Hearthstone: Heroes of Warcraft

Bir Warcraft hayranıysanız, Warcraft serisinin strateji oyunlarını takip ettiyseniz, World of Warcraft“ta saatlerinizi harcadıysanız ya da Warcraft evrenine dair yazılmış romanları okuduysanız ve hâlâ, daha çok Warcraft istiyorsanız, Blizzard bu isteğinize Hearthstone: Heroes of Warcraft ile cevap veriyor.
öncelikle bir ön bilgiyle başlayalım. Hearthstone, Blizzard tarafından Mac, PC, iPad ve iPhone gibi pek çok platform için geliştirilen, Warcraft evreni temalı bir kart oyunu. Oyun uzun bir kapalı beta testinin ardından geçtiğimiz ay içerisinde açık beta sürecine girerek oyuncularla buluştu. 
Şu anda Mac kullanıcıları, gayet stabil bir biçimde oyuna ulaşabilyorlar ve Blizzard, gerektiği takdirde, Mac kullanıcılarına hızlı bir biçimde teknik destek sağlıyor. Oyunun iPad ve iPhone“da da oynanabileceğini söylemiştik, ancak henüz oyun bu platformlarda oyuncuya sunulmadı. Resmi bir açıklama yapılmasa da yakın bir zamanda bu platformlara gelmesi de bekleniyor. Altı çizilmesi gereken bir diğer nokta da oyunun Free to Play olması.
Yazının devamında oyunun mekaniklerini, artılarını, eksilerini, ücretsiz oluşununun getirdiklerini ve niçin oynamak isteyebileceğinizi detaylı olarak incelemeye çalışacağız. Hazırsanız, oyunu ilk kez deneyen bir oyuncunun edineceği tecrübeden başlayalım.

 

İlk İntiba
Oyuna ilk girdiğinizde önce size oyunun temel kontrollerini ve mantığını öğreten, tutorial bölümüyle karşılaşacaksınız. Bu kısım sizi sıkacak kadar uzun olmadığı gibi oyunun temelini de oldukça basit bir biçimde anlatıyor. Tutorialı tamamladıktan sonra oyunun ana menüsüyle karşı karşıya geleceksiniz ve Hearthstone maceranız başlayacak.Ana menüde gözünüze çarpan ilk şey Play, Practice ve Arena olmak üzere 3 oyun modu olacak. Ardından gözünüze My Collection ve Store butonları ilişecektir. Store”dan oyunun ücretsiz olmasıyla ilgili bahsederken yazının devamında değineceğiz.
Hearthstone, yazının başında da belirttiğimiz gibi bir kart oyunu ve amacımız toplam 30 karttan oluşturduğumuz destemizle rakibimizi mağlup etmek. Oyunda şu aşamada toplamda 465 adet kart bulunmakta ve bunların sadece küçük bir kısmı yeni başlayan oyunculara sunuluyor. Oyunu oynayıp günlük görevleri (Bu görevlerden, yazının devamında bahsedeceğiz.) tamamladığınız takdirde kazandığınız altınlar karşılığında satın alacağınız kart paketleriyle yeni kartlar toplayabiliyorsunuz. My Collection bölümünde, sahip olduğunuz kartlarınızı görüyorsunuz ve istediğiniz kart destelerini bu arayüzden ulaşarak oluşturuyorsunuz.
Burada bir deste oluşturmaya başladığınız takdirde fark edeceğiniz üzere, 30 kartın dışında bir de Hero seçmeniz gerekiyor. Oyunda toplamda 9 adet hero bulunmakta ve bu herolar, Warcraft evreninden tanıdığımız Garosh Hellscream, Uther Lightbringer gibi isimler. Tüm bu herolar aynı zamanda oyun esnasında kullanabildiğiniz özel birer hero ability”sine de sahipler.

 

Oyun Modları
İlk heronuzu seçtiniz ve destenizi hazırladınız diyelim. Şimdi önünüzde oynayabileceğiniz üç oyun modu var.
Play modunda, oyunu ranked ya da casual olarak diğer online oyunculara karşı oynuyorsunuz. Ranked oynadığınızda kazanıp kaybetme durumunuza göre bir sıralamanız oluyor ve kendi yeteneğinize yakın insanlarla eşleşiyorsunuz. Casual ise herhangi bir sıralama olmaksızın bir oyuncuyla eşleşip oynadığınız mod.
Pratik modu, yapay zekaya karşı oynadığınız mod. Burada kendi destenizi seçip, yapay zekanın hangi hero ile oynayacağını seçiyorsunuz ve  karşılaşma başlıyor. Yapay zeka iki farklı zorluk seviyesine sahip. Oyuna yeni başlayan oyunculara da tavsiyem, bu modda tüm herolara karşı bir veya ikişer defa oynamaları.
Arena modu, daha çok oyuna alışmış ve oyunun temelini kavramış oyuncular için olan bir mod. Bu modda oynayabilmek için 150 altın ödüyorsunuz.Arenaya girdiğiniz zaman önünüze rastgele 3 adet hero gelir ve siz bunlardan bir tanesini seçersiniz. Ardından aynı şekilde sunulan 3″erli kart setleri içinden seçimlerinizi yaparak 30 adet kartı seçip destenizi tamamlar ve aynı moddaki oyuncularla rekabete başlarsınız.
Bu oyun modunda toplam 12 galibiyet ya da 3 mağlubiyet aldığınızda arena maceranız sona erer. Gösterdiğiniz başarıya göre de ödüllendirilirsiniz. Bu ödüller kart paketleri, kartlar veya altın olabilir. Oyuna yeni başlayan oyuncular bir seferliğine Arena”ya ücretsiz girebilir. Ancak oyuna hakim olmadan bu modda oynamanızı tavsiye etmem.

