iMac, MacBook Air, MacBook Pro! İdeal Mac Hangisi?

M1 çipli MacBook Air ve iMac ile yeni M1 Pro çipi bulunan MacBook Pro arasında mı kaldınız? İşte karar vermenize yardımcı olacak bir kılavuz…

Bu yazımızda hangi Mac cihazına (iMac, MacBook Air, MacBook Pro) ihtiyacınızın olduğunu anlayacaksınız. Taşınır bir Mac’e ihtiyacınız varsa, tabii ki de tercihiniz MacBook olur. Ancak en güçlü Mac deneyimini istiyorsanız, bir iMac satın almanız gerekiyor. Bir masaüstü ve bir dizüstü bilgisayar arasında karar vermek, düşündüğünüz kadar basit değil. Bütün yönleriyle araştırmayı yapmadan önce şu noktalara dikkat etmeniz gerekiyor: Beklentilerinizi, gerçek dünyadaki gereksinimlerinizi ve gerçekçi bir bütçeyi dengelememiz gerekiyor.

Bu yüzden sizin için bir liste hazırladık. İşte Apple‘ın amiral gemisi makinelerinin aralarındaki farklara dair bir kılavuz. Böylece bir MacBook Air, Macbook Pro veya bir iMac’in ihtiyaçlarınıza daha uygun olup olmayacağına karar verebileceksiniz.

24 inç iMac ve MacBook Air çok benzer özellikler sunuyor. Macbook Pro ise bu iki cihazdan biraz daha farklı olarak karşımıza çıkıyor. Peki hangisi en iyisi? MacBook Air en ucuz seçenek olarak karşımıza çıksa da iMac bazı avantajları belki de sizin ihtiyaçlarınıza gerçek karşılığı verecektir. Belki de bir MacBook Pro tam isteğinize göre bir cihazdır.

İşte iMac – MacBook Air ve MacBook Pro Karşılaştırması

Apple şu anda üç ana ürün grubu için birçok seçenek sunuyor: Macbook Air, Macbook Pro ve iMac. Bu yazımızda üç farklı modelin detaylarına bakıp karşılaştırma yapacağız. Bunlar 24 inç iMac modeli, 16 inç MacBook Pro ve 13 inç Macbook Air’dur.

Bunların dışında Apple, 13 inç Macbook Pro (M1 çipli), 14 inç MacBook Pro (M1 Pro veya Max çipli) ve 21,5 inç ve 27 inç iMac (Intel çipli) gibi diğer cihazları da sunuyor. Özel yapım bir Mac için muhtemelen kendi listenize sahip olacaksınız. Ancak bu karşılaştırma, bütçeniz ne olursa olsun, modeller arasındaki farkları oldukça iyi gösteren bir karşılaştırma olacaktır. Bu yazı sayesinde kafanızın karışıklığı giderilecek ve tam aradığınız Mac cihazınızı seçmiş olacaksınız.

Bu aşamada bile ürünün kullanım ömrünü düşünmekte fayda var. İnsanların Mac satın almasının birçok nedeni arasında donanım güvenilirliği ve uzun ömür belki de en önemlisidir. Seçtiğiniz her şeyin birkaç yıl boyunca garanti kapsamına uyacağından emin olun. Apple’ın makineleri her zamankinden daha az yükseltilebilir cihazlardır.

Şimdi, donanımı ve nihayetinde fiyatını karşılaştırarak Apple bilgisayarlarının her yönüne bir göz atalım.

CPU ve RAM

Bir zamanlar masaüstü cihazlar bu karşılaştırmalardan ayrı tutuluyordu. Ancak sürekli küçülen Apple silikon çipi sayesinde artık o zamanları yaşamıyoruz. Çünkü Apple’ın çipleri her iki cihazda da etkili ve yakın performanslar sergileme özelliğine kavuştu. Bu sayede hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarların karşılaştırmalarını yapma fırsatı doğdu. Apple’ın en yeni bilgisayar çipleri çok verimlidir. Bu da bu makinelerde performansın her zaman olağanüstü olduğu anlamına gelir. Bu nedenle bu karşılaştırmalar arasında yüksek bir farklılık yoktur. Ancak tabii bazı farklılıklar cihazların belli bir sıralamasını oluşturacaktır.

