iOS İçin En Fonksiyonel 29 İpucu

1- Fotoğraf > Portre Modu

Fotoğrafta konunuz insan yüzüyse yapacağınız şey çok basit; portre moduna geçin, ışık efekti seçmek için yana kaydırın, sahne ışığı/kontur gibi özelliklerin etkilerini önceden görerek belirleyin ve çekin.

2- Derinlik efekti yapın

Portre’yi seçin, Düzenle’ye dokunun. Ayarlamak için Derinlik’e gelin ve kaydırın. Dilediğiniz arka plan flulaştırmasını bu şekilde yapabilirsiniz.

3- Selfie’lerinizi geliştirin

Selfie’ler albümünüzde bolca yer kaplıyor ama çoğundan emin değilsiniz, öyleyse düzenleyin. Albümler’i açın ve bir portre selfie seçin. Düzenle’ye dokunup ışık efekti seçin. Örneğin ‘Doğal Işık’ seçeneği harikadır. Her zaman severiz.

4- Ağır çekim nasıl yapılır?

 

iPhone Xs ve Xr ile harika ağır çekim videoları kaydedebilirsiniz. Yere elinizden geldiği kadar yakınlaşın, ‘Ağır Çekim’ modunu seçin, başlangıç noktasını ayarlayın ve işte çılgın sonuçlar.

5- Arka plan ışığını kullanın

 

Kameranızı açın, odağı kilitleyip pozlamayı açın. Yaratacağınız atmosfer sizin elinizde. Örneğin biraz pus, yere ayakla vurarak kaldırılan biraz toz ve etkileyici sonuçlar almanızın önünde hiçbir şey yok.

6- PinPon efektli Live Photo’lar oluşturun

Haydi biraz daha eğlenelim. Önce bir Live Photo seçin, yukarı kaydırın. İşte karşınızda PinPon. Üzerine tıklayın. Geri sarmalı videolarınız hazır. Yani Instagram şart değil.

7- Kuşbakışı çekim yapın

Yukarıdan yakalanan fotoğraf kareleri çok hoş sonuçlara açıktır. Balkon ya da bir uçurum kenarı, fark etmez estetik boyut söz konusudur. Peki kuşbakışı çekim nasıl yapılır? Izgara özelliğini açın; bunun için Ayarlar > Kamera > Izgara yolunu izleyip açmalısınız. Geldik fotoğraf anına, tepe ışığına dikkat edin, üsttesiniz ve gölgeler oluşacaktır. Artı sembollerini hizalayın ve basın.

8- Telefoto kamerayı kullanmak

Klasik kullanım alışkanlıklarına ekstralar ekleyen yeni iPhone’lardaki telefoto kameralar bir harika. Peki telefoto kamera kullanılarak nasıl kompozisyon yaratırız. Düşündüğünüzden kolay. Kompozisyonu sadeleştirmek ve özellikten yararlanmak için 1x simgesine dokunun. Evet, bu kadar.

9- Evcil kedi-köpek yakın plan fotoğrafları

Evcil kedi ve köpekleri çok severiz. Kediler ev için harikadır, köpeklerse bahçe ve açık havayı daha fazla sever. Her nasıl ilgileniyorsanız ilgilenin onların fotoğrafını çekmeyi sevdiğinizi biliyoruz. Yakın plansa en sevdiğiniz. Burnu, gözleri, patileri… iPhone kamerasıyla çok daha iyi yakın plan fotoğrafları elde edebilmeniz mümkün. Bunun için ona yaklaşın, yaklaşık 10 cm mesafeye kadar ama. Odaklanmak için dokunun, pozlamak içinse kaydırın. En iyi anı yakalayınca da çekin.

10- Aksiyon çekelim!

 

Biraz da aksiyon! Öncelikle konumuzda hareket şart, örneğin koşan iki insan. Ardından da seri çekim modunu kullanmak için deklanşörü basılı tutun, çekim tamamlandı. Şimdi de fotoğraflarınıza erişip onlarca fotoğraf içinden en sevdiğinizi belirleyin. En az bir fotoğrafınızda hareket çok net bir şekilde yakalanmış olmalı.

11- IKEA uygulaması ile sanal dekorasyon

Artırılmış gerçeklik, günlük sorunların çözümü için büyük kolaylık sağlıyor. Gerçek dünyadaki nesnelerin boyutlarını ölçmenize, mobilyaların evinizde nasıl duracağını görmenize veya karmaşık yerlerde haritaya bile bakmadan rahatlıkla gezinmenize imkan tanıyor. Örneğin IKEA Place uygulaması, ürünlerin evinize yakışıp yakışmayacağını veya sığıp sığmayacağını hayalinizde canlandırabilmenizi sağlıyor. Bunu, uygulamanın eşyaları sanal olarak odanızda konumlandırması sayesinde görüyorsunuz.

