iOS 15 Bağlantıda Kalmayı Yeni Bir Seviyeye Taşıyor 

iPhone’un bundan sonraki yüzü iOS 15, bağlantıda kalmayı esas alan güçlü geliştirmeler içeriyor… 

Apple, iPhone cihazları için merakla beklenen sıradaki iOS işletim sisteminin öne çıkan özelliklerini geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleştirilen Geliştiriciler Konferansı 2021 (WWDC21) kapsamında duyurmuştu. iOS 15, ilk etapta geliştirici önizlemesi developer.apple.com adresinden Developer Program üyelerine açıldı. Temmuz ayında ise beta olarak yayınlandı. Nihai sürümün iPhone 6s ve daha yeni modeller için ücretsiz yazılım güncellemesi şeklinde sonbaharda kullanıma sunulacağı kaydedildi.  

Beta aşaması şüphesiz geniş kesimlerle buluşmaya başlayacağı önemli bir dönem oldu. Geliştiricilere açılan ilk sürüm de teknoloji uzmanları ve özellikle yazılım geliştiricileri için kritik değerdeydi. Genel itibarıyla iOS 15’te, iPhone kullanıcılarının halihazırda ‘gayet iyi durumdaki’ işletim sistemi deneyimlerinin bazı ufak ‘dokunuşlarla’ daha ileri seviyeye taşımak istediğini gördük.  

iOS 15, iPhone deneyimini zenginleştiren güçlü özelliklerle büyük bir güncelleme içeriyor. Böylece, FaceTime görüşmelerini daha doğal hale getiriyor. Yeni sürüm, SharePlay özelliği ile paylaşılan deneyimler sunuyor. Böylece, bildirimleri yönetmenin yeni yolları ile kullanıcıların odaklanıp anı yaşamalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, bilgilere hızla erişim sağlamak için aramaya ve fotoğraflara daha akıllı özellikler kazandırıyor.  

Her sene geliştirilen Apple Harita uygulaması, özetle çevrenizi keşfetmenizin yeni yollarını sunmaya devam ediyor. Hava Durumu ise tam ekran haritalar ve verileri gösteren daha görsel grafiklerle yeniden tasarlanmış. Böylelikle detaylar daha da artırılmış. Hava Durumu’nu bu denli ayrıntılı görmeye kimlerin ihtiyaç duyabileceği akla gelebilir. Açıkçası son derece basit ihtiyaca yönelik bu uygulama üzerinde bu şekilde durulması biraz ‘aşırı’ gibi geldi.  

FaceTime Görüşmeleri ve SharePlay  

FaceTime’da Uzamsal Ses özelliği, Portre modu, Windows desteği ve SharePlay dikkat çeken yenilikler. Uzamsal Ses özelliği sayesinde, FaceTime görüşmelerindeki sesler konuşan kişinin ekranda durduğu taraftan geliyormuş gibi duyuluyor. Yeni mikrofon modları kullanıcının sesini arka plan gürültüsünden ayırıyor.  iPhone’da çekilen portre fotoğraflarından alınan ilhamla, Portre modu FaceTime’da da kullanılabiliyor. Görüntülü görüşmeler için özel olarak tasarlanan Portre moduna sahip. Bu sayede kullanıcılar arka planlarını flulaştırarak kendilerini görüntünün odak noktasına yerleştirebiliyor.  

Öte yandan FaceTime görüşmeleri iOS 15 ile Apple aygıtlarının ötesine de geçiyor. Böylece, iPhone, iPad veya Mac’te bir bağlantı oluşturup Mesajlar veya üçüncü taraf uygulamalarıyla paylaşıyor. Bu sayede, Android veya Windows aygıtlarındaki web tarayıcısı üzerinden FaceTime görüşmesine katılıyor.

SharePlay ile, kullanıcılar arkadaşlarıyla FaceTime görüşmesi yaparken deneyimlerini paylaşabiliyor. Örneğin Apple TV’de TV programlarını veya filmleri eşzamanlı olarak izleyebiliyor. Ayrıca, uygulamaları birlikte görüntülemek için ekranlarını paylaşabiliyorlar.  

