Intel, Şubat’ta CEO’sunu değiştiriyor

Intel CEO’su Bob Swan, 15 Şubat’ta şirketteki görevinden ayrılacağını duyurdu. Onun yerini VMware CEO’su Pat Gelsinger alacak. Swan, iki yıl önce Ocak 2019’da Intel’in daimi CEO’su seçilmişti. İlk olarak, Intel’in önceki CEO’su Brian Krzanich’in istifasının ardından Haziran 2018’de geçici olarak bu görevi üstlenmişti.

Daha önce Intel’de 30 yıl çalışan Gelsinger, çip üreticisi için çok önemli bir zamanda CEO rolüne adım atacak. Intel, portföyünde yenilenen bir rekabetle karşı karşıya. Geçen yıl Apple, Mac serisini Intel’in işlemcilerinden uzaklaştırıp Apple’ın kendi Arm tabanlı tasarımlarına geçireceğini duyurduğunda ciddi bir darbe aldı. Apple’ın işlemcilerini temel alan ilk Mac’ler, geçen yılın sonlarında piyasaya sürülerek oldukça olumlu tepkiler aldı.

Bu arada Intel, hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda oyuncular ve profesyoneller için rekabetçi performans sunan Zen işlemcilerle yeni yeniden canlanan bir AMD ile rekabetle karşı karşıya.

Şirket ayrıca, Apple ve Qualcomm’un uzun süredir devam eden patent ihlali ve telif hakkı anlaşmazlığını çözdükten sonra Nisan 2019’da 5G telefon modemi pazarından çıkacağını duyurdu. Intel daha sonra akıllı telefon modemi işinin çoğunu 1 milyar dolara Apple’a sattı.

Resmi açıklamasından önce haberi bildiren CNBC, Swan’ın teknik olmaktan ziyade büyük ölçüde finansal bir geçmişe sahip olduğu için eleştirilere maruz kaldığını belirtti. Swan, Intel’de çalışmadan önce eBay’in finans müdürü olarak hizmet vermiş ve risk sermayesi şirketi General Atlantic’te çalışmış. Bunun aksine Gelsinger, kariyerine Intel’de başladı ve şirketin ilk baş teknoloji sorumlusu olarak görev yaptı. CNBC, Gelsinger’in atanmasıyla ilgili haberler üzerine Intel hisselerinin yaklaşık yüzde 10 arttığını bildirdi.

Wall Street Journal, Swan’ın ayrılışının, şirketi kapsamlı değişiklikler yapmaya zorlayan aktivist hedge fonu Third Point LLC’nin baskısından kaynaklandığını bildirdi.

“Yönetim kurulu, Pat’in, liderlik ekibinin geri kalanıyla birlikte, Intel’in ürün liderliğini geliştirme stratejisinin güçlü bir şekilde uygulanmasını sağlayacağından ve bir CPU’dan çoklu mimarlık XPU şirketi, ”Intel’in bağımsız yönetim kurulu başkanı Omar Ishrak yaptığı açıklamada, yönetim kurulunun Swan’ın şirkete katkılarını takdir ettiğini sözlerine ekledi.

Exit mobile version