24 inç iMac, Apple’ın M1 silikon çipiyle birlikte gelir. iMac’in SSD depolama ve M1 yongasının GPU çekirdeklerinde farklılık gösteren üç farklı modeli vardır. Alt uç model, 8 çekirdekli bir CPU ve 7 çekirdekli GPU M1 işlemciye sahipken, 3 bin TL daha fazla harcayarak 8 çekirdekli bir CPU, 8 çekirdekli GPU modeline sahip olabilirsiniz. Arada biraz fark var ancak yoğun grafik çalışması yapmayı planlıyorsanız düşünmeye değer.

16 inç MacBook Pro, çip seçiminize bağlı olarak 10, 16 veya 32 çekirdekli GPU’lu bir M1 Pro veya M1 Max çipine sahiptir. Öte yandan Macbook Air, Apple’ın 8 çekirdekli CPU ve 7 çekirdekli GPU’lu orijinal M1 silikon çipiyle birlikte geliyor. Ekstra 3 bin 750 TL karşılığında üst seviye M1 modeline (8 Çekirdekli CPU ve 8 çekirdekli GPU) yükseltebilirsiniz.

Macbook Air ayrıca Apple’ın M1 silikon çipinden güç alıyor. Bu da iMac ile karşılaştırılabilir bir performansa sahip olduğu anlamına geliyor. Buradaki ana faktör taşınabilirliğidir. Çünkü çok daha küçük bir makinede benzer performans elde edebilirsiniz.

İşlemci gücü açısından, Macbook Pro daha güçlü bir işlemcisi olması nedeniyle avantaja sahip olsa da video düzenleme, grafik işleme vb. gibi yoğun güç gerektiren görevleriniz olmadıkça aradaki fark anlamanız pek olası değildir. Günlük kullanım için (sörf yapmak) web, rapor yazma vb.) diğer bilgisayarlardan bir farkını göremezsiniz.

24 inç iMac ve 13 inç Macbook Air, ekstra 3 bin TL karşılığında 16 GB’a yükseltebileceğiniz standart 8 GB RAM ile birlikte gelir. RAM’i 16 GB’ın üzerine yükseltemezsiniz. Öte yandan, Macbook Pro standart olarak 16 GB RAM ile birlikte gelir ve 32 GB bir MacBook Pro almak istiyorsanız 6 bin TL; 64 GB bir MacBook Pro’yu tercih etmek istiyorsanız da 12 bin TL gibi bir fark ödemeniz gerekmektedir.

Sonuç: M1 modelleri arasındaki işlem gücü karşılaştırılabilir. Bununla birlikte, M1 Pro veya M1 Max ile 16 inç Macbook Pro, yoğun çalışan bir bireyseniz tam size göre bir cihaz. Ancak yoğun çalışan biri değilseniz diğer tüm cihazlar arasındaki performans farkı anlaşılmayacaktır.

GPU ve Ekran

Hem Macbook Air hem de MacBook Pro, Retina kalitesinde bir ekrana sahiptir. Bu, piksel yoğunluğunun tek tek pikselleri seçemeyeceğiniz kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, MacBook Air 500 nit parlaklıkta zirveye ulaşırken, MacBook Pro 1.000 nit’e kadar çıkmaktadır. Her ikisi de standart RGB’ye kıyasla yüzde 25 daha fazla renk sunan P3 geniş renk gamını kullanır. iMac, 4.5K Retina ekrana sahiptir. Bu da 4K içeriği görüntüleyebildiği anlamına gelir.

13 inç ekrana sahip Macbook Air, 16 inç ekrana sahip Macbook Pro ve 24 inç ekrana sahip iMac arasındaki en belirgin fark boyuttur. Bu, çözünürlükte bir farklılığa yol açar: 13 inçlik Macbook Air 2560×1600 çözünürlüğe sahiptir. MacBook Pro 3456×2234 doğal çözünürlüğü yönetirken; iMac 4480×2520 piksel çözünürlükte doğal 4.5K ekrana sahiptir.

Tüm seçenekler, videolarınızı ve fotoğraflarınızı öne çıkaracak ve ekranınıza bakarak geçirdiğiniz saatleri daha keyifli hale getirecektir. iMac’in devasa 4K ekranı için gerçekten söylenecek bir şey var. Ancak bu ayrıcalık için tanışınılırlığı feda etmeniz gerekecek.

