iOS 14 ve iPadOS 14 Mercek Altında

iOS 14

Apple, iPhone ve iPad cihazlarının yeni işletim sistemlerini duyurdu. Bu işletim sistemlerinden ilk olarak iOS 14’e yakından bakıyoruz…

Yeni iOS 14, çarpıcı yenilikleri de beraberinde getirdi. Ana Ekran sayfalarında bugüne kadarki en büyük güncellemeye yer veren sürümde, yeniden tasarlanan araç takımları ve Uygulama Arşivi, App Clips ile App Store’dan yararlanmanın yeni bir yolu, Mesajlar uygulamasında güçlü güncellemeler ve daha fazlası yer alıyor. Genel itibarıyla kapsamlı bir güncellemeden beklenen hemen her şeyin sunulduğu görülüyor.

Yeni araç takımları bir bakışta anlık bilgiler sunuyor ve herhangi bir Ana Ekran sayfasına farklı boyutlarda tutturulabiliyor. Kullanıcılar araç takımlarını bir araya getirerek zamana, konuma ve aktiviteye uygun araç takımlarını ön plana çıkarmak için aygıt içi akıllı teknolojilerden yararlanan bir Smart Stack oluşturabiliyorlar.

Ana ekran sayfaları ve uygulama arşivi

Ana Ekran sayfaları, araç takımları, iş, seyahat, spor, eğlence ve diğer ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş bir şekilde görüntüleyebiliyor. Ana Ekran sayfalarının sonunda yer alan Uygulama Arşivi, kullanıcının tüm uygulamalarını, gezinmesi kolay tek bir görünümde otomatik olarak düzenleyerek herhangi bir anda yararlı olabilecek uygulamaları akıllı bir şekilde ön plana çıkarıyor. Uygulama Arşivi, kullanıcıların tüm uygulamalarına Ana Ekran sayfalarının sonunda yer alan gezinmesi kolay tek bir görünümden erişebilmelerini sağlıyor.

Resim İçinde Resim ve App Clips

Resim İçinde Resim sayesinde, kullanıcılar artık başka bir uygulamayı kullanırken video izleyebiliyor veya FaceTime aramalarını yanıtlayabiliyor. App Clip ise uygulama deneyiminin ihtiyaç duyulan bir anda keşfedilmesini sağlamak için tasarlanmış küçük bir parçasını oluşturuyor. Belirli bir ürün veya işletmeyle ilişkilendirilen App Clips, scooter kiralamak, kahve siparişi vermek veya parkmetre ödemesi yapmak gibi belirli bir görevi tamamlamak için saniyeler içinde yükleniyor.

Mesajlar, Harita ve gizlilik 

Arkadaşlar ve aile ile kurulan iletişimin merkezinde yer alan Mesajlar uygulamasında bağlantıda kalmak ve önemli mesajlara hızla erişmek iOS 14 ile daha da kolay. Kullanıcılar sohbetleri mesajlar listesinin üst kısmına tutturabiliyor, bahsetme ve satır içi yanıt özellikleri sayesinde canlı grup sohbetlerini kolayca takip edebiliyor ve bir görsel ya da emoji kullanıp grup fotoğrafı belirleyerek sohbetleri daha da özelleştirebiliyorlar. Mesajlar’daki yeni Memoji seçenekleri ise ek saç stilleri, baş aksesuarları, yüz örtüleri ve diğer özellikler sayesinde daha fazla kapsayıcılık ve çeşitlilik sunuyor.

Harita uygulaması, bisiklet için yeni yol tarifleri, elektrikli araç rotaları ve özel olarak derlenmiş şehir rehberleriyle gezinmeyi ve keşfetmeyi her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Bisiklet için yol tariflerinde yükseklik (yokuş), sokağın trafik yoğunluğu ve rotada merdiven olup olmaması gibi detaylar dikkate alınıyor. Elektrikli araç rotaları, aracın mevcut şarj düzeyine ve şarj türlerine göre planlanan rotaya şarj durakları ekliyor. için harika bir yol sunuyor.

Artık tüm uygulamaların takip işlemlerinden önce kullanıcılardan izin almaları zorunlu tutuluyor. Bu yılın ilerleyen günlerinde, App Store ürün sayfaları geliştiricilerin kendi raporladıkları gizlilik uygulamalarına ilişkin özetleri sade ve kolay anlaşılan bir formatta yer verecek. Ayrıca, kullanıcılar mevcut hesaplarını Apple ile Giriş Yap özelliğine yükseltebilecek, bir uygulamaya konuma erişim izni verirken uygulama geliştiricileriyle tam konumları yerine yaklaşık konumlarını paylaşmayı seçebilecek ve bir uygulamanın mikrofon ve kamera kullanımıyla ilgili daha fazla şeffaflık elde edecekler.