12- Ekranın ötesindeki eğlence için AR

Artırılmış gerçeklik ile, tüm dünya sizin için bir oyun alanına dönüşüyor. Sanal dünyanın canavarlarını etrafınızdaki bir parka ve hatta mutfak tezgahınıza taşıyın. Veya maske takın ve dünyanın diğer ucundaki arkadaşlarınızla birlikte bir kostüm partisine katılın. Gerçek dünya şimdi çok daha eğlenceli hale geliyor.

13- Complete Anatomy ile AR

İnsan bedenini en ince ayrıntısına kadar görselleştirerek her parçası hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan bu AR uygulaması ile akciğeri yakından görmek, eklemlerin birbirine nasıl bağlandığını incelemek veya dilerseniz elinizde bulunan tüm küçük kemikleri sayabilmeniz mümkün. Ebeveynler için ilginç bir öğretici kanal.

14- iCloud kullanın

iCloud, tüm Apple aygıtlarında yerleşik olarak bulunuyor. Bu da şu anlama geliyor: Fotoğraflarınız, dosyalarınız, notlarınız, kısacası her şeyiniz güvende ve güncel kalıyor. Ve tümüne her yerden erişebiliyorsunuz. Üstelik iCloud otomatik çalıştığı için, size sadece sevdiğiniz şeyi yapmaya devam etmek kalıyor. Başlangıçta 5 GB iCloud depolama alanı ücretsiz sunuluyor ve istediğiniz zaman daha fazlasını kolayca ekleyebiliyorsunuz.

15- Ekran Süresi ile haberdar olun

Çocuklarınızı herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Ama şu da bir gerçek, uzmanlar ‘kontrolün’ gerekli olduğunu düşünüyor. Örneğin Ekran Süresi, çocuklarınızın ve sizin, uygulamaları kullanırken veya web sitelerini ziyaret ederken hangi aygıtlarda ne kadar zaman geçirdiğinizi genel olarak görmenize yardımcı oluyor. Haftalık raporlar almanıza veya bildirimleri, belirli uygulamaların ne kadar kullanıldığını, hem çocuğunuzun hem sizin, aygıtlarınızı kaç kez elinize aldığınızı görmenize de imkan tanıyor.

16- Atıl Süre özelliği ile daha mutlu aileler

 

Atıl Süre özelliği, uygulamaların ve bildirimlerin kapatıldığı, uyku zamanı gibi belirli bir zaman aralığı belirlemenizi sağlıyor. Bu sınırlamaların hangi uygulamalar için geçerli olacağını belirlemeniz de mümkün.

17- “Çocuklar” bölümünü denediniz mi?

Çocuklu aileler için bir uygulama indirme platformu. Özenle derlenen içeriklerden oluşan Çocuklar bölümü, çocuklara yönelik harika bir alan sunuyor. Apple, her uygulamayı, açıklamasında söylediği şeyleri yaptığından emin olmak için dikkatle inceliyor.

18- Sınırlamalar bölümü ile kötü alışkanlıkları sınırlayın

Kendiniz bir yaş aralığı belirleyerek çocuklarınızın sadece onlara özel uygulamaları satın almasını veya indirmesini sağlayabiliyorsunuz. Öneriler de aynı şekilde buna göre düzenleniyor.

19- Çocukların hangi uygulamaları kullanabileceklerini seçebilirsiniz

Eğer isterseniz, çocuklarınızın sosyal medya veya fotoğraf paylaşımı gibi alanlarda yeni uygulamalar yüklemesini engelleyebilir ve hatta Safari web tarayıcısını kapatabilirsiniz. Satın Alma Onayı özelliğini etkinleştirdiğinizde ise, çocuklarınızın uygulama satın alma veya indirme işlemlerini doğrudan kendi aygıtınızdan onaylayabilir veya reddedebilirsiniz.

20- AirPods kullanın

Apple’ın kablosuz kulaklığı Earpods, kullanımında yarattığı esneklikle dijital hayatınızı kolaylaştırıyor. İster müzik, ister telefon görüşmelerini iPhone’u cebinizden çıkarmadan gerçekleştirebilmeniz için fonksiyonel bir çözüm sağlıyor. Tek şarjla 5 saat aralıksız çalışıyor.

