Huawei, ABD yaptırımları nedeniyle akıllı telefon yonga setlerinin tükendiğini söyledi. Şirket ayrıca yakında kendi Kirin yonga setlerini yapamayacağını söyledi.
The Associated Press’in bildirdiğine göre, dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olan Huawei, ABD’nin şirkete yönelik yaptırımları nedeniyle işlemci yongalarının bitmek üzere olduğunu söyledi. Ve Huawei’nin tüketici iş birimi CEO’su Richard Yu’ya göre, önümüzdeki aydan itibaren Çinli telefon üreticisi ABD’nin devam eden ekonomik baskısı nedeniyle artık kendi Kirin yonga setlerini yapamayacak.
Yu, 7 Ağustos’ta düzenlediği bir konferansta, “Maalesef, ABD yaptırımlarının ikinci turunda, çip üreticilerimiz yalnızca 15 Mayıs’a kadar siparişleri kabul etti. Üretim 15 Eylül’de kapanacak” dedi. Huawei’nin Eylül ayında piyasaya sürülmesi planlanan Mate 40 telefonu, Kirin çipli son telefon olabilir.
ABD, Huawei’yi görünüşte Çin hükümetinin casusluk çabalarına yardımcı olmak için ağ altyapısına arka kapılar inşa etmekle suçladı. Huawei, ABD hükümetinin casusluk suçlamalarını reddetti. Ancak ABD, Huawei ve 114 iştirakini Mayıs 2019’da Varlık Listesine yerleştirdi, bu da ABD şirketlerinin açık ABD hükümetinin onayı olmadan şirkete teknoloji satamayacağı anlamına geliyordu.
Bu aynı zamanda Google’ın Huawei ile iş yapmasının yasaklandığı, Huawei’nin bir Android lisansı almasını engellediği ve Google uygulamalarını Huawei cihazlarından uzak tuttuğu anlamına geliyordu. Bu yasağı gerekçelendirmek için Uluslararası Acil Durum Ekonomik Güçler Yasasını kullandı ve “açıklığın ülkemizi kritik ulusal güvenlik tehditlerine karşı koruma ihtiyacıyla dengelenmesi gerektiğini” yazdı.
Trump daha sonra yasağı Mayıs 2021’e kadar uzattı. Daha sonra Mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı, “Huawei’nin belirli ABD yazılım ve teknolojilerinin doğrudan ürünü olan yarı iletkenleri stratejik olarak satın almasını stratejik olarak hedeflemek” için Huawei’ye yarı iletkenlerin gönderilmesini engellemek için değiştirilmiş bir ihracat kuralı yayınladı.
Bu kural, operasyonlarında Amerikan yazılım ve teknolojisini kullanan yabancı yarı iletken üreticilerinin, önce ABD’den bir lisans almadıkları sürece ürünlerini Huawei’ye göndermesini engelledi. Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun (TSMC), yeni ABD kuralını takiben Mayıs ayında Huawei’nin HiSilicon birimi siparişlerini durdurduğu bildirildi.
Analist firması Canalys’e göre, ABD’deki yasağa rağmen bu yılın başlarında Huawei, Nisan ve Haziran ayları arasında diğer tüm şirketlerden daha fazla telefon göndererek Samsung’u dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olarak geride bıraktı.
Wall Street Journal Cumartesi günü, Amerikalı yonga üreticisi Qualcomm’un Trump yönetiminden bileşenlerin Huawei’ye satışına ilişkin kısıtlamaları hafifletmesini ve 5G telefonlarında kullanılmak üzere Huawei’ye çip satmasına izin vermesini istediğini bildirdi