Odak 

 iOS 15, kullanıcıların dikkat dağınıklığını azaltmalarına ve odaklanmalarına yardımcı olan güçlü araçlar sunuyor. Odak, bildirimleri ve uygulamaları kullanıcının nelere odaklanmak istediğine göre filtreleyen yeni bir özellik. Kullanıcıları, özel bir Odak oluşturup veya hangi kişilerin ve uygulamaların onlara bildirim gönderebileceğini belirleyebilir. 

Odak önerileri, iş saatleri veya yatmadan önce rahatlama zamanı gibi kullanıcının o anki bağlamına göre belirliyor. Böylece, odak bir Apple aygıtında ayarlandıktan sonra kullanıcının diğer aygıtlarında da otomatik uygulanıyor. Kullanıcılar, sadece ilgili uygulamaları görüntülemek veya dikkat dağınıklığını azaltıyor. Bunun için uygulamaları ve araç takımlarını kullanarak odak anlarına uygun Ana Ekran sayfaları da oluşturabiliyorlar.   

Bildirimler 

Yeniden tasarlanan Bildirimler, kişilere fotoğraf ekleme seçeneği ve uygulamaları tanımayı kolaylaştıran daha büyük simgeler sağlıyor. Dikkat dağınıklığını azaltmak için, yeni bir bildirim özetine sahip. Acil olmayan bildirimleri bir araya toplayarak sabah veya akşam gibi daha uygun bir zamanda gösteriyor. Aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanıyor. Bildirimleri kullanıcının uygulamalarla etkileşimlerine göre en alakalı bildirimleri en üstte gösteren bir öncelik sırasına göre düzenliyor. Acil mesajlar hemen iletiliyor. Bu sayede önemli iletiler özet kısmına gönderilmemiş oluyor. Ayrıca herhangi bir uygulamayı bir saatliğine ya da gün boyunca geçici olarak sessize alıyor.

Live Text ve Spotlight Arama  

Live Text özelliği, aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanarak bir fotoğraftaki metinleri algılıyor. Böylece, kullanıcıların bu metinler üzerinde işlem yapabilmesini sağlıyor. Örneğin, kullanıcı el yazısıyla yazılmış bir yemek tarifinin fotoğrafını arayıp bulabiliyor. Ayrıca, bir mağaza vitrinindeki telefon numarasını çekerek telefon etme seçeneğini kullanabiliyor.  

Apple Neural Engine’in gücü sayesinde Kamera uygulaması da bir kafede sergilenen Wi-Fi parolası gibi metinleri anında algılayıp kopyalayabiliyor. Spotlight, akıllı teknolojilerden yararlanarak fotoğrafları konuma, kişilere, ortamlara veya nesnelere göre arayabiliyor. Üstelik, Live Text özelliğinden yararlanarak fotoğraflardaki metinleri ve el yazılarını bulabiliyor.  

Notlar 

Notlar uygulaması, kullanıcı tarafından oluşturulan etiketlerle içerikleri hızla kategorilere ayırmayı kolaylaştırıyor. Bahsetmeler özelliği ise paylaşılan notlardaki üyelerin önemli güncellemeler olduğunda birbirlerini haberdar edebilmesini sağlıyor.   

Fotoğraflar 

Fotoğraflar uygulaması bugüne dek Anılar özelliğine yapılan en büyük güncelleme, yepyeni bir görünüm, etkileşimli arayüze sahip. Anılara hayat veren kişiselleştirilmiş şarkı önerileri için Apple Music entegrasyonundan yararlanıyor.

Sizinle Paylaşılan 

Yeni Sizinle Paylaşılan özelliği, sistem genelinde çalışarak Mesajlar’daki yazışmalarda paylaşılan makaleleri, müzikleri ve daha fazlasını buluyor. Bunları Fotoğraflar, Safari, Apple News, Müzik, Podcast’ler veya Apple TV uygulamasında pratik bir şekilde açıyor. 

iCloud+ 

iCloud+, kullanıcıların iCloud’da sevdikleri tüm özellikleri E-postamı Gizle özelliği, genişletilmiş HomeKit Güvenli Video desteğine sahip. Yeni bir inovatif internet gizlilik servisi ve iCloud Private Relay (Gizli Aktarma) gibi yeni premium özelliklerle hiçbir ek ücret olmadan bir araya getiriyor. Mevcut iCloud aboneleri bu sonbaharda otomatik olarak iCloud+ aboneliğine yükseltilecek.   