MacBook Pro, FaceTime kamera için üstte bir çentik bulunan biraz daha uzun bir ekrana sahip. Cihaz Apple’ın ProMotion teknolojisini kullanarak 120 Hz’ye kadar uyarlanabilir yenileme hızlarını destekliyor.

iMac’te kesinlikle daha iyi bir performans görmeyeceksiniz. Ancak bu en iyi görsel performansın masaüstünde bulunduğu gerçeğini değiştirmez. Bir dizüstü bilgisayarında görsel performans çalışma yükü artınca daha da azalır. O nedenle iMac’ın görsel performansı her türlü dizüstü bilgisayarların üstünde bir performans oluşturur.

Bu ek ısı, aşırı yük altında MacBook kullanımınızı sınırlayabilir. Uzun video düzenleme veya oyun oturumları ile düzenli olarak GPU’ya yüklenmiş olacaksınız. Ancak iMac size daha hoş bir çalışma temeli sağlayacaktır. Ayrıca emrinizde çok daha fazla ekran alanına sahip olacaksınız.

Sonuç: MacBook Pro’nun en üst düzey M1 Pro veya Max yongaları dikkate alınması gereken bir güç, ancak iMac hala çok daha havalı görünüyor.

Depolama, SSD’ler

MacBook serisi, MacBook Air’in gelişiyle yıllar önce SSD devrimine öncülük ettiğinden, karşılaştırmanın gerçekten ilginçleşmeye başladığı asıl yerin burası olduğunu görüyoruz. SSD’ler (katı hal sürücüleri), verileri depolamak için hareketli parçalar yerine bellek yongaları kullanan depolama aygıtlarıdır. Bu, çok daha hızlı okuma ve yazma süreleri sağlar ve çok daha zordur.

13 inç Macbook Air, 16 inç Macbook Pro ve 24 inç iMac, ihtiyaçlarınıza göre yükseltilebilen yerleşik SSD’lerle birlikte gelir. 24 inç iMac ve Macbook Air; iMac için maksimum 1 TB’a ve Macbook Air için 2 TB’a kadar yükseltilebilen 256 GB standart depolama ile birlikte gelir. Bununla birlikte, 16 inç Macbook Pro, ekstra 36 bin TL karşılığında 8 TB SSD’ye kadar yükseltilebilen, standart 512 GB depolama alanıyla birlikte gelir.

Performansa ve kolaylık ile hız arasında yaptığınız ödünleşmeye bağlıdır.

Tek bir tavsiye: Daima ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha fazla depolama alanı satın alın.

Sonuç: Bir Macbook Pro’da paranız karşılığında daha fazla alana sahip olacaksınız. Maddi anlamda sıkıntınız yoksa, herhangi bir modeli en az 1 TB SSD’ye yükseltmenizde fayda var.

Bağlantı Noktaları ve Taşınabilirlik

Apple’ın son zamanlardaki donanım kararlarını takip ettiyseniz, çoğu MacBook’un kendisinden öncekilerden daha az bağlantı noktasına sahip olduğunu bilirsiniz. Apple, yeni 16 inç MacBook Pro ile HDMI bağlantı noktasını, SDXC kart yuvasını ve MagSafe şarjını yeniden piyasaya sürmeden önce Macbook Air, MacBook Pro ve 24 inç iMac’ten çıkarmaya karar verdi.

Bu, bir MacBook Air veya iMac alırsanız ve normal USB Type-A konektörler kullanmak, bir HDMI monitör kullanmak, bir bellek kartı takmak veya kablolu bir ağa bağlanmak istiyorsanız adaptörlere güvenmeniz gerekeceği anlamına gelir. Hem Macbook Air hem de Pro, USB-C üzerinden çalıştırılabilir. Ancak MacBook Pro MagSafe’i de sunar. Macbook Air’de iki adet USB-C bağlantı noktası bulunurken, 16 inçlik Macbook Pro’da daha fazla bağlantı için üç adet USB-C bağlantı noktası ve bir HDMI bağlantı noktası bulunur.

iMac ayrıca varsayılan olarak iki USB-C modeline sahiptir. Ancak bir püf noktası var. İki USB-C ve iki USB-3 bağlantı noktası içeren ekstra 3 bin TL karşılığında üst uç bağlantı noktalı modele yükseltebilirsiniz. Bu, daha fazla bağlantıya sahip olacağınız ve çok sayıda dongle kullanmanız gerekmeyeceği anlamına gelir. Yükseltilmiş model, MacBook serisinin yıllar önce bıraktığı bir gigabit Ethernet bağlantı noktası bile sunuyor.

