaz tasarımlarına özel bir dokunuşta bulunması büyük sürpriz olur.

Kamera sistemleri

Kameralar inanılmaz bir gelişim evresinde. Samsung’un Galaxy S21 serisinden de anlaşıldığı üzere bu sene tüm markalar bu alanda rekabeti çok daha üst seviyelere taşıyacak. Peki Apple, sıradaki iPhone modellerinde neler vadedecek?

Kamera artık ‘kilit’ oyuncu… Söylentiler iPhone 13’lerde lazerle çalışan bir 3D arka kamerayı öne sürüyor. (ToF) kamera sistemi ile gelecek olan iPhone 13 kamerası, çevredeki alanın doğru bir 3D görüntüsünü oluşturmak için verilerden yararlanacak, nasıl mı? Bir odadaki nesneleri lazerle ölçerek. Bu, daha doğru derinlik algısı ve sanal nesnelerin daha iyi yerleştirilmesine olanak verecek. Apple aynı zamanda daha iyi derinlik yakalayabilen fotoğraflar ile sizi karşılayacak.

Ön tarafta, çentik boyutunu küçülten yeni bir TrueDepth kamera sistemi olabilir. Odadaki nesneler için derinlik bilgilerini hesaplama odaklı lazer kullanan bir 3D arka kamera sistemi de söylentileri fotoğrafçılık ve AR merkezindeki iddialar arasında.

Donanım

Daha iyi termal yönetim nedeniyle daha küçük, daha hızlı ve daha fazla pil tasarruflu işlemciler gelecek. iPhone 13 Pro modellerinde 6 GB RAM’in, iPhone 13’lerde ise 4GB RAM’in kullanımda olacağına inanılıyor.

Şarj süresi ile detaylar oldukça az.

iPad

2020’nin tamamen yenilenen iPad modellerinin ardından gözler 2021’de. 2021’de ilk 6 ay içerisinde bir adet iPad Pro lansmanı bekliyoruz. Yeni nesil iPad Pro’da şunlar öne çıkabilir;

2020’de Apple, yeni bir iPad mini, iPad Air ve 10.2 inçlik iPad tanıttı. Yeni bir iPad Pro’nun birkaç ay içerisinde tanıtılacağını düşünüyoruz. Apple analistleri 2021’nin ilk yarısında yeni bir iPad Pro göreceğimizi iddia ediyor. Bu arada iPad Pro, sektörü ciddi oranda domine etti, Android cephesinde birçok iddialı modeller sunuluyor ama neredeyse tüm otoriteler Apple’ın ‘bu işi çok iyi bildiği’ yönünde görüş belirtiyor.

Sonraki nesil iPad Pro’ların fiyatlarının 2020 modelleri ile aynı olacağı kaydediliyor. Yani yeni iPad Pro, daha yüksek depolama alanını daha düşük fiyata sunabilir. Tablet satışlarındaki artışta kullanıcıyı rahatlatacak inovatif bir adıma benziyor.

Donanım ve tasarım tarafında yoğun değişiklikler beklenmiyor. Eğim ve daha küçük çerçeveler söz konusu olabilir.

Biraz da Apple Watch

Apple Watch için gözler artık yeni tasarım istiyor! Bu anlamda Apple’ın inadı değişecek mi merakla bekliyoruz. Öte yandan gelişiminin önemli aşamalarını geride bırakan Apple Watch’ta 2021’de yeni sağlık odaklı aksiyonlar ön plana çıkabilir. Aktiviteye özel daha fazla içerik, arayüz ve elbette işletim sisteminde bir dizi geliştirme bizi bekliyor.

Gözler Eylül ayında…

Gözler yavaş yavaş 2021 modellerine çevrildi… Satışların iPhone serisinin lanse edildiği geçtiğimiz Eylül ayından beri ilk kez gerilemeye başlayacağı, artık tüketici davranışlarının gelecek seriye yöneleceği dönem kapıyı çaldı. Göz kamaştırıcı modellerin beklendiği 2021 Eylül’ü için geri sayım…

2021, Apple’ın iPhone’da 5G desteği sunduğu ve yeni cihazların 4G LTE ağlarından çok daha hızlı olan 5G ağlarına bağlanmasını sağlayan ikinci yıl olacak

Son dönemde iPad Pro, sektörü ciddi oranda domine etti, Android cephesinde birçok iddialı modeller sunuluyor ama neredeyse tüm otoriteler Apple’ın ‘bu işi çok iyi bildiği’ yönünde görüş belirtiyor.


 

Exit mobile version