Diğer iOS 14 Özellikleri

iPadOS 14

iPad deneyimini geçtiğimiz yıl itibarıyla iPhone’dan farklı bir işletim sistemi ile sunmaya başlayan Apple, bu kapsamdaki yeni iPadOS 14’ü sundu.  Akıllı telefonların 4 inç civarı ilk ekranlarını farklı bir yaklaşımla ele alan iPad, şüphesiz mobiliteye dönüşümde kilit rol üstlendi. Bu kuvvetli inovasyon, Apple ekosisteminin en köklü ürün gruplarından biri halini alırken tüketici beklentileri de her geçen yıl daha da arttı.

Bu kapsamdaki çağrıya yanıt veren Apple, merak edilen ikinci nesil iPadOS’i ‘iPadOS 14’ adıyla yayınladı. Beta aşaması, tıpkı iOS gibi bir süre daha devam edecek ve yazılımsal çalışmalar da işletim sisteminin daha kararlı ve iyi hale getirilmesi esasıyla sürecek. Apple, iPad deneyimini dijital hayatın tam olarak merkezine yerleştirmekte kararlı ve bu doğrultuda çarpıcı geliştirmeler sunmuş. İşte bu yeniliklere dair ayrıntıları inceledik.

Sofistike yenilikler

Apple, iPad’in benzersiz özelliklerinden ve geniş Multi-Touch ekranından yararlanan yeni özelliklere ve tasarımlara sahip iPadOS 14 ile gönülleri fethetmeyi bildi. iPadOS 14; gelen FaceTime ve telefon aramaları, Siri etkileşimleri ve Arama için kullanıcıların elindeki işe odaklanmasına yardımcı olan yepyeni kompakt bir tasarım sunuyor.

Uygulamalardaki yeni kenar çubukları ve araç çubukları tüm kontrolleri tek bir yerde topluyor. Böylece uygulamalar daha da akıcı ve güçlü bir hale geliyor. iPad için Scribble gibi yeni Apple Pencil özellikleri el yazısıyla not alarak çalışmak için yepyeni bir yol sunuyor. ARKit 4 ise yepyeni Depth API ile geliştiricilerin uygulamalarına daha da güçlü özellikler eklemesine imkanveriyor.

Gelen FaceTime ve telefon aramaları, Siri etkileşimleri ve Arama için iPad’e özel olarak hazırlanan yepyeni kompakt tasarım, kullanıcıların odaklanmalarına ve yaptıkları işte daha fazla ilerleme kaydetmelerine yardımcı oluyor. Gelen FaceTime ve telefon aramaları şimdi tüm ekranı kaplamayan küçük bir sembol şeklinde görünüyor. Bu sayede, kolayca cevap vermek için hızla dokunmak veya kaydırıp reddederek işe geri dönmek mümkün oluyor. Siri etkinleştirildiğinde ise ekranın alt kısmında görünüyor. Kullanıcılar böylece Siri’den bir istekte bulunurken ekrandaki bilgilere rahatlıkla bakabiliyor. Siri ayrıca diğer uygulamaları açarken veya müziği kontrol ederken hızla ekrandan kayboluyor.

iPad’deki Arama işlevi iPadOS 14 ile tamamen baştan geliştirildi. Şimdi bu işlev, uygulamaları bulup çalıştırmaktan kişilere, dosyalara ve hızlı bilgilere erişmeye ve insanlar veya mekanlar hakkında sık sorulan sorulara yanıt bulmaya kadar hemen her şeyin hızla bulunabileceği bir yer haline geldi. Yeni kompakt tasarım sayesinde kullanıcılar içinde oldukları uygulamayı dan çıkmak zorunda kalmadan istedikleri yerden arama yapabiliyor.

Fotoğraflar, Dosyalar, Notlar, Takvim ve Apple Music gibi birçok uygulamada yeniden tasarlanan kenar çubukları, gezintiyi tek bir yere toplayarak içeriği önde ve ortada tutarken kullanıcıların uygulama içinde aradığını daha kolay bulmasını sağlıyor. Sadeleştirilen araç çubukları ve yeni aşağı açılır menüler uygulama kontrollerine tek bir noktadan erişim sunuyor.

Güvenlik ve gizlilik unutulmadı

 

 

Şimdi tüm uygulamalar takibe başlamadan önce kullanıcının iznini almak zorunda.3 Bu yıl içinde, geliştiricilerin gizlilik çalışmalarına dair kendi hazırladıkları özetler sade ve anlaşılması kolay bir biçimde App Store’daki ürün sayfalarında yer alacak. Ayrıca, kullanıcılar mevcut hesaplarını Apple ile Giriş Yap özelliğinden yararlanacak şekilde yükseltebilecek, uygulama geliştiricilerle tam konumları yerine yaklaşık konumlarını paylaşmayı tercih edebilecek ve uygulamaların mikrofon ve kamera kullanımı hakkında daha şeffaf bilgilere erişebilecekler.

iPad Pro’daki App Store’da gizlilik bilgileri gösteriliyor.

iOS 14 işletim sistemi, deneyime dair birçok beklentinin karşılanacağına işaret ediyor. 


 

Exit mobile version