İki bağlantı noktalı iMac, HDMI ve DVI çıkışını veya bir adaptörle Mini DisplayPort ve Thunderbolt 2 cihazlarıyla uyumluluğu sağlayan aynı adaptörler ve yuvalarla da uyumludur. iMac’iniz bir masa üzerinde bulunduğundan, bu adaptörü de yanınızda taşımanız gerekmeyecek.

Sonuç: MacBook Air, inatçı USB-C yaklaşımıyla bu bölümde topu bırakıyor. Neyse ki en yeni MacBook Pro serisi HDMI, SDXC ve MagSafe bağlantı noktalarını yeniden sundu. iMac’e gelince, Apple’ın hala Ethernet bağlantı noktasına sahip bir bilgisayar üretmesi oldukça şaşırtıcı…

Cihazlarla İlgili Diğer Bilinmesi Gerekenler

Yeni bilgisayarınızı alırken çok göz önüne çıkmasa da bu bilgileri de bilmenizde fayda olduğunu düşünüyoruz. O yüzden şimdi diğer özellikler kadar ön plana çıkmayan, arka planda kalmış ancak bilgi sahibi olmanızda yarar olan bazı detayları sizlere sunuyoruz.

Tasarımı

iMac ve MacBook Pro-MacBook Air arasındaki en belirgin fark tasarımdır. iMac hepsi bir arada bir masaüstü bilgisayardır, MacBook ise daha fazla taşınabilirlik sunan bir dizüstü bilgisayardır.

Bir diğer önemli fark, mevcut renk seçenekleridir. iMac 2021, Sarı, Turuncu, Mor, Mavi, Yeşil, Pembe ve Gümüş dahil olmak üzere yedi renk seçeneğiyle masaüstü için etkileyici yeni bir tasarıma işaret ediyor. Bu arada, MacBook Pro çok daha sessiz Uzay Grisi ve Gümüş çeşitleriyle geliyor. MacBook Air ise Altın, Gümüş, Uzay Grisi renklerini sunuyor.

iMac 2021, ekranın üzerinde yeni bir 1080p web kamerası ile birlikte gelirken, MacBook Pro-MacBook Air 720p FaceTime HD kamera ile sınırlıdır.

Bağlantı noktaları söz konusu olduğunda, iMac 2021 iki Thunderbolt bağlantı noktasını paketlerken, 8 çekirdekli yapılandırma iki ek USB-C bağlantı noktası ve güç adaptöründe 1 Gb/sn Ethernet bağlantı noktası ile birlikte gelir. MacBook Pro, dört Thunderbolt 3 bağlantı noktası sunar. MacBook Air ise 2 adet Thunderbolt, 4 bağlantı noktası ile gelir.

iMac ayrıca Touch ID’li yeni Magic Keyboard ve Magic Mouse gibi isteğe bağlı renk uyumlu aksesuarlarla birlikte gelir.

Klavye

MacBook Air ve Pro’da yerleşik bir klavye bulunurken, iMac, Apple’ın Magic Keyboard’u ile birlikte gelir. Ayrıca, bunlardan kurtulmayı ve istediğiniz herhangi bir klavyeyi takmayı da seçebilirsiniz. Bu iMac’te daha olanaklı görünüyor.

Fare, Trackpads ve Touch Gestures

Apple, macOS’u bir dizi dokunmaya dayalı hareketi göz önünde bulundurarak tasarladı. Bunlara iki parmakla kaydırma, masaüstü alanları arasında geçiş yapmak için soldan sağa kaydırma ve çalışan uygulamalar ve masaüstü için hızlı gösterme hareketleri dahildir. macOS, fareye göre trackpad ile daha iyidir.

Apple’ın Macbook’larının önünde ve ortasında dev bir trackpad vardır. Force Touch, tıpkı Apple Watch’taki 3D Touch gibi, içeriğe bağlı üçüncü bir girişe erişmek için daha sert basabileceğiniz anlamına gelir.

iMac, varsayılan olarak Magic Mouse 2 ile birlikte gelir. En iyi macOS deneyimini istiyorsanız, kasada 750 TL’ye karşılığında Magic Trackpad 2’ye yükseltmeniz gerekir.