 

Oyun Akışı
Hazırladığınız destenizi seçip bir rakiple eşleştikten sonra oyuna başladığınızda her iki oyuncu da 3″er adet kart çeker ve ilk hamleyi kimin yapacağını belirlemek adına para atışı yapılır. Bunun ardından ikinci başlayan oyuncunun dezavantajının ortadan kalkması için 4. bir kart verilir ve “coin” isimli bir kart verilir.
Her turda oynayabileceğiniz kartlar, sahip olduğunuz mana değerine göre sınırlıdır. Coin isimli kart da oynandığı tur için oyuncuya fazladan bir mana sunar.
Başlangıç atışının ardından oyuncu çektiği kartların içinden seçtiği kadarını değiştirme hakkına sahiptir. Beğenmediği kartları gönderip rastgele gelecek olan yeni kartlar çekebilir. Sonunda oyun başlar. Her iki oyuncunun herosu da 30 hayat puanına sahiptir ve her iki oyuncunun amacı da aynıdır: Rakip oyuncuya oyun alanına süreceği minionlar, kuşanacağı silahlar, sahip olduğu büyüler ve hero abilitylerle saldırıp hayat puanını sıfıra indirmek…
Oyun akışını çok basitmiş gibi anlatmış olabilirim. Ancak yapacağınız hamleler, rakibinizin yaptığı ya da yapabileceği hamlelere göre şekilleniyor. Stratejik derinlik, bu durumda artıyor ve bu, sizin oynayarak edinmeniz gereken bir tecrübe.

 

Oyun İçi Dükkan
Hearthstone,  “ücretsiz” olmak kavramının hakkını veren bir oyun, çünkü oyuncu kendisini, oyuna para harcamak zorunda hissetmiyor. Ancak yine de benzer türdeki oyunlarda olduğu gibi parayla satın alabileceğiniz şeylerin satıldığı bir “Store” var.
Gerçek parayla alabildiğiniz yalnızca iki ürün var. Birincisi, Store”dan satın alabileceğiniz kart paketleri. Kart paketlerinin her biri toplamda 5 adet kart içerir ve 2 adet kart pakedi 2,69 Euro”dur.
Gerçek para harcayabileceğiniz bir diğer yer ise Arena. Arena”ya 1,69 Euro vererek girebiliyorsunuz.
Ancak bu ürünleri oyunu oynayarak kazandığınız altınları kullanarak da alabiliyorsunuz bu yüzden istemediğiniz sürece oyuna para vermek durumunda kalmıyorsunuz.
Altın kazanmak için ise çeşitli yöntemler var: Günlük görevleri yapmak, play modunda galibiyet almak ve arena modunda oynamak… 
Oyun her gün size bir günlük görev veriyor. Genellikle sizden istenen, bir hero ile belli bir sayıda galibiyet almak.  
Play modunda aldığınız her üç galibiyet size 10 altın kazandırıyor.
Son olarak başarılı olduğunuz takdirde, Arena modu da altın ve kart kazanmak için iyi bir yöntem. çünkü Arena”da, aldığınız başarıya bakılmaksızın kesin olarak bir adet kart pakedi kazanırsınız. Ayrıca 7 galibiyete ulaştığınızda giriş ücretiniz olan 150 altını geri kazanabiliyorsunuz. 7. galibiyetten sonraki her galibiyet, daha fazla altın demek…

 

 

Son Söz
Hearthstone, bağımlılık yapıcı bir oyun. Blizzard”tan ücretsiz bir kart oyunu görmek, beklediğimiz bir şey değildi; ancak geliştirici ekip kesinlikle başarılı bir işe imza atmış.
Oyun, strateji ve şans ögelerini aynı potada eritip keyifli bir oyun tecrübesi sunuyor. Zaman zaman oyuncuyu sinir eden mağlubiyet serileriyle karşı karşıya bıraksa da tersi şekilde, aleyhinize olan tüm durumları bir anda lehinize de çevirebiliyorsunuz.
Para harcayıp oyun içi dükkandan bir şeyler satın almak, mutlak bir galibiyet anlamına gelmiyor. Ancak para ile kart satın almanın, oyunda ilerleme hızınızı artırdığını söylemek mümkün.
Hearthstone”un başarıyla gerçekleştirdiği bir diğer husus da oldukça geniş bir kitleye hitap ediyor olması. Oyun çoktan hardcore oyuncuların radarına girdi ve e-spor olmak konusunda epeyce yol katetti. Diğer yandan stres atmak isteyen ve eğlence arayan oyuncular da pekâlâ Hearthstone ile keyifli vakit geçirebiliyor.
Siz hangi gruba giriyorsunuz, bilemiyorum. Ancak Hearthstone, sizin için de bir şeyler barındırıyor.

Exit mobile version