iPadOS’un En Fonksiyonel Özellikleri

Geçtiğimiz yıl düzenlenen WWDC 2019’da Apple, en büyük yeniliklerini teknoloji dünyasına tanıtmıştı. Apple kullanıcılarını heyecanlandıran etkinlikte yeni ürünler tanıtılırken iPad, iPhone, Mac ve Apple Watch gibi cihazlara yeni özellikler kazandıran işletim sistemleri de gelmişti. Bunlardan iPad için özel olarak geliştirilen yeni işletim sistemi iPadOS ise adından en çok söz ettiren yenilik oldu. Akıllı telefonlarda yapılamayan birçok işi basit ve hızlı bir şekilde yapmaya olanak sağlayarak herkesi heyecanlandıran iPad’in yeni işletim sistemi iPadOS, deneyime yepyeni kolaylıklar ekledi. Pekıi iPadOS’in en fonksiyonel özellikleri neler? İşte merak edenler için o ‘süper’ özellikler…

iPadOS neler kazandırıyor?

 

iPhone’da yapılamayan birçok işlemin yapılmasını sağlayan ve yanlarında dizüstü bilgisayar taşımak istemeyenlerin tercih ettiği iPad, büyük ekranı sayesinde birçok kişinin vazgeçilmezi olmuş durumda. iOS ile aynı temeller üzerine kurulmasına rağmen iPad daima bambaşka bir deneyim yaşattı. Büyük bir Multi-Touch ekran için özel olarak tasarlanan güçlü uygulamalar. Doğal hareketlerle kullanımı kolaylaşan multitasking özellikleri. Sadece parmak ucuyla dosyaları sürükleyip bırakma rahatlığı. iPad her zaman büyüleyiciydi. Büyük ekranı sayesinde istenilen işi daha rahat şekilde yapmayı ve klavye desteği sayesinde hızlı şekilde içerik yazmak gibi dijital eylemleri başarılı bir şekilde yerine getiren iPad, yeni işletim sistemi iPadOS sayesinde kendini daha fazla geliştirdi.

Mouse desteği

iPad yeni iPadOS sayesinde birden çok uygulamayı aynı anda kullanmayı kolaylaştıran yeni özelliklerin yanı sıra mouse desteği gibi ek marifetler kazandı. Tüm bu yeni özellikler sayesinde iPad artık bilgisayara daha fazla benzemeye başladı. Artık onunla yapılan tüm işlerin altından kolay bir şekilde kalkabiliyorsunuz özetle.

Karanlık mod

iPad kullanıcıların uzun süredir beklediği iPadOS beraberinde birçok yeni özellik getirmişti. Bunlardan en önemlilerinden birisi artık günümüzde her cihazda görmeye başladığımız karanlık mod özelliği oldu. iPadOS ile birlikte iPad’e karanlık mod özelliği gelirken, bu sayede kullanıcılar istedikleri takdirde bu modu tek bir tık ile aktif edebiliyor. Bu sayede uzun süre iPad kullananlar gözlerinin daha az yorulmasını sağladığı gibi cihazın şarjının uzun süre gitmesini sağlayabiliyor.

Apple Haritalar

 

iPadOS ile birlikte güncellenen Apple uygulamalarından birisi de Apple Haritalar uygulaması. Yeni güncelleme ile birlikte uygulama içerisinde Google Maps’te bulunan sokak görünümü modu eklendi. Ayrıca karanlık mod özelliği Haritalar uygulamasında da aktif edilerek daha rahat bir kullanım kazandırılmış oldu.

iPad Split View

iPadOS ile birlikte gelen en fonksiyonel yeniliklerden birisi de Stree View adlı özellik. Bu özellik sayesinde iPad kullanıcıları aynı uygulama üzerinde aynı adan birde fazla belge ve dosya açarak çalışabiliyor.

Bu sayede aynı anda iki farklı metin editörü veya haritalar aynı anda kullanılabiliyor. Bu özelliğin kullanım senaryosuna örnek vermek gerekirse kullanıcılar mail yazarken, ekranın diğer tarafında başka bir maili görebiliyor. Veya takvim uygulamasında yeni bir hatırlatıcı oluştururken, geçmişteki bir etkinliğin detayları aynı anda görebiliyor.

Ana ekran daha kullanışlı

iPadOS ile birlikte iPad ana ekran da yenilenmişti. Ana Ekran, iPad’in büyük ekranından tam olarak yararlanacak şekilde yeniden tasarlandı. Bu sayede şimdi daha fazla uygulama görebiliyorsunuz. Üstelik dilerseniz kullanışlı araç takımlarını ana sayfaya iğneleyebiliyorsunuz. Artık widget’lar iPad ana ekranında görülebilirken uygulamaların birçok özelliğine daha rahat bir şekilde ulaşılabilir durumda. Bu da kullanıcıya daha geniş bir perspektifle proaktif kullanım imkânı sunuyor.

Apple Pencil

Hassas ve çok yönlü olması Apple Pencil’ı çizim yapmak, not almak ve işaretlemeler yapmak için harika bir araç haline getiriyor. Artık daha da kısa olan gecikme süresi sayesinde Apple Pencil ile yazmak, kağıda yazmaya çok daha yakın bir his veriyor.

Klavye

Mail’lerinizi yanıtlamak veya toplantı sırasında not almak istediğinizde ekran klavyesi her zaman kullanımınıza hazır. Dilerseniz Smart Keyboard gibi fiziksel bir klavye de tercih edebilirsiniz. iPadOS, ikisini de dilediğiniz gibi kullanmanızı sağlayan daha fazla yol sunuyor.

QuickType klavyeyi parmağınızla kıstırarak küçültebiliyor ve istediğiniz yere taşıyabiliyorsunuz. Böylece tek elinizle kolayca yazabiliyorsunuz. Üstelik uygulamalarınıza da daha fazla yer kalıyor.

Fiziksel klavyeler için oluşturulan çok sayıda yeni klavye kestirmesini kullanarak daha hızlı bir şekilde Safari’de gezinebilir ve dosyalarınızı yönetebilirsiniz.

Dosyalar

Dosyalar uygulaması tüm dosyalarınıza dilediğiniz şekilde erişmenize ve onları yönetmenize olanak veriyor. Üstelik tüm bunları tek bir yerden kolayca yapabiliyorsunuz. Ve iPadOS size dosyaları görüntülemenin, paylaşmanın ve bu dosyalar üzerinde çalışmanın güçlü ve yeni yollarını sunuyor.

Performans

iPad her zaman hızlı ve etkileşimli bir deneyim sundu. Ama şimdi iPadOS ile, her şeyin biraz daha hızlandığını görebilirsiniz. iPadOS, iOS 12’den bile daha hızlı. Örneğin Face ID şimdi kilidi yüzde 30’a varan oranda daha hızlı açıyor. Ayrıca uygulamalar şimdi 2 kata kadar daha hızlı açılıyor ve indirme boyutları da küçülüyor.

Nasıl geliyor?

iPadOS güncelleme halinde geliyor, uyumlu cihazlar ise iPad Air 2 ve sonrası modeller, tüm iPad Pro modelleri, iPad Mini 4 ve sonrası modeller ile 5. nesil iPad ve sonraki modelleri şeklinde.

Slide Over ve Split View

Slide Over ve Split View özellikleri iPad’de birden fazla uygulama üzerinde çalışmayı çok kolaylaştırmıştı. Şimdi bu özellikler daha da kullanıcı dostu yollarla tam olarak istediğiniz şekilde çalışmanıza olanak veriyor ve iş akışlarınızı farklı bir düzeye taşıyor.


 

Exit mobile version