Touch ID

Touch ID, iOS’taki Touch ID gibi çalışan bir parmak izi tarayıcıdır. Bu, üç modelin hepsinde (yerleşik klavye aracılığıyla Macbook Air ve Macbook Pro) ve iMac’te (Magic Keyboard kullanılarak) standarttır. Oturum açtığınız kimlik bilgilerini saklamak, Mac’inizin kilidini açmak ve genellikle günlük yetkilendirme olaylarını hızlandırmak için parmak izinizi kullanabilirsiniz.

MacBook Air Mi, Macbook Pro Mu Yoska iMac Mi? Hangisini Almalısınız?

Mevcut 24 inç iMac, 16 inç MacBook Pro’dan çok daha ucuzdur. Ancak yine de Apple’ın M1 işlemcisine, daha büyük bir ekrana, daha fazla depolama alanına ve çok sayıda bağlantı noktasına sahiptir. Ayrıca RAM ve depolamayı ihtiyaçlarınıza göre yükseltme seçeneğiniz de vardır.

16 inç MacBook Pro, M1 Pro veya M1 Max yongasıyla kesinlikle grubun en güçlü Mac’idir. Ancak fiyatı onu çoğu insan için yasaklayıcı bir seçenek haline getiriyor. Yalnızca 3D modelleme veya video düzenleme gibi yoğun görevler için bu aşırı güce ihtiyacınız var.

Macbook Air ayrıca oldukça küçük form faktörü ve verimli M1 performansıyla güçlü duruyor. 13 inç Macbook Air’in taşınabilirliği, hareket halindeyken yetenekli bir makineye ihtiyaç duyan öğrenciler veya işadamları için daha uygun olduğu anlamına gelir. 13 inçlik bir makine ile 16 inçlik bir makinenin bir çantada hem boyut hem de ağırlık olarak yarattığı farka şaşıracaksınız.

Fiyat Karşılaştırmaları

Fiyatlandırma için, Apple’ın Macbook Air’i şu anda temel model için 14.999 TL, iMac 24 inç standart modeli 18 bin 999 TL ve 16 inç Macbook Pro ise 29 bin 999 TL’ye mal oluyor. 16 inçlik Macbook Pro için fazladan 11 bin TL ödediğinizde kendinize şunu sormak isteyebilirsiniz: Tüm bu güce gerçekten taşınabilir bir makinede ihtiyacınız var mı?

Sahada mümkün olduğunca fazla güce ihtiyacınız varsa, bu aşamada MacBook Pro en iyi seçeneğinizdir. Yeterince büyük bir SSD seçtiğinizden emin olun, bir sonraki yükseltmenize kadar sizi işinizi görsün. Tabii en yüksek SSD ile cihazın fiyatı inanamayacağınız derecede artacak. 8 TB SSD depolama alanına sahip MacBook Pro’nun fiyatı tamı tamına 65 bin 999 TL olarak karşımıza çıkıyor.

iMac 2021, Apple’ın iMac serisi için önemli bir güncellemedir. Ancak MacBook Pro-MacBook Air ile nasıl karşılaştırılır?

iMac, renkli tasarımı ve büyük 4.5K ekranıyla kolayca öne çıkıyor. Ancak MacBook Pro-MacBook Air; Mac’lerinden taşınabilirlik arayan herkes için daha iyi bir seçim olmaya devam ediyor.

Eski bir MacBook’u değiştiriyorsanız, iMac’i tercih etmek isteyebilirsiniz. Eski Mac’inizi yeni gibi hissettirebilir. Ardından onu bir tür hafif mobil ofis olarak kullanabilirsiniz. Yoğun kaynak gerektiren görevlerinizi evdeki iMac’e aktarın ve her iki dünyanın da en iyisine sahip olun.

Tüm bu Apple Silikonla çalışan Mac’ler arasından seçim yapmak zor görünebilir, ancak yalnızca ihtiyaçlarınızın ne olduğunu düşünün ve işler çok daha kolay olacaktır. Eviniz için taşınmayacak bir bilgisayar istiyorsanız, iMac en basit seçimdir.

Taşınabilir bir şey arayanlarınız için M1 MacBook Air harika bir seçenek. Ancak performans cephesinde hiçbir şey kaybetmek istemiyorsanız, MacBook Pro varyantı muhtemelen sizin için daha iyidir. Size daha parlak bir ekran, daha iyi ses sistemi, biraz daha fazla pil ve çok daha hızlı bir şarj cihazı sağlar.
Hangisini seçerseniz seçin, Apple kullanıyorsanız, Mac’inizi güçlendirmek için bu iPhone uygulamalarına göz atmayı unutmayın.

Exit mobile version