Bul 

Bul uygulaması, kapatılmış veya silinmiş bir aygıtı bulmaya yardımcı oluyor. Bu yeni becerilerin yanı sıra konumlarını paylaşan aile ve arkadaşlar için canlı konum yayını özelliğini de sağlıyor.   

Canlı Çeviri 

Çeviri özelliğine, farklı diller arasında yapılan konuşmaların daha doğal bir şekilde devam etmesini sağlayan yeni Canlı Çeviri özelliği ekleniyor. Sistem genelinde kullanılabilen çeviri özelliği, kullanıcıların iPhone’un herhangi bir yerindeki metinleri çevirebilmesini sağlıyor. 

Apple TV 

Apple TV uygulaması, sinema gecelerine yönelik yeni “Hepiniz İçin” başlıklı sırada, seçili kişilerin veya tüm ev halkının ilgi alanlarına uygun TV programları ve filmlerden oluşan bir koleksiyon sergiliyor. 

Safari 

Safari, denetimlere tek elle ulaşmayı kolaylaştıran ve içerikleri merkezine alan yeni bir tasarıma sahip. Kompakt ve hafif olan yeni sekme çubuğu, sekmeler arasında geçiş için ekranın alt kısmında havada duruyor. Sekme Grupları, kullanıcıların sekmeleri kolayca kaydediyor. Böylece, diledikleri zaman iPhone, iPad veya Mac’ten bu sekmelere erişebilmelerini sağlıyor. Özelleştirilebilir başlangıç sayfası ve iOS’te web uzantıları ile Safari daha da kişisel ve güçlü bir hale geliyor.  

Apple Harita Uygulaması 

Apple dünyanın en iyi haritasını geliştirmek için kararlılıkla çalışmaya devam ediyor. Böylece, iOS 15, gezinmenin ve keşfetmenin yepyeni yollarıyla Harita uygulamasını daha da ileriye taşıyor. Kullanıcılar şehirlerdeki mahalleleri, ticari bölgeleri, yükseklik ayrıntılarını gösteriyor. Binaları çok daha zengin detaylarla görebilecek, yeni yol renk ve etiketlerinin, özel simge yapılarına sahip. Üstelik, ay ışığıyla parlayan yeni gece modunun keyfini çıkarabilecekler. Bu özellikler, Harita uygulaması aracılığıyla dünyayı görmenin yepyeni bir yolunu sağlıyor. iPhone 12 Pro’da daha ayrıntılı bir Apple Harita navigasyonu oluşturuyor. 

Yeni Gizlilik Özellikleri 

iOS 15, kullanıcı bilgilerini korumaya yardımcı olmak için daha da fazla gizlilik denetimi sağlıyor. Aygıt içi konuşma algılama özelliği sayesinde Siri isteklerindeki sesler varsayılan olarak tamamen iPhone’da. Böylece, performans ciddi ölçüde artıyor.  

Mail Privacy Protection özelliği, göndericilerin bir mail’in açılıp açılmadığını öğrenmelerini önlüyor. Ayrıca, göndericilerin kullanıcının konumunu öğrenmesini engellemek için IP adreslerini gizliyor.  

Uygulama Gizlilik Raporu, son yedi günde uygulamalara verilen konum, fotoğraflar, kamera, mikrofon ve kişilere erişim iznini gösteriyor. Ayrıca, nasıl kullanıldığına ve başka hangi alan adlarıyla iletişim kurulduğu hakkında genel bir özet sağlıyor. 

Diğer Yenilikler 

iPhone, birçok kullanıcı için vazgeçilmez bir aygıt haline geldi. iOS 15 ile günlük yaşamı zenginleştirmek için daha da fazla yol sağlamış. Böylece, iOS 15, kullanıcıların deneyimlerini gerçek zamanlı olarak paylaşırken bağlantıda kalmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca, dikkat dağınıklığını azaltarak odaklanmalarına destek olan yeni araçlar sağlıyor.  

iOS 15, genel itibarıyla eksiksiz bir güncelleme ile gelirken beta ve devamındaki süreçte kararlılık anlamındaki eksikliklerini gideriyor. Bununla beraber sonbaharda bizleri çok iyi bir güncellemenin beklediğine işaret ediyor.  

Exit mobile version