iPhone 12 Apple’a Nasıl Daha Fazla Kazandıracak?

Kabile topluluklarından krallıklara doğru büyürken hafızalarımızın yerini alacak bir teknolojiye, yani paraya ihtiyaç duyduk. Gündelik yaşamın temel argümanlarından biri olan para aynı zamanda modern çağın mihenk taşlarından. Üstelik liberalizm ve kapitalizm gibi birbirine yakın temastaki temel olgularla birlikte eskiye nazaran çok daha yoğun bir ‘akış’ içerisinde.

 

İnternet, mağazaların yerini almaya devam ederken bu alanda ‘e-ticaret’ de hiç azımsanmayacak ölçeklerde büyüme grafiği sergiliyor. Koronavirüs ile birlikte çok sayıda yeni dijital kullanıcının söz konusu trendi büyüttüğüne de şüphe yok. Diğer yandan tüketici elektroniği de ivme altında. Bu doğrultudaki göstergeler, tüketicilerin akıllı telefon, akıllı saat, tablet, bilgisayar gibi ürünlerini önemli düzeyde yenileme eğilimi sergilediğine işaret ediyor. Şimdi ise sırada yeni bir ‘yenilenebilir’ ve ‘ilk kez tercih edilebilir’ teknoloji ürünü var. Teknoloji rafları ve internet mağazalarındaki yerini almak üzere olan yeni nesil iPhone’lardan söz ediyoruz.

2020 iPhone’larında, iPhone X’un 2017’de piyasaya çıkmasından bu yana gördüğümüz ilk tasarım değişikliklerinden bazılarına işaret eden önemli güncellemeler olacak. 5.4, 6.7 ve 6.1 inç şeklinde gelebilecek üç ekran boyutu bekliyoruz. 6.1 inç modelde 3 ve 2 arka kameralı iki versiyon söz konusu olabilir. Yani toplamda 3 farklı ekran boyutu ve 4 farklı model gelebilir. Bu iddia iPhone’a dair ihtimali en yüksek olasılıklardan biri.

OLED ekranlar ve güçlü kameralar

Söylentiler 6,7 inç iPhone ve 6,1 inçlik modelin üç mercekli kameralara sahip üst düzey OLED cihazlar; 5,4 ve 6,1 inç modellerinde ise çift mercekli kameralara sahip daha uygun fiyata sahip modeller olacağına işaret ediyor. 2020’deki tüm iPhone’ların, fiyatı ne olursa olsun OLED ekranlı olması bekleniyor. Bu özelliğin fiyatların nispeten yüksek olmasına neden oluşturacak temel aktörlerden biri olacağını belirtelim.

5,4 inçlik iPhone 12’nin 4,7 inçlik iPhone 8’den bu yana piyasaya çıkan en küçük iPhone olacağı iddia ediliyor. 6,7 inçlik iPhone 12 Pro’nun ise Apple’ın bugüne kadarki en büyük modeli olabileceği konuşuluyor. Apple, son dönemde iPhone modellerine dair kısmi ‘kompaktlık’ hamlesine yakın duruyor. Geçtiğimiz aylarda satışa sunulan iPhone SE modeli de bu noktada dikkat çeken göstergelerden. Bu arada Apple, tarihinde ilk kez bir sene içerisinde iPhone SE ile birlikte 5 farklı akıllı telefon sunmuş olacak. Şirketin Samsung, Xiaomi, Oppo, Huawei gibi güçlü rakiplerinin izini iyiden iyiye benimsediği dikkatlerden kaçmıyor.

Gelecek iPhone’lar, Apple Watch’un düşük güçlü LTPO ekran teknolojisini benimseyebilir. LTPO veya düşük sıcaklıktaki polikristalin oksit, şu anda Apple’ın kullandığı arka panel teknolojisi olan LTPS’den % 15 daha az güç kullanan bir Oxide TFT yapısına ya da düşük sıcaklıktaki polisilikona sahip. Apple’ın bu teknolojiyi iPhone 12 veya gelecekteki bir iPhone için kullanıp kullanmayacağı tam olarak belli değil.

Apple’ın iPhone serisinde OLED kullanımı “daha esnek telefon tasarımı” için öne çıkacak. Apple, Apple iPad ve MacBook’lar için LCD üreten Çinli BOE Display firmasının OLED ekranlarını test ediyor.

2020, Apple’ın iPhone’da 5G desteği sunduğu ve yeni cihazların 4G LTE ağlarından çok daha hızlı olan 5G ağlarına bağlanmasını sağlayan ilk yıl olabilir.

2020 iPhone’ları, iPhone X’in 2017’de piyasaya sürülmesinden bu yana gördüğümüz ilk tasarım değişikliklerinden bazılarını tanıtan büyük güncellemeler sunacak. Tasarım açısından bakıldığında söylentiler, yeni iPhone’lardan en az birinin, iPhone 4’ün çerçevesine benzeyen metal bir çerçeveyle geleceği noktasında ağırlık kazanıyor. Yoksa bir ‘Back to the Future’ (Geleceğe Dönüş filmi) hamlesi mi geliyor?