21- Safari kullanımına verim katın

Safari’deki Okuyucu Modu, reklam ve benzeri dikkati dağıtan unsurları geri plana iterek asıl içeriğe odaklanmanızı sağlıyor. Mobildeki web platformlarını daha rahat deneyimliyorsunuz bu sayede. Bu modun kullanımı da son derece basit, Okuyucu düğmesine basılı tutuyorsunuz. Ardından da Tüm Web Sitelerinde Kullan seçeneğine dokunuyorsunuz. Söz konusu mod, artık her zaman yanınızda.

22- Notlarızı düzenleyin

 

iOS cihazlarında en sık kullanılan önyüklü uygulamalardan biri de Notlar. Eğer alınacak çok not varsa dolup taşan içinden çıkılmaz bir hal alabilen uygulamayı derli toplu kullanmanın yolu ise alınan notların en başa iğnelenmesi. Bunun için önemli notlarınızı kaydettikten sonra sağa kaydırın, buradan en başa iğneleyin. Artık önemli olarak tanımladığınız bu notlar gerilerde kalmayacak.

23- ‘Tek el’ modunu denediniz mi?

iPhone modelleri artık eskisi gibi değil, geniş ve büyük ekranlara sahipler. Dolayısıyla yazı yazmak da bir nebze zorlaştı. Eğer eller küçükse bu durum baya büyük baş ağrısına neden olabiliyor. Neyse ki klavyede tek el modu var. Bu mod sayesinde daha rahat yazabilirsiniz. Küre simgesine uzun basın, buradan klavye sağa ya da sola kaydırılabiliyor. Bu sayede elinize uygun formu kendiniz belirliyorsunuz. Harika!

24- Spotlight’ı es geçmeyin

iPhone’da aradığınız -veri gizliliği ile ilgisi bulunmayan- herhangi bir şeyi Spotlight ile bulabilmeniz mümkün. Adres, kişi, uygulama fark etmez. Gereken şey ise ana ekranda ekranı aşağı doğru kaydırmak ve arama bölümüne o an ihtiyaç duydunuz şeyi yazmak. Bu arada verilerin gizliliği nedeniyle hemen her şeyi bulamadığını da hatırlatalım.

25- Siri, bir harika! Hem de her yerde

Siri için güç tuşuna basılı tutmak, çok klasik bir hal aldı. Onu her an hazır ve nazır olarak kullanmak için yapacağınız şey Ayarlar > Genel > Siri > Hey Siri yolunu izlemek ve ‘Hey Siri’yi açmak. Artık düğmeye basmanıza gerek kalmadan Hey Siri dediğinizde aktif olacak. Not bile alıyor, ona daha çok ayak uydurun, pişman olmayacaksınız.

26- Yazıyı geri almak için biraz ‘sihir’

Uzmanlarının bile bilmediği ‘ince’ bir ipucu daha geliyor. Telefonu sallayarak en son yazdığınız yazıyı geri alabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, şaka değil. Yanlış bir metin yazdıysanız telefonu sağa sola sallayın, ekranda geri al tuşu çıkacak, basın ve geri alsın.

27- Özelleştirilebilir titreşim

Klasik titreşimi değiştirmek çoğu iPhone kullanıcısının aklına gelmez. Hatta iPhone varsayılan zil sesi bile o kadar iyidir ki yıllar boyu aynı kalır. Ancak titreşim de dahil olmak üzere hemen her şeyi özelleştirebildiğiniz bir cihazdan söz ediyoruz. Ayarlar > Sesler yolunu izleyin, Titreşim sekmesine dokunun, buradan sonra dokunarak kendi titreşiminizi oluşturuyorsunuz. Yaşasın özgürlük.

28- AirDrop ile ışık hızında paylaşın

AirDrop, Apple’ın belki de en verimli teknolojilerinden biri. Bu özellik sayesinde verilerimizi iPhone’dan iPhone’a ya da iPhone’dan Mac’e aktarmanız an meselesi. Ayarlar > Genel > AirDrop yolunu izleyin ve ‘Herkes’i seçin. Bu sayede aktif hale gelen özellik, Wi-Fi ve Bluetooth’un açık olması eşliğinde hızlı veri paylaşımına imkan tanıyor.

29- Metinleri büyütmek

Mac kullanıcılarının da yakından bildiği gibi Apple cihazlarında erişilebilirlik özellikleri harikuladedir. Metinlerin büyüklüğü-küçüklüğü konusu ise en proaktif ‘ince’ detaylardan biri. iPhone’da metinlerin küçük olduğunu düşünüyorsanız ya da göz sağlığı sorununuz nedeniyle iyi göremiyorsanız ‘büyütün…’ Bunun için Ayarlar – Genel – Erişilebilirlik – Büyük Metin yolunu izleyin ve ‘Büyük Erişilebilirlik Puntoları’nı seçin.


 

Exit mobile version