iOS 14 Beklentileri

iPhone kullanıcıları Eylül 2019 tarihinde yayınlanan iOS 13’te yaşadıkları birçok sorun nedeniyle işletim sisteminin sonraki versiyonu olan iOS 14 için beklenti içerisine girdiler. 2020 yılı sonunda yayınlanacak olmasına rağmen özellikle iPhone kullananlar yaşadıkları problemlerin giderilmesi için iOS 14’ten beklentilerini yüksek tutuyorlar.

Teknoloji devi Apple’ın iPhone cihazlar için yayınladığı işletim sistemi iOS, her yeni sürümünde getirdiği özellikler ve performans artışı ile birlikte kullanıcıları memnun ediyordu. Buna rağmen geçtiğimiz Eylül ayında yayınlanan iOS 13, beraberinde getirdiği birçok sorun nedeniyle kullanıcıları memnun edemedi. Apple bu sorunları gidermek için son hızla çalışmalara devam etmesine ve yeni ek güncellemeler yayınlasa da problemler halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Sistemin ne zaman tam anlamıyla stabil bir hal alacağı ise yapılan güncellemelere karşın net olarak bilinmiyor.

Yaşanan bu sorunlar nedeniyle şu anda yapılan son açıklamalara göre iPhone’larda iOS 13 kullanım oranı yüzde 50 olmasına rağmen iPhone kullanıcıları iOS 13’ten memnun değil. Hatta birçok kullanıcı yaşanan sorunların çözüleceğine ilişkin umudunu kesmiş durumda. Bu nedenle çoğu kullanıcı daha stabil bir işletim sistemi için yeni versiyon olan iOS 14’ü beklemeye şimdiden başlamış durumda. Bu durum, 2020 yılı sonunda yayınlanacak olan iOS 14’e olan beklentileri de bir hayli yükseltmiş halde.

iOS 14 ne zaman yayınlanacak?

 

Apple, iOS 14 ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapmış değil. iOS 13 güncellemeleri yapmaya devam eden teknoloji devinin uzun bir süre daha yeni versiyon hakkında açıklama yapması beklenmiyor. Her yıl olduğu gibi Apple Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) 2020’de planlanan iOS 14 geliştirici sürümü tanıtımının akıbeti bu yıl Coronavirüs nedeniyle belirsiz. Bu konferansın iptali gündemde, ancak online olarak yeniliklerin duyurusu gündeme gelebilir.

Bu kapsamda iOS 14 Beta sürümüne katılım hakkı muhtemelen yaz aylarında başlayacak. Ardından ise iPhone kullanıcıları iOS 14 hakkında bilgi sahibi olmaya başlayacak ve bu süreçlerin ardından işletim sisteminin yeni versiyonunu Eylül gibi nihai şekliyle kullanmaya başlanabilecek.

iOS 14 hangi yenilikleri sunacak?

5G desteği

iOS 13’te yaşanan sorunların ardından merakla beklenen iOS 14’ün ciddi yeniliklerle birlikte geleceği düşünülüyor. Bu yeniliklerden en önemlisi ise kullanıcıların bir sonraki iPhone serisi ve yeni işletim sisteminden beklediği 5G bağlantı desteği.

Henüz tam anlamıyla gündelik yaşamamıza girmemesine rağmen pek çok kullanıcı 5G bağlantı desteği ile mümkün olan en kısa sürede tanışmak istiyor. Bunun için de en erken işletim sisteminin yeni versiyonun çıkacağı tarih bekleniyor. Şu ana kadar yapılan değerlendirmeler ve ortaya çıkan raporlara göre 2020 yılında piyasaya sürülecek olan yeni iPhone modellerinin 5G bağlantı desteğine sahip olabileceği düşünülüyor. Ancak birçok kez beklentilere rağmen farklı adımlar atan Apple’ın bu konuda da ne yapacağını zaman gösterecek.

E-posta uygulaması

Kullanıcıların iOS 14 ile birlikte gelmesini istediği bir diğer yeni özellik ise daha kullanışlı bir e-posta uygulaması. Apple tarafından geliştirilen e-posta uygulaması şu anki sürümde yeterli seviyede iş görüyor olmasına rağmen iPhone kullanıcılarını birçok konuda yoruyor. Üstelik kullanıcıların tam beklentilerini karşılayamaması ile birlikte iOS 13 ile birlikte e-posta uygulaması birçok sorun çıkarmaya başladı. Tüm bu sorunların giderilmesi ile birlikte daha yeni ve modern bir e-posta uygulaması birçok iPhone kullanıcısı tarafından bekleniliyor.

Yeni arama filtresi

iPhone kullanıcıları tarafından beklenen diğer özellik ise daha fazla gelişmiş olan bir arama filtresi. Kullanıcılar rehberde kayıtlı olmayan kişileri doğrudan çağrılarını cevaplandırmak veya reddetmek yerine telesekretere yönlendirmek istiyorlar. Bu özellikle sayesinde istemedikleri halde konuşma yapmak zorunluluğunda kalmamak istiyorlar.

Kullanıcılar tarafından bu özellik beklenilse de bu durumun beraberinde bazı sorunlar da getirebileceği belirtiliyor. Apple’ın hem kullanıcıların isteklerini karşılamak hem de bu sorunların üstesinden gelmek için iOS 14’te bir çözüm sunması bekleniyor.

Sağlık

Merakla beklenen iOS 14 ile ilgili geçtiğimiz aylarda yeni sızıntılar ortaya çıktı. Sızıntılara göre yeni versiyon ile birlikte Seymour kod adına sahip yeni bir fitness uygulaması gelecek. Şu anda kullanılan Activity uygulamasının yerini alması beklenmeyen yeni uygulama kullanıcılara alternatif olarak sunulacak.

PencilKit

Bir diğer yenilik ise PencilKit adındaki yeni uygulama arayüzüne göre çok daha gelişmiş bir Apple Pencil desteğinin verilmesi bekleniyor.

iMessage

Bir diğer güncelleme ise iMessage uygulamasında olacak. Ortaya çıkan sızıntılara göre iOS 14 ile birlikte grup sohbetlerinde @ işareti ile kullanıcı etiketleme, mesajları okunmamış olarak işaretleme ve durum güncelleme gibi özellikler daha kolay bir şekilde yapılabilecek.

Sorunsuz bir işletim sistemi

Tüm bu beklentiler içerisinde iOS 14’ün tam olarak hangi özellikleri ve yenilikleri sunacağını şu an için bilmek pek de mümkün değil. Buna rağmen iPhone kullanıcılarının temelde sorunsuz bir işletim sistemi istiyor olmaları ön plana çıkıyor. Apple’ın tüm bu kullanıcı taleplerini gerçekleştirmek için önemli adımlar atması gerektiği teknoloji dünyasında birçok kişinin yaptığı ortak bir yorum.

Ortaya çıkan sızıntıların yanı sıra Apple’ın iOS 14 işletim sisteminde hangi yeni özelliklere yer vereceğini ve iOS 13’te yaşadığı sorunlardan ders alıp almayacağını hep beraber göreceğiz.

Zamanı geldi!

Apple dünyası için yılın heyecan dolu dönemine girildi. Yaz aylarında sonraki nesil iOS’in ilk versiyonları, bir diğer deyişle geliştirici sürümleri yayınlanacak. Devam eden süreçte de Eylül ayında nihai versiyonla tanışacağız.


 

Exit mobile version