Rekabet doruk noktasında

Akıllı telefonlarda rekabetin doruk noktada yaşandığı inovasyon alanlarının başında kamera sistemleri geliyor. Artık kamera kelimesi, cihazların bu alandaki teknolojisini tanımlamak için yeterli değil, birden fazla kameranın bir araya gelerek oluşturduğu ‘sistemler’ üzerinden sınıflandırmalar gerçekleştiriyoruz. Bu bile başlı başına bir yenilik, örneğin 2015 veya 2016 yılına gittiğimizde ‘en iyi akıllı telefonlar’ listesini incelediğimizde tüm modellerin tek arka kameraya sahip olduğunu görüyoruz. Samsung Galaxy S6 Edge gibi modellerin yer aldığı listeler elbette birer retro halini aldı bile. 2018 ise ilk olarak çift arka kameranın yaygın bir hal aldığı yıl oldu. Xiaomi Mi 6, Samsung Galaxy S8, iPhone X gibi modellerin sergilediği performans harikuladeydi. 2019 ve şimdi de 2020…

Günümüzde tek arka kamera diye bir konu kalmamış durumda. Bu noktada daha geniş açı, makro ve mikro lens özellikleri, diyafram aralığı ile ilgili özel fonksiyonlar ve yakınlaştırma esaslı birçok kameradan oluşan sistemlerin ‘yarışı’ ile karşı karşıyayız. Tüketiciler durumdan elbette memnun. Hem yüksek profilli akıllı telefonlarda hem de orta segmentte oldukça iyi sonuçlar alabildikleri akıllı telefonlarla tanışıyor, deneyimden keyif alıyorlar.

2020 iPhone’larının ön tarafında çentik boyutunu küçülten yeni bir TrueDepth kamera sistemi olabilir. Odadaki nesneler için derinlik bilgilerini hesaplama odaklı lazer kullanan bir 3D arka kamera sistemi de söylentileri fotoğrafçılık ve AR merkezindeki iddialar arasında.

Apple, iPhone 11 Pro ve Pro Max’in yanı sıra iPhone 11’de kamera odağında ciddi değişikliklere imza attı. 2020’de daha fazlası bekleniyor. Çünkü kamera artık ‘kilit’ oyuncu… Söylentiler iPhone 12’de lazerle çalışan bir 3D arka kamerayı öne sürüyor. (ToF) kamera sistemi ile gelecek olan iPhone 12 kamerası, çevredeki alanın doğru bir 3D görüntüsünü oluşturmak için verilerden yararlanacak, nasıl mı? Bir odadaki nesneleri lazerle ölçerek. Bu, daha doğru derinlik algısı ve sanal nesnelerin daha iyi yerleştirilmesine olanak verecek. Apple aynı zamanda daha iyi derinlik yakalayabilen fotoğraflar ile sizi karşılayacak.

Bu arada Sony, Apple’ın yeni kamera sisteminin tedarikçisi olabilir. Apple’ın Sony ile sensör testleri hakkında görüşmelerde bulunduğu biliniyor.

Söylentilere göre TSMC, Apple’ın 2020 iPhone programında kullanacağı 5 nanometre çipleri üretecek. 5 nanometre işlemi, daha iyi termal yönetim nedeniyle daha küçük, daha hızlı ve daha fazla pil tasarruflu demek. En nihayetinde ise pil verimliliği en yüksek beklentilerden biri. Barclays analisti Blayne Curtis, iPhone 12 Pro modellerinde 6 GB RAM’in, iPhone 12’lerde ise 4GB RAM’in kullanımda olacağına inanıyor.

Apple tedarikçilerinin 2020 iPhone’ları için önceki iPhone’lardakine göre % 50 daha küçük ve ince bir batarya üzerinde çalıştıkları biliniyor. Şarj süresi ile detaylar oldukça az ama şu kesin, iPhone’lar tüm modellerde bir miktar küçülebilir.

Fütürizm zamanı

Biraz da fütürizm… Teknoloji dünyasında cevabı aranan sorulardan biri de sonraki iPhone’ların Apple’a nasıl daha fazla gelir getireceği hakkında..

Apple iPhone X, aslında yepyeni bir eşikti. Yüksek fiyatı ile kabul görmeyi ustalıkla başardı. Sonraki modellerde fiyat az çok yükseldi; ama ilginç bir illüzyonla bu fiyat farkına karşın insanların telefona hücum edişine tanıklık edildi.

Basında Apple’ın yine satış rekorları kıracağına dair haberler uzun süre gündemi meşgul etti. Zaten basit bir hamleyle aşılan fiyat eşiğinin iyiden iyiye zihinlerde normal görünmesi adına gelen net bir MRI hamlesi gibiydi bunlar. Peki Apple ilerleyen süreçte sonraki eşiğe nasıl geçiş yapacak?

Doğrudan 128 GB’den başlayan hafıza alanları fiyatın bir anda 7K TL’nin üzerine çıkması demek; Apple bunu tercih eder mi yoksa hafıza işini yine 64’den başlatır mı bilinmez ama 128 GB seçeneğinin risk taşıyabileceği düşünülüyor. Diğer fiyat artışı ne şekilde olur biliyor musunuz? Aslında bu çok daha kalıcı bir hamle olacaktır; ekranın bir miktar daha büyümesi ve Apple bunu yapıyor. 6.5 inç olan en büyük ekran boyutu 6.7 inç seviyesine çıkıyor. Bu da fiyata belirli oranda yansıyacak bir adım.

Apple adına üçüncü gelir modeli ise iPhone mini türünde bir akıllı telefon serisi ile başlıyor. 5.4 inç ekranlı ‘güçlü’ bir akıllı telefon Hindistan ve Çin’de başarı yakalar.

Apple için sonraki teknoloji adımları her şekilde daha çok gelir sağlayacak çıkış kapılarına işaret ediyor. Gelişmeleri görmek ve duymak ise bize kalıyor.

İzlemeye, izlenimleri iletmeye devam edeceğiz…


 

